Çocuktan ebeveyne şiddeti önleme programının (CESOP) 12-18 yaş arasındaki çocukların ebeveyne yönelik şiddet davranışlarına ve öz-denetim becerilerine etkisi
The effect of the child-to-parent violence prevention program (CESOP) on parent-directed violent behavior and self-regulation skills among children aged 12–18
  1. Tez No: 1014082
  2. Yazar: AYYÜCE ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİLEK ÖĞRETİR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Ana-baba çocuk ilişkileri, Ana-çocuk çatışması, Baba-çocuk çatışması, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Ebeveyn-çocuk çatışması, Çocuk gelişimi, Domestic violence, Mother-child conflict, Father-child conflict, Parents-child relation, Parents-child conflict, Child development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Çocu ktan Ebeveyne Şiddeti Önleme Programı'nın ( CESOP ) 12 18 yaş arası çocukların ebeveyne yönelik şiddet davranışları ve öz denetim becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma, öntest sontest ve izleme testi içeren yarı deneysel desenle yürütülmüştür. Çalışma grubu, deney grubunda 20, kontrol grubunda 20 olmak üzere 12 18 yaş arası toplam 40 çocuktan çocuktan oluşturmaktadır Deney grubuna, araştırmacı tarafından geliştirilen CESOP 10 hafta boyunca haftada bir oturum şeklinde uygulanmıştır. Çalışmanın verileri; Çocuktan Ebeveyne Şiddet Ölçeği, Öz denetim Becerileri Ölçeği ve Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Mann Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Çalışma sonuçları, CESOP'nın ebeveyne yönelik şiddet davranışlarını azaltmada ve öz denetim becerilerini geliştirmede etkili olduğunu ortaya koymuştur. Deney ve kontrol gruplarının son test ve izleme testi puanları arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, CESOP'nın 12 18 yaş grubundaki çocuklara yönelik etkili bir önleyici müdahale programı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of the Child to Parent Violence Prevention Program (CESOP) on parent directed violent behaviors and self control skills among children aged 12 18. The study was conducted using a quasi experimental design including pretest, posttest, and follow up test measurements. The study group consisted of a total of 40 children aged 12 18, with 20 in the experimental group and 20 in the control group. The CESOP, developed by the researcher, was administered to the experimental group over 10 weeks, with one session per week. The study data were collected using the Child to Parent Violence Scale, the Self Control Skills Scale, and the Child Rearing Attitudes Scale. The Mann Whitney U Test and the Wilcoxon Signed Rank Test were use d in the analysis of the data. The study results revealed that CESOP was effective in reducing parent directed violent behaviors and improving self control skills. Significant differences were found between the posttest and follow up test scores of the exp erimental and control groups. The findings indicate that CESOP is an effective preventive intervention program for children in the 12 18 age group.