İlk trimesterde ikili test parametre seviyelerinin fetal kardiyak anomaliler ile ilişkisi
Association between first-trimester combined screening markers and isolated major fetal cardiac anomalies
  1. Tez No: 1013985
  2. Yazar: HÜSEYİN CAN AKYAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ERENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İzole majör fetal kardiyak anomaliler, ilk trimester tarama, PAPP-A, serbest β-hCG, nukal translusensi, prenatal risk değerlendirmesi, plasental disfonksiyon, isolated major fetal cardiac anomalies, first-trimester screening, PAPP-A, free β-hCG, nuchal translucency, prenatal risk assessment, placental dysfunction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İLK TRİMESTERDE İKİLİ TEST PARAMETRE SEVİYELERİNİN FETAL KARDİYAK ANOMALİLER İLE İLİŞKİSİ Amaç: Majör konjenital kalp hastalıkları, perinatal morbidite ve mortalitenin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, ilk trimester taramasında değerlendirilen gebelikle ilişkili plazma proteini-A (PAPP-A), serbest beta insan koryonik gonadotropin (β-hCG) ve nukal translusensi (NT) parametrelerinin izole majör fetal kardiyak anomalilerle ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, ilk trimester tarama testine ait biyokimyasal ve ultrasonografik veriler değerlendirilmiştir. İzole majör fetal kardiyak anomalisi saptanan fetüslere ait PAPP-A, serbest β-hCG ve NT değerleri incelenmiş; bu parametrelerin izole majör fetal kardiyak anomalilerle ilişkisi analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, söz konusu belirteçlerin fetal kardiyak anomalilerin erken dönemde öngörülmesindeki olası katkısını ortaya koymak amacıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma bulguları, izole majör fetal kardiyak anomalisi olan fetüslerde serbest β-hCG düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğunu göstermiştir. PAPP-A, NT ve UA-PI parametrelerinin tek başına ayırt edici gücü sınırlı olmasına rağmen, birlikte değerlendirildiklerinde tanısal performansa katkı sağladıkları saptanmıştır. Ayrıca PAPP-A <0,5 MoM olan olgularda düşük doğum ağırlığı oranının belirgin şekilde arttığı görülmüştür. Bu bulgular, kardiyak anomalili olgularda plasental ve vasküler işlev bozukluğunu destekleyen dolaylı veriler sunmaktadır. Sonuç: Serbest β-hCG düşüklüğü izole majör fetal kardiyak anomalilerle anlamlı ilişki göstermiştir. PAPP-A, NT ve UA-PI parametrelerinin tek başına prediktif değeri sınırlı olsa da, kombine kullanımları erken dönemde riskli gebeliklerin belirlenmesine katkı sağlayabilir. Özellikle düşük PAPP-A düzeyleri, plasental yetersizlik ve düşük doğum ağırlığı açısından önemli bir erken belirteç olarak değerlendirilebilir. Elde edilen bulgular, izole majör fetal kardiyak anomalilerin plasental disfonksiyonun eşlik edebildiği bir feto-plasental etkilenim içinde ele alınması gerektiğini düşündürmektedir. x
Özet (Çeviri)
ASSOCIATION BETWEEN FIRST-TRIMESTER COMBINED SCREENING MARKERS AND ISOLATED MAJOR FETAL CARDIAC ANOMALIES Objective: Major congenital heart diseases are among the leading causes of perinatal morbidity and mortality. This study aimed to investigate the relationship between pregnancy-associated plasma protein-A (PAPP-A), free beta-human chorionic gonadotropin (free β-hCG), nuchal translucency (NT), and umbilical artery pulsatility index (UA-PI), which are evaluated during first-trimester screening, and isolated major fetal cardiac anomalies. Materials and Methods: In this retrospective study, biochemical and ultrasonographic data obtained from first-trimester screening tests were evaluated. PAPP-A, free β-hCG, NT, and UA-PI values of fetuses diagnosed with isolated major fetal cardiac anomalies were examined, and the relationship between these parameters, fetal cardiac anomalies, and perinatal outcomes was analyzed. The data were assessed to determine the potential contribution of these markers to the early identification of high-risk pregnancies. Results: The study findings showed that free β-hCG levels were significantly lower in fetuses with isolated major fetal cardiac anomalies compared with the control group. Although PAPP-A, NT, and UA-PI had limited discriminatory power when evaluated individually, their combined use contributed to diagnostic performance. In addition, the rate of low birth weight was markedly increased in cases with PAPP-A <0.5 MoM. These findings provide indirect evidence supporting placental and vascular dysfunction in cases with fetal cardiac anomalies. Conclusion: Low free β-hCG levels were significantly associated with isolated major fetal cardiac anomalies. Although the individual predictive value of PAPP-A, NT, and UA-PI was limited, their combined use may contribute to the early identification of high-risk pregnancies. In particular, low PAPP-A levels may be considered an important early marker for placental insufficiency and low birth weight. These findings suggest that isolated major fetal cardiac anomalies should be evaluated xii within the context of a feto-placental involvement spectrum that may be accompanied by placental dysfunction.