XVIII. yüzyıl Osmanlı tefsir geleneğinde besmele risâleleri ve Bursevî'nin besmele tefsiri
Basmala epistles in XVIIIth century Ottoman tafsir tradition and Bursevi's basmala tafsir
  1. Tez No: 1013971
  2. Yazar: MUHAMMED SELİM ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ZEKİ SÜSLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Besmele, Ebu Said Muhammed Hadimi, Muhammed b. Mustafa Akkirmani, Osmanlı Müellifleri, Osmanlı alimleri, Tefsiru'l-Kur'an, İsmail Hakkı Bursevi, Şerhu'l Besmele, Basmala, Ebu Said Muhammed Hadimi, Muhammed b. Mustafa Akkirmani, Ottoman authors, Ottoman scholars, Tefsiru'l-Kur'an, İsmail Hakkı Bursevi, Şerhu'l Besmele
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, XVIII. yüzyıl Osmanlı ilim dünyasında Besmele üzerine kaleme alınan müstakil risaleleri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede dönemin Osmanlı müellifleri tarafından telif edilen Besmele risaleleri tespit edilerek muhteva analizine tabi tutulmuş; risalelerde ele alınan temel meseleler, ortak temalar ve farklı yorum yaklaşımları ortaya konulmuştur. Böylece XVIII. yüzyılda Besmele etrafında oluşan ilmî birikimin genel görünümü belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise aynı yüzyılda yaşamış önemli müfessir ve mutasavvıflarından İsmail Hakkı Bursevî'nin Rûhu'l-Beyân tefsirinde yer alan Besmele yorumları incelenmiştir. Bursevî'nin görüşleri yalnızca kendi eserleri çerçevesinde ele alınmamış; tefsir, hadis, dil, belâgat, kelâm, fıkıh ve tasavvuf literatüründe yer alan klasik birikim dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Bu sayede Bursevî'nin Besmele'ye dair yaklaşımlarının ilmî gelenek içerisindeki yeri ve özgün yönleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Neticede çalışma, bir taraftan XVIII. yüzyıl Osmanlı Besmele risalelerinin muhtevasını tahlil etmeyi, diğer taraftan İsmail Hakkı Bursevî'nin Besmele yorumlarını klasik literatür bağlamında incelemeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda dönemin Besmele anlayışına dair genel bir çerçeve sunulması ve ilgili literatüre katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the independent treatises on the Basmala written in the 18th-century Ottoman scholarly world. Within this framework, treatises on the Basmala authored by Ottoman writers of the period were identified and subjected to content analysis; The fundamental issues, common themes, and different interpretive approaches discussed in the treatises have been presented. Thus, an attempt was made to determine the general overview of the scholarly accumulation surrounding the Basmala in the 18th century. The second part of the study examines the interpretations of the Basmala found in the Rûhu'l-Beyân commentary by İsmail Hakkı Bursevî, an important commentator and Sufi who lived in the same century. Bursevi's views have not been examined solely within the framework of his own works; they have also been evaluated by considering the classical body of knowledge found in the literature of tafsir, hadith, linguistics, rhetoric, kalam, fiqh, and Sufism. This study attempts to reveal the place and unique aspects of Bursevî's approaches to the Basmala within the scholarly tradition. Ultimately, the study aims to analyze the content of 18th-century Ottoman treatises on the Basmala on the one hand, and to examine İsmail Hakkı Bursevî's interpretations of the Basmala within the context of classical literature on the other. The aim of this study is to provide a general framework regarding the understanding of the Basmala during that period and to contribute to the relevant literature.