Kardiyak bilgisayarlı tomografi anjiyografi bulguları ile koroner arter hastalığının seyri ve stent içi restenoz arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between cardiac computed tomography angiography findings and the course of coronary artery disease and in-stent restenosis
- Tez No: 1014004
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY HAZIROLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kardiyak BT anjiyografi, stent içi restenoz, ateroskleroz progresyonu, yüksek riskli plak, perikoroner yağ atenüasyon indeksi, Agatston skoru, Coronary CT angiography, in-stent restenosis, atherosclerosis progression, high-risk plaque, pericoronary fat attenuation index, Agatston score
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Radyobiyoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Rustamov C, Kardiyak Bilgisayarlı Tomografi Anjiyografi Bulguları ile Koroner Arter Hastalığının Seyri ve Stent İçi Restenoz Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2026. Stent içi restenoz (SİR) ve hedef lezyon dışı ateroskleroz progresyonu, perkütan koroner girişim (PKG) uygulanan hastalarda uzun dönem morbidite ve mortalitenin önemli belirleyicileri arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, stent implantasyonu öncesinde elde edilen koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografi (KBTA) bulgularının SİR gelişimi, hedef lezyon dışı ateroskleroz progresyonu ve yeniden stent gereksinimi ile olan ilişkisini ortaya koymaktır. Çalışmaya, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde KBTA tetkikini takiben üç ay içerisinde stent implantasyonu uygulanan ve takip sürecinde invaziv koroner anjiyografi ile yeniden değerlendirilen 164 hasta dahil edildi. Hastaların %69,9'u erkek olup yaş ortalaması 61,2 ± 8,9 yıl, ortalama takip süresi ise 39,1 ± 20,5 ay idi. KBTA değerlendirmesinde Agatston kalsiyum skoru, yüksek riskli plak (HRP) özellikleri, segmental stenoz skoru (SSS), segmental tutulum skoru (STS), obstrüktif darlık sayısı ve perikoroner yağ atenüasyon indeksi (FAİ) analiz edildi. Takip süresi boyunca hastaların %12,8'inde SİR geliştiği, %35,4'ünde yeniden stent gereksinimi ortaya çıktığı ve %52,4'ünde yeni obstrüktif darlık geliştiği saptandı. Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde yüksek Agatston kalsiyum skoru, yeni obstrüktif darlık gelişimi ile anlamlı biçimde ilişkili bulundu. Hedef lezyonun perikoroner FAİ değeri SİR gelişen grupta istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı (SİR gelişen grupta −72,9 ± 5,2 HU, SİR gelişmeyen grupta −77,0 ± 8,4 HU; p=0,05). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ileri yaş (OR: 1,099; p=0,007), tanı anındaki obstrüktif darlık sayısı (OR: 2,484; p<0,001) ve HRP sayısı (OR: 1,973; v p=0,020), SİR gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Yeniden stent gereksinimini öngören bağımsız faktörler SSS (OR: 1,144; p=0,004) ve HRP sayısı (OR: 1,887; p=0,005) olarak belirlendi. Sonuç olarak, KBTA'da saptanan obstrüktif hastalık yaygınlığı ve yüksek riskli plak yükü yeniden stent gereksinimini; perikoroner yağ dokusu inflamasyonunun bir göstergesi olan FAİ değeri ise SİR gelişimini öngören bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Bu bulgular, KBTA'nın PKG öncesi kapsamlı risk değerlendirmesinde kritik bir role sahip olduğuna işaret etmekte ve klinik karar verme sürecine değerli katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Rustamov C, Evaluation of the Relationship Between Cardiac Computed Tomography Angiography Findings and the Course of Coronary Artery Disease and In-Stent Restenosis, Hacettepe University, Faculty of Medicine, Department of radiology, Thesis in Radiology, Ankara,2026 In-stent restenosis (ISR) and non-target lesion atherosclerosis progression represent major determinants of long-term morbidity and mortality in patients undergoing percutaneous coronary intervention (PCI). The aim of this study was to evaluate the association between pre-procedural coronary computed tomography angiography (CCTA) findings and the subsequent development of ISR, non-target lesion atherosclerosis progression, and the need for repeat revascularization. A total of 164 patients who underwent stent implantation within three months of CCTA at Hacettepe University Hospital between January 1, 2014, and December 31, 2022, and were re-evaluated by invasive coronary angiography during follow-up, were included in the study. Of these patients, 69.9% were male, the mean age was 61.2 ± 8.9 years, and the mean follow-up duration was 39.1 ± 20.5 months. The Agatston calcium score, high-risk plaque (HRP) features, segment stenosis score (SSS), segment involvement score (SIS), number of obstructive stenoses, and pericoronary fat attenuation index (FAI) were assessed on CCTA. During follow-up, ISR was detected in 12.8% of patients, repeat stenting was required in 35.4%, and new obstructive stenosis developed in 52.4%. On univariable analysis, a high Agatston calcium score was significantly associated with the development of new obstructive stenosis. The pericoronary FAI of the target lesion was statistically significantly higher in the ISR group compared to the non-ISR group (−72.9 ± 5.2 HU vs. −77.0 ± 8.4 HU; p=0.05). On multivariable logistic regression analysis, advanced age (OR: 1.099; p=0.007), the number of obstructive stenoses at the time of diagnosis (OR: 2.484; p<0.001), and the number of HRPs (OR: 1.973; p=0.020) were identified as vii independent risk factors for ISR development. SSS (OR: 1.144; p=0.004) and the number of HRPs (OR: 1.887; p=0.005) were identified as independent predictors of repeat stenting. In conclusion, the extent of obstructive disease and high-risk plaque burden identified on CCTA were demonstrated to be significant predictors of repeat revascularization, while pericoronary FAI—a marker of perivascular inflammation—was a significant predictor of ISR development. These findings suggest that CCTA may play a pivotal role in comprehensive pre-PCI risk stratification and provide valuable guidance in clinical decision-making.