Psödoefedrin kullanımının stemı ve nstemı üzerine etkisi
The impact of pseudoephedrine use on stemi and nstemi
- Tez No: 1014006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED İKBAL ŞAŞMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Miyokardial iskemi, Myocardial ischemia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Psödoefedrin, üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomatik tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir sempatomimetik ajandır. Kardiyovasküler sistem üzerindeki etkileri nedeniyle akut miyokard enfarktüsünü tetikleyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, acil serviste STEMI veya NSTEMI tanısı alan hastalarda yakın dönemdeki psödoefedrin kullanımının etkileri araştırılmıştır. Çalışma, Ocak-Haziran 2024 tarihleri arasında üçüncü basamak bir hastanenin acil servisinde yürütülmüştür. Toplam 189 akut miyokard enfarktüsü hastası çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların 23'ü (%12,2) semptom başlangıcından önceki yedi gün içinde psödoefedrin kullandığını bildirmiştir. Psödoefedrin kullanan hastalarda en sık görülen eşlik eden hastalıklar hipertansiyon, iskemik kalp hastalığı ve diyabetes mellitus olmuştur. Bir aylık majör advers kardiyovasküler olay (MACE) oranı psödoefedrin kullanan ve kullanmayan hastalar arasında benzer bulunmuştur. Gruplar arasında MACE açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,958). Sonuç olarak, psödoefedrin kullanımı ile kardiyovasküler olaylar arasında anlamlı ilişki gösterilememiş olsa da yüksek riskli hastalarda dikkatli kullanım önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Pseudoephedrine is a sympathomimetic agent widely used for the symptomatic treatment of upper respiratory tract infections. Due to its cardiovascular effects, it has been suggested as a potential trigger for acute myocardial infarction (AMI). This study investigated the impact of recent pseudoephedrine use in patients diagnosed with STEMI or NSTEMI in the emergency department. The study was conducted in the emergency department of a tertiary care hospital between January and June 2024. A total of 189 patients with acute myocardial infarction were included in the study. Twenty-three patients (12.2%) reported using pseudoephedrine-containing medications within seven days prior to symptom onset. The most common comorbidities among pseudoephedrine users were hypertension, ischemic heart disease, and diabetes mellitus. The one-month rate of major adverse cardiovascular events (MACE) was similar between pseudoephedrine users and non-users. No statistically significant difference was found between the groups regarding MACE outcomes (p=0.958). Although no significant association was demonstrated between pseudoephedrine use and cardiovascular events, cautious use is recommended in patients with advanced age and cardiovascular risk factors.