İnoca hastalarında sağ ventikül fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve subklinik sağ kalp yetmezliği gelişiminin saptanması
Evaluation of right ventricular function and detection of subclinical right heart failure in patients with ischemia and non-obstructive coronary arteries
- Tez No: 1014007
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ KILIÇASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: INOCA, mikrovasküler anjina, miyokardiyal work, sağ ventrikül fonksiyonu, miyokardiyal performans indeksi, Akut koroner sendrom, Miyokardial iskemi, INOCA, microvascular angina, myocardial work, right ventricular function, myocardial performance index, Acute coronary syndrome, Myocardial ischemia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET INOCA Hastalarında Sağ Ventikül Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi Ve Subklinik Sağ Kalp Yetmezliği Gelişiminin Saptanması Amaç: Epikardiyal koroner arterlerde anlamlı obstrüksiyon bulunmamasına rağmen miyokard iskemisi bulguları ile başvuran hastalar INOCA (Ischemia with Non-Obstructive Coronary Arteries) spektrumu içerisinde değerlendirilmektedir. Bu hasta grubunda koroner mikrovasküler disfonksiyonun global miyokardiyal performans üzerindeki etkisi, özellikle sağ ventrikül fonksiyonları açısından tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu çalışmanın amacı, INOCA hastalarında sağ ventrikül fonksiyonlarını, miyokardiyal performans indeksini (Tei indeksi) ve basınç–strain döngüsüne dayalı miyokardiyal work parametrelerini değerlendirmek ve bu parametreleri kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya toplam 85 hasta dahil edilmiştir. INOCA grubunu 44 hasta, kontrol grubunu ise 41 hasta oluşturmuştur. Tüm hastalarda transtorasik ekokardiyografi ile konvansiyonel sistolik ve diyastolik parametreler, sağ ventrikül fonksiyon göstergeleri (TAPSE, RV FAC, RV duvar kalınlığı, RV miyokardiyal performans indeksi [RV-MPI]), sol ventrikül global longitudinal strain (GLS) ve non-invaziv miyokardiyal work parametreleri (GWI, GCW, GWW, GWE) değerlendirilmiştir. Ayrıca INOCA varlığını öngörmeye yönelik olarak sol ventrikül ve sağ ventrikül parametrelerini içeren lojistik regresyon modelleri oluşturularak modellerin performansları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Her iki grupta da sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu korunmuş olmakla birlikte INOCA grubunda LVEF değerlerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğu ve LV-GLS değerlerinin anlamlı derecede azaldığı saptanmıştır. Miyokardiyal work analizinde INOCA hastalarında GWI ve GCW değerlerinin azaldığı, GWW değerlerinin arttığı ve GWE değerlerinin anlamlı derecede düşük olduğu görülmüştür. Sağ ventrikül değerlendirmesinde RV duvar kalınlığı ve RV end-sistolik alanın arttığı, RV FAC değerinin azaldığı ve RV miyokardiyal performans indeksi değerlerinin anlamlı derecede yüksek olduğu saptanırken TAPSE değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Lojistik regresyon analizinde sağ ventrikül parametrelerini içeren modelin açıklayıcı gücünün daha yüksek olduğu görülmüş olup Nagelkerke R² değeri yaklaşık 0.85 olarak bulunmuştur. Buna karşılık sol ventrikül temelli modelde bu değer yaklaşık 0.73 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: INOCA hastalarında epikardiyal koroner arterlerde anlamlı obstrüksiyon bulunmamasına rağmen hem sol hem de sağ ventrikül düzeyinde subklinik mekanik değişiklikler saptanmıştır. Global longitudinal strain, miyokardiyal work parametreleri ve sağ ventrikül miyokardiyal performans indeksinde gözlenen değişiklikler, ejeksiyon fraksiyonu korunmuş hastalarda erken dönemde mekanik etkilenmenin ortaya konulmasında duyarlı göstergeler olabilir. Ayrıca sağ ventrikül fonksiyon parametrelerini içeren modellerin INOCA varlığını öngörmede daha yüksek açıklayıcı güce sahip olması, INOCA patofizyolojisinde sağ ventrikül mekanik fonksiyonlarının önemli rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Right Ventricular Function and Detection of Subclinical Right Heart Failure in Patients with Ischemia and Non-Obstructive Coronary Arteries Objective: Patients presenting with objective evidence of myocardial ischemia despite the absence of significant epicardial coronary artery obstruction are defined within the spectrum of INOCA (Ischemia with Non-Obstructive Coronary Arteries). The impact of coronary microvascular dysfunction on global myocardial performance, particularly on right ventricular function, has not been fully clarified in this population. The aim of this study was to evaluate right ventricular function, myocardial performance index (Tei index), and pressure–strain loop–derived myocardial work parameters in patients with INOCA and to compare these parameters with a control group. Methods: A total of 85 patients were included in the study. The INOCA group consisted of 44 patients and the control group consisted of 41 individuals. All participants underwent transthoracic echocardiography including conventional systolic and diastolic parameters, right ventricular functional indices (TAPSE, RV FAC, RV wall thickness, and right ventricular myocardial performance index [RV-MPI]), left ventricular global longitudinal strain (GLS), and non-invasive myocardial work parameters (GWI, GCW, GWW, GWE). Logistic regression models based on left ventricular and right ventricular parameters were constructed to predict the presence of INOCA, and the performance of these models was compared. Results: Although left ventricular ejection fraction was preserved in both groups, LVEF values were slightly lower and LV-GLS values were significantly reduced in the INOCA group. Myocardial work analysis demonstrated decreased GWI and GCW values, increased GWW values, and significantly reduced GWE values in patients with INOCA. In right ventricular assessment, RV wall thickness and RV end-systolic area were increased, RV FAC values were decreased, and RV myocardial performance index (RV-MPI) values were significantly higher in the INOCA group, whereas TAPSE values were similar between groups. Logistic regression analysis showed that the model including right ventricular parameters had a higher explanatory power, with a Nagelkerke R² of approximately 0.85, compared with the left ventricular model (Nagelkerke R² ≈ 0.73). Conclusion: Despite the absence of significant epicardial coronary artery obstruction, patients with INOCA exhibit subclinical mechanical alterations involving both the left and right ventricles. Changes observed in global longitudinal strain, myocardial work parameters, and right ventricular myocardial performance index suggest that early mechanical impairment may be detected even when ejection fraction is preserved. Furthermore, the higher explanatory power of right ventricular–based models suggests that right ventricular mechanical function may play an important role in the pathophysiology of INOCA.