CAREER RECOMMENDATION SYSTEM USING MACHINE LEARNING
MAKİNE ÖĞRENİMİ KULLANARAK KARİYER ÖNERİ SİSTEMİ
- Tez No: 1014124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GİZEM TEMELCAN ERGENECOŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka Destekli Metodoloji, Kariyer Öneri Sistemi, Büyük Ölçekli, Dil Modelleri, AI-Driven Methodology, Career Recommendation System, Large Language Models
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Beykoz Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel iş piyasasındaki büyük değişimler nedeniyle, güncellenmiş becerilerin, eğitim geçmişinin, yeterli eğitimin ve mesleki etik değerlerin devamlılığını sağlayan bir kariyer yolu seçmek oldukça kritik hale gelmiştir. Geleneksel olarak kullanılan kariyer öneri sistemleri, kişiselleştirilmiş talimatlar ve önerilerin yokluğu açısından etkisiz sonuçlara yol açan, özel olarak tasarlanmış kurallara ve önceden tanımlanmış veri kümelerine dayanmaktadır. Bu tez, her bireyin ayrıntılarına dayalı gerçekçi sonuçlar sağlamak için Büyük Dil Modelleri kullanan Yapay Zeka Destekli Kariyer Öneri Sisteminin uygulanmasını detaylandırmaktadır. Sunulan sistem, kullanıcıların yapılandırılmış bir şekilde girdikleri verileri ve kullanıcılar tarafından yüklenen iyi yapılandırılmış bir özgeçmiş belgesinden çıkarılan verileri birleştiren web tabanlı bir prototiptir. Bu profillerden çıkarılan bilgiler arasında eğitim bilgileri, kullanıcının ilgi alanları, değerleri, kişilik özellikleri ve öğrenme yeteneği, bütçe ve müsaitlik gibi kişisel bilgiler yer almaktadır. Yapay zeka destekli metodolojinin kullanımı, sıralanmış ve kategorize edilmiş dinamik sonuçlar, kariyer önerileri ve yol haritaları sunmayı mümkün kılmaktadır. Genç nesillerin seçtiği kariyer yolları sadece bireyleri veya toplumları etkilemekle kalmaz, aynı zamanda ülke çapında ve küresel ekonomik durumlara da büyük katkı sağlar. Bu tez, geleceğe yönelik akıllı kararlar almada potansiyel olarak iyi donanımlı bir sisteme ulaşmada yardımcı olabilecek gelişmiş metodolojilerin kullanımını anlamaya yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to drastic evolution in the job market globally, it has been quite critical to choose a career path that helps in the continuation of upgraded skills, educational background, sufficient training and professional ethics. The Career Recommendation Systems used traditionally are based on specifically designed rules and predefined datasets that lead to ineffective results in the absence of personalized instructions and recommendations. This thesis elaborates the implementation of AI-Driven Career Recommendation System that uses LLM to provide realistic results based on individual's details. The presented system is a web-based prototype that incorporates the user inputs entered in structured way and the data extracted from a well-structured Curriculum Vitae document uploaded by the users. The details extracted from these profiles include educational details, user's interest, values, personality traits and personal details such as learning capability, budget and availability and the use of AI-Driven methodology enables dynamic results in form of ranked and categorized and career recommendations and roadmaps. Career paths chosen by the young generations affect not just individuals or societies, but also, they have greater contribution in the country wise and global economic situations. This thesis helps in understanding the use of advanced methodologies that can be helpful to achieve a system that is potentially well equipped in making smart decisions for future.