Akut iskemik inmeli hastalarda nötrofil lenfosit oranı: Geriye dönük on yıllık analiz
Neutrophil-to-lymphocyte ratio in acute ischemic stroke patients: A Retrospective ten-year analysis
- Tez No: 937212
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KAYIM YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, nötrofil lenfosit oranı, trombolitik tedavi, mortalite, prognoz, Ischemic stroke, neutrophil to lymphocyte ratio, thrombolytic therapy, mortality, prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: İnme, tüm dünyada mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerinden biridir. İnmelerin büyük çoğunluğu iskemiktir. İnflamasyon iskemik inmede kritik bir süreçtir ve inme hastalarında birçok inflamatuar biyobelirteç tanımlanmıştır. Nötrofiller, hipoksik-iskemik dokularda ilk yanıt oluşturanlardır. Ayrıca lenfositlerin akut iskemik inmeye karşı inflamatuar yanıtlarda rol oynadığı bilinmektedir. İnme hastalarında nötrofil-lenfosit oranının (NLR) erken nörolojik kötüleşme dâhil prognoz için öngörücü olabileceği belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı akut iskemik inmeli hastalarda başvuru anındaki NLR'nin iskemik inme alt tipi, komorbid hastalıklar, hastane içi mortalite ve prognoz ile ilişkili olup olmadığını belirlemek ve iskemik inme hastalarında prognozu öngörmede kolay erişilebilir ve düşük maliyetli bir biyobelirteç elde etmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif çalışmaya 1 Ocak 2012 ile 1 Ocak 2022 tarihleri arasında semptom başlangıcından sonraki ilk 24 saat içerisinde hastaneye başvuran ve akut iskemik inme tanısı ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kliniği'nde yatırılan 18 yaş ve üzeri 1.765 akut iskemik inme hastası dâhil edilmiştir. Veri toplama formu oluşturularak şu bilgiler kaydedilmiştir: yaş ve cinsiyeti içeren demografik değişkenler, komorbid hastalıklar (atriyal fibrilasyon, hipertansiyon, diyabetes mellitus, koroner arter hastalığı, hiperlipidemi ve geçirilmiş inme), intravenöz trombolizis tedavisi, yoğun bakım ünitesine yatış, başvuru anındaki tam kan sayımı bulguları ve NLR, eritrosit sedimantasyon hızı, serum C-reaktif protein, kan üre azotu, kreatinin, vitamin B12, folat düzeyleri, düşük dansiteli lipoprotein, yüksek dansiteli lipoprotein ve trigliserit düzeylerini içeren serum lipit profili, hemoglobin A1C, beyin bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme, karotis ve vertebral arterlerin doppler ultrasonografisi, beyin ve boyun damarlarının kontrastlı bilgisayarlı tomografi anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi ve dijital substraksiyon anjiyografiyi içeren görüntüleme bulguları, elektrokardiyografi, ekokardiyografi ve 24 saatlik kardiyak ritim monitorizasyonunu içeren kardiyak değerlendirme bulguları. İskemik inme alt türü TOAST Klasifikasyonu'na göre belirlenmiştir. Ayrıca hastane içi mortalite kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 1765 akut iskemik inme hastası dahil edildi. Hastaların %52,2 si erkekti. Katılımcıların ortanca (çeyrekler arası aralık) yaşı 72,00 (63,00-80,00) idi. Hastaların %5'ine intravenöz trombolitik tedavi uygulanmıştı. TOAST sınıflamasına göre hastaların %53'ü kriptojenik, %29,5'i kardiyoembolik, %11,7'si büyük arter aterosklerozuna sekonder, %1,3'ü laküner ve %4,5'i diğer tanımlanmış nedenlere bağlı inme olarak sınıflandırıldı. Mutlak değerin yanı sıra ve düzeyine göre dört çeyreğe bölünen (1. çeyrek 7,45) NLR'nin kategorik ve devamlı değişkenlerle ilişkisi araştırıldı. NLR değerlerinin hastane içi mortalite ve yoğun bakım yatışını öngörmedeki etkinliği Receiver Operating Characteristics (ROC) eğrisi analizi ve eğri altında kalan alan (AUC) değerlerine göre değerlendirildi. Sonuç: Yoğun bakım ünitesi izlemi gerektiren ve hastane içi mortalitesi olan hastalarda NLR düzeyi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Yüksek NLR değerleri, yoğun bakıma yatışı ve mortaliteyi öngörebilir. NLR düzeyleri, AF saptanan grupta yüksektir. Laküner inme grubu daha düşük NLR düzeyleri göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Stroke is one of the leading causes of mortality and morbidity worldwide. The majority of strokes are ischemic. Inflammation is a critical process in ischemic stroke and many inflammatory biomarkers have been identified in stroke patients. Neutrophils are the first responders in hypoxic-ischemic tissues. Lymphocytes are also known to play a role in inflammatory responses in acute ischemic stroke. The neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) in stroke patients has been identified as a potential predictor of prognosis, including early neurological deterioration. This study aims to determine whether the NLR at the time of admission is associated with ischemic stroke subtype, comorbid diseases, in-hospital mortality, and prognosis in patients with acute ischemic stroke. Additionally, the study seeks to identify an easily accessible and low-cost biomarker for predicting prognosis in ischemic stroke patients. Materials and Methods: This retrospective study included 1,765 patients aged 18 and older who were admitted to the Neurology Department Clinic of Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine with a diagnosis of acute ischemic stroke within the first 24 hours of symptom onset between January 1, 2012 and January 1, 2022. A data collection form was created to record the following information: demographic variables including age and gender, comorbid diseases (atrial fibrillation, hypertension, diabetes mellitus, coronary artery disease, hyperlipidemia, and previous stroke), intravenous thrombolytic therapy, intensive care unit admission, complete blood count findings and NLR at the time of the admission, erythrocyte sedimentation rate, serum C-reactive protein, blood urea nitrogen, creatinine, vitamin B12, folate levels, lipid profile including low-density lipoprotein, high-density lipoprotein, and triglyceride levels, hemoglobin A1C, brain computed tomography and magnetic resonance imaging, Doppler ultrasonography of the carotid and vertebral arteries, imaging findings including contrast-enhanced computed tomography angiography, magnetic resonance angiography, and digital subtraction angiography of the brain and neck vessels, cardiac assessment findings including electrocardiography, echocardiography, and 24-hour cardiac rhythm monitoring. Ischemic stroke subtype was determined according to the TOAST classification. Additionally, in-hospital mortality was recorded. Findings : A total of 1765 patients were included into the study. 52.2% of the patients were male. The median (interquartile range) age of the patients was 72.00 (63.00-80.00). 5% of the patients received intravenous thrombolytic therapy. Stroke subtypes according to the TOAST criteria were as follows: 53% cryptogenic, 29.5% cardioembolic, 11.7% secondary to large artery atherosclerosis, 1.3% lacunar, and 4.5% other identified causes. The association of the absolute number as well as levels divided into four quartiles (1st quartile 7.45) of the NLR with categorical and numerical variables was investigated. The predictive power of the NLR values for in-hospital mortality and intensive care unit (ICU) admission was evaluated using Receiver Operating Characteristics (ROC) curve analysis and the area under the curve (AUC) values. Results: The NLR levels of patients requiring ICU admission and those with in-hospital mortality were significantly higher. High NLR values can predict ICU admission and mortality. NLR levels were higher in the group with AF. The lacunar stroke group showed lower NLR levels.