INVESTIGATION OF INVESTOR BEHAVIOR IN THE CRYPTOCURRENCY MARKET WITHIN THE FRAMEWORK OF BEHAVIORAL FINANCE
KRİPTO PARA PİYASASINDAKİ YATIRIMCI DAVRANIŞLARININ DAVRANIŞSAL FİNANS ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ
- Tez No: 1014079
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METE DOĞANAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BİRCE ERGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, Finansal yatırım, Kripto para birimi, Behavioral finance, Financial investment, Crypto currency
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
Özet
Kripto para piyasalarının, yüksek oynaklığa, 7/24 işlem yapabilme imkanına ve merkeziyetsiz bir yapıya sahip olmasından kaynaklı olarak yatırımcı davranışlarının geleneksel finans teorileri ile açıklanması zorlaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yatırımcı davranışlarının davranışsal finans çerçevesinde Bitcoin ve Ethereum piyasalarındaki işlem hacmi üzerindeki etkileri incelemektir. Gerçekleştirilen analizde Binance aracılığı ile elde edilen Bitcoin ve Ethereum'un 16 Şubat 2024 ve 15 Şubat 2026 tarihleri arasındaki günlük açılış, kapanış, en yüksek ve en düşük fiyatlar ile işlem hacmi verileri kullanılmıştır. Analiz R-Studio programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada fırsatı kaçırma korkusu (FOMO), aşırı özgüven ve kayıptan kaçınma eğilimleri incelenmiştir. FOMO etkisi, en yüksek yüzde beşlik pozitif getiri günleri ve anormal işlem hacmi z-skorları üzerinden; aşırı özgüven etkisi, geçmiş pozitif getirilerin işlem hacmi üzerindeki etkisiyle; kayıptan kaçınma etkisi ise negatif getiri günlerini gösteren kukla değişken aracılığıyla test edilmiştir. Bulgular, FOMO günlerinde işlem hacminin normal günlere göre anlamlı biçimde yükseldiğini, pozitif geçmiş getirilerin sonraki günlerdeki işlem hacmini artırdığını ve negatif getiri günlerinde işlem hacminin pozitif getiri günlerine kıyasla daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, Bitcoin ve Ethereum piyasalarında yatırımcı davranışlarının işlem hacmi üzerinde ölçülebilir etkiler yarattığını ortaya koymaktadır. Çalışma davranışsal finans eğilimlerinin kripto para piyasalarındaki etkisini piyasa temelli göstergelerle açıklayarak literatüre katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to the high volatility, the ability to trade 24/7, and the decentralized structure of cryptocurrency markets, it has become difficult to explain investor behaviors using traditional finance theories. The aim of this study is to examine the effects of investor behaviors, within the framework of behavioral finance, on the trading volume in the Bitcoin and Ethereum markets. In the analysis, daily opening, closing, highest, and lowest prices as well as trading volume data for Bitcoin and Ethereum obtained via Binance between February 16, 2024, and February 15, 2026, were used. The analysis was conducted using the R-Studio program. The study investigates the tendencies of fear of missing out (FOMO), overconfidence, and loss aversion. The FOMO effect was tested using the top five percent positive return days and abnormal trading volume z-scores; the overconfidence effect was tested by examining the impact of past positive returns on trading volume; and the loss aversion effect was tested using a dummy variable indicating negative return days. The findings show that trading volume on FOMO days increases significantly compared to normal days, that positive past returns increase trading volume on subsequent days, and that trading volume on negative return days is higher compared to positive return days. These results reveal that investor behaviors in Bitcoin and Ethereum markets have measurable effects on trading volume. The study contributes to the literature by explaining the impact of behavioral finance tendencies in cryptocurrency markets using market-based indicators.