Gestasyonel diabetes mellitus tanılı hastalarda PAPP-A ve lipid profillerinin değerlendirilmesi
Evaluation of PAPP-A and lipid profiles in patients with gestational diabetes mellitus
  1. Tez No: 664604
  2. Yazar: SİMGE TEZEL YOZGAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diabetes Mellitus, PAPP-A, f-βhCG, Toplam Kolesterol, HDL, LDL, Trigliserid, LDL/HDL, Gestational Diabetes Mellitus, PAPP-A, free βhCG, Total Cholesterol, HDL, LDL, Triglyceride, LDL / HDL
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada GDM tanısını ilk trimesterde almış veya gebeliğin ilerleyen haftalarında alması olası gebelerin ilk trimesterdeki PAPP-A gibi tarama değerlerini ve lipid profillerinin karşılaştırılması ve erken tanıda kullanımının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 1 Ocak 2015 ve 31 Aralık 2019 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde takip edilen yeni tanı gestasyonel diabetes mellituslu (GDM) tekil gebeler ile kontrol grubu için herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan sağlıklı gebeler dâhil edildi. Daha önce GDM tanısı alan, PGDM öyküsü ve ek sistemik hastalığı olan gebeler çalışma gruplarının dışında bırakıldı. Çalışmadaki tüm gebelerin ilk trimesterdeki PAPP-A, f-βhCG, NT ve lipid profilleri sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi ve karşılaştırılması yapıldı. Tanımlayıcı istatistikler birim sayısı (n), yüzde (%), ortalama±standart sapma (x ̅±ss), ortanca (M), birinci çeyreklik (Q1) ve üçüncü çeyreklik (Q3) değerleri olarak verildi. Sayısal değişkenlere ait verilerin normal dağılımı Shapiro Wilk normallik testi ve Q-Q grafikleri ile değerlendirildi. Varyansların homojenliği Levene testi ile değerlendirildi. Normal dağılım göstermeyen MoM PAPP-A ve MoM f-βhCG değişkenlerine ait verilere logaritma 10 tabanında dönüşüm uygulandı. Gruplar arası karşılaştırmalar, normal dağılım gösteren değişkenlerde bağımsız iki örneklem t testi, normal dağılım göstermeyen değişkenlerde Mann-Whitney U testi ile yapıldı. GDM üzerine etkili olan faktörleri belirlemek için tek değişkenli analizlerde önemlilik değerleri p125 olarak belirlendi. Bu değere göre duyarlılık %62,69, özgüllük %74,81 olarak hesaplandı. Sonuç: Çalışmamız; ilk trimester taramasında elde edilen serum PAPP-A, f-βhCG ve lipid profillerinin (LDL/HDL oranı, HDL ve trigliserid düzeyi) GDM prediksiyonunda kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to compare first trimester screening tests such as PAPP-A and lipid profiles who were diagnosed with GDM in the first trimester or later weeks of pregnancy and evaluate using these tests in early diagnosis. Material and Method: Single pregnancies with newly diagnosed gestational diabetes mellitus (GDM) followed in the Izmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between January 1 2015 and December 31 2019 and healthy pregnant women without any systemic disease for the control group were included in our study. Pregnant women with previous GDM diagnosis, PGDM history and additional systemic diseases were excluded from the study groups. The results of PAPP-A, f-βhCG, NT and lipid profiles of all pregnant women in the study were evaluated and compared in the first trimester, retrospectively. Descriptive statistics were given as unit number (n), percentage (%), mean ± standard deviation (x ̅±ss), median (M), first quartile (Q1) and third quartile (Q3) values. The normal distribution of the data of numerical variables was evaluated by Shapiro Wilk normality test and Q-Q graphics. Homogeneity of variances was evaluated by Levene test. The logarithm base 10 transformation was applied to the data of MoM PAPP-A and MoM f-βhCG variables, which do not show normal distribution. Comparisons between groups were made using the independent two-sample t test for variables with normal distribution, and the Mann-Whitney U test for variables that did not show normal distribution. In order to determine the factors affecting GDM, variables with significance values p125. Sensitivity calculated according to this value was 62.69% and specificity was 74.81%. Results: Our study showed that the serum PAPP-A, f-βhCG and lipid profiles (LDL/HDL ratio, HDL and triglyceride) obtained in the first trimester screening can be used in GDM prediction.