Diyarbakır yöresi çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü çocukların sanata bakış açılarının ve kurumdaki sanatsal etkinliklerin incelenmesi
Investigation of perspectives on art and artistic activities in the institution of convicted children in the Diyarbakir region child and youth closed penitentiary institution
  1. Tez No: 1014078
  2. Yazar: HİLAL SİTİL CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA ALPER AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cezaevi, sanat, resim, çocuk, Prison, art, painting, child
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Cezaevindeki çocukların çizmiş oldukları resimlerin onların psikolojik durumunu, duygusal durumunu, duygusal dünyasını ve içinde bulundukları zor koşullara verdikleri tepkileri anlamaktır. Yöntem: Diyarbakır Gençlik Kapalı ve Çocuk Ceza İnfaz Kurumunda barındırılan ve rastgele seçilen 10 çocuk ile gönüllülük ilkesine bağlı çizdiklerin resimleri yorumlamaya dayalıdır. Çalışma aynı zamanda Queensland cezaevlerinde önceki cezaevi sanat terapisi deneyimlerine dayanmaktadır. Bu araştırma, nicel çalışmadan ziyade nitel araştırma ve analizin ağırlık kazandığı keşfedici tasarım paradigması dahilinde belirlenen karma yöntem yaklaşımını izlemektedir. Bulgular: Çocukların çizdikleri resimler ayrıntılı yorumlanmıştır. Sonuç: Resimlerde kullanılan renkler genellikle sınırlı ve karamsar tonlarda olup, çocukların cezaevi koşullarının yarattığı duygusal yükü yansıttığı görülmektedir. Figürlerin çizimlerinde yer alan karamsarlık, izolasyon ve çaresizlik duyguları da dikkat çekicidir; bazı çocuklar kendilerini küçük ve önemsiz figürlerle, ya da yalnız ve uzak bir köşede konumlandırarak cezaevi ortamının onları nasıl etkilediğini somutlaştırır. Bu resimlerin analizi, çocukların cezaevi ortamını içselleştirip nasıl bir ruh hali içinde olduklarını, ayrıca bu duruma karşı geliştirdikleri başa çıkma mekanizmalarını anlamak açısından son derece önemlidir. Bu tür analizler, yalnızca çocukların mevcut duygusal ve psikolojik durumlarını anlamakla kalmaz, aynı zamanda rehabilitasyon süreçlerinde onların ihtiyaçlarını karşılamak için hangi stratejilerin daha etkili olabileceğine dair de önemli ipuçları sağlar. Çocukların çizimleri, cezaevi koşullarının onların ruhsal sağlığı üzerindeki etkisini gözler önüne sererken, onların bu zorlu süreçte nasıl desteklenebileceği konusunda da kritik bir yol haritası sunar.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to understand the psychological state, emotional state, emotional world and their reactions to the difficult conditions they are in through the drawings of children in prison. Method: It is based on interpreting the pictures drawn by 10 randomly selected children in Diyarbakır Youth Closed and Juvenile Correctional Institution on a voluntary basis. The study is also based on previous prison art therapy experiences in Queensland prisons. This research follows a mixed methods approach, set within the exploratory design paradigm, which emphasizes qualitative research and analysis rather than quantitative study. Findings: Children's drawings were interpreted in detail. Results: The colors used in the drawings are generally limited and pessimistic, reflecting the emotional burden created by the prison conditions. The feelings of pessimism, isolation and helplessness in the drawings of the figures are also striking; some children embody how the prison environment affects them by positioning themselves with small and insignificant figures or in a lonely and distant corner. The analysis of these pictures is crucial for understanding how children internalize the prison environment and what kind of mood they are in, as well as the coping mechanisms they develop in response to this situation. Such analyses not only provide insight into children's current emotional and psychological states, but also provide important clues as to which strategies might be more effective in meeting their needs in rehabilitation processes. The children's drawings reveal the impact of prison conditions on their mental health and provide a critical roadmap on how to support them in this challenging process.