Sol ön inen arter miyokardiyal köprüleşmesi ile koroner arter hastalığı ilişkisinin koroner bilgisayarlı tomografi anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between left anterior descending artery myocardial bridging and coronary artery disease using coronary computed tomography angiography.
  1. Tez No: 819147
  2. Yazar: OĞUZHAN ORUÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: miyokardiyal köprüleşme, koroner BTA, ÇKBT, kardiyak görüntüleme, radyoloji, myocardial bridging, radiology, MDCT, coronary CTA, cardiac imaging
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Miyokardiyal köprüleşme ile koroner arter hastalığı ilişkisi literatürde henüz netlik kazanmamış bir konu olup farklı sonuçlar yayınlayan çalışmalar bulunmaktadır. Çalışmamızın amacı bu ilişkiyi koroner bilgisayarlı tomografi anjiografi ile değerlendirmektedir. Gereç ve yöntem: Merkezimize göğüs ağrısı şikayeti ile gelen Ocak 2013-Aralık 2020 tarihleri arasında Toshiba (Aquilion; Toshiba Medical Systems, Otawara, Japan) 128 dedektörlü tomografi cihazı ile ve Ocak 2020-Aralık 2022 tarihleri arasında Siemens Somatom Drive BT cihazı ile koroner BTA çekimi yapılan 815 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastane sistemindeki ve PACS (Picture Archiving Communication Systems) sistemindeki tüm veriler tarandı. 96 hastada LAD seyrinde derin (>2mm) miyokardiyal köprüleşme tespit edildi. Bu hastalardan beş tanesi 18 yaş altında olduğu için, bir tanesi 75 yaş üzerinde olduğu için ve bir tanesi de değerlendirmeye izin vermeyecek derecede artefaktlı görüntülere sahip olduğu için değerlendirme dışı bırakıldı. Geriye kalan 89 hasta ile olgu grubu oluşturuldu. Hastaların yaş, cinsiyet, hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi, agatston skoru ve miyokardiyal köprüleşmeye ait derinlik, uzunluk, sistolik daralma yüzdesi verileri kaydedildi. Miyokardiyal köprüleşme bulunmayan diğer hastalardan olgu grubu ile benzer demografik özelliklerde rastgele seçilmiş 89 kişiden oluşan kontrol grubu oluşturuldu. Bulgular: LAD seyri boyunca miyokardiyal köprüleşmesi bulunan hasta sayısı 254 (%31,1) olarak saptandı. Bu hastaların 158'inde (%62,2) yüzeysel miyokardiyal köprüleşme, 96'sında (%37,8) derin miyokardiyal köprüleşme izlendi. Miyokardiyal köprüleşmelerin en sık yerleşim yeri orta segment idi. Orta segmentte 70 (%78,7) hastada, distal segmentte 18 (%20,2) hastada, proksimal segmentte ise 1 (%1,1) hastada saptandı. Olgu grubu ile kontrol grubu arasında LAD aterosklerozu ve agatston skoru açısından anlamlı fark bulunamadı. Sistolik kompresyon oranı ile ateroskleroz veya agatston skorlaması arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sistolik kompresyon oranı ile köprüleşen segment uzunluğu ve kas köprü derinliği arasında anlamlı ilişki saptandı. Uzunluk ile derinlik arasında pozitif yönde orta düzeyde korelasyon izlendi. Sonuç: Miyokardiyal köprüleşme ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişki net olarak ortaya konamasa da köprüleşme olan segmentin koroner arter hastalığından korunduğu bilinmektedir. Biz çalışmamızda köprüleşme olan segmentin aterosklerozdan korunduğunu gösterdik. Proksimal segment aterosklerozu ile köprüleşme arasında anlamlı ilişki saptamadık. Bu konuda yapılan çalışmalar sürdükçe bu ilişki daha iyi anlaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: There is still debate in the literature about the connection between myocardial bridging and coronary artery disease, and various studies have shown conflicting findings. Our study aims to assess this association with coronary computed tomography angiography. Material and Method: For our study, the records of 815 patients who underwent coronary CTA scanning between January 2013 and December 2020 using Toshiba's (Aquilion; Toshiba Medical Systems, Otawara, Japan) CT device and January 2020 to December 2022 using Siemens' Somatom Drive CT device were retrospectively analyzed. All data in the hospital system and PACS (Picture Archiving Communication Systems) system were scanned. Deep (>2mm) myocardial bridging was detected in the course of LAD in 96 patients. Five of these patients were excluded because they were under the age of 18, one was over 75 years old, and one had artifacts that did not allow evaluation. The remaining 89 patients made up the case group. Age, gender, hypertension, diabetes, hyperlipidemia, the Agatston score, as well as information on the depth, length, and percentage of systolic constriction of the myocardium, were noted. A control group was created out of 89 individuals without myocardial bridging who were randomly chosen and shared the same demographic traits as the case group. Results: 254 individuals (31.1%) were found to have myocardial bridging during the course of LAD. Of these individuals, 158 (62.2%) showed superficial myocardial bridging, while 96 (37.8%) showed deep myocardial bridging. The middle segment was where myocardial bridging occurred most frequently. It was found in 1 patient (1.1%) in the proximal segment, 18 patients (20.2%) in the distal segment, and 70 patients (78.7%) in the middle segment. Agatston score and LAD atherosclerosis did not significantly differ between the case group and the control group. Systolic compression ratio and atherosclerosis or Agatston score were not significantly correlated. The systolic compression ratio, the length of the bridging segment, and the depth of the muscle bridge were all found to be significantly correlated. The relationship between length and depth was found to be moderately positive. Conclusion: It is known that the bridging segment is protected from coronary artery disease, even though the connection between myocardial bridging and coronary artery disease cannot be proven with certainty. We demonstrated in our study that the bridging segment is shielded from atherosclerosis. A significant correlation between bridging and proximal segment atherosclerosis was not seen. This relationship will be clearer as research on the issue progresses.