An analysis of the army aviation maintenance personnel career development system
Kara havacılık bakım personelinin kariyer geliştirme sistemine ait bir inceleme
- Tez No: 146695
- Danışmanlar: DR. DEMET VAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Army Personnel Career Development, Effectiveness of the Career Development System, Career Development and Organizational Effectiveness. vi, Army Personnel Career Development, Effectiveness of the Career Development System, Career Development and Organizational Effectiveness. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET KARA HAVACILIK SINIFI BAKIM PERSONELİNİN KARİYER GELİŞTİRME SİSTEMİNE AİT BİR İNCELEME Uman, Erdeniz İşletme Mastırı Danışman: Dr. Demet Varoğlu İstanbul, 2000 Bu çalışmada, Kara Havacılık Sınıfı bakım personelinin Kariyer Geliştirme Sistemi, sistem üzerinde etkisi olan önemli faktörleri tespit etmek, mevcut sistemdeki kuvvetli ve zayıf noktaları belirlemek ve balom personelinin mevcut kariyer geliştirme sistemi hakkındaki düşüncelerini ortaya koymak maksadıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizlerden elde edilen bulgular kullanılarak, İnsan Kaynaklan ve Kariyer Geliştirme ile ilgili literatürde mevcut son bilgiler ışığında mevcut Kariyer Geliştirme Sisteminde karşılaşılan problemler ve eksiklikleri gidermek maksadıyla bazı tavsiyeler ve öneriler yapılmıştır. Bu çalışma, Kara Havacılık Sınıf ı için daha önce bu konuda yapılmış bir çalışma olmaması dolayısıyla ayrıca bir önem taşımaktadır. Bu çalışma, ilerisi için faydalı bir başvuru kaynağı ve başlangıç noktası olacaktır. Bu çalışma, Kara Havacılık Sınıfına mensup değişik rütbe ve mevkilerdeki Teknisyen Astsubaylar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan örneklemkitle Kara Havacılık Okulunda mevcut üç değişik bakım ünitesinden rastgele seçilmiştir. Kariyer Geliştirme Sisteminin kişisel, örgütsel ve gerekse çevresel faktörlerle olan ilişkisini ortaya koymak maksadıyla bir araştırma modeli oluşturularak faktör, korelasyon ve çoklu Tegresyon analizi gibi çeşitli analizlere tabi tutulmuştur. Bu maksatla bir anket hazırlanarak veri toplamada kullanılmıştır. Yapılan analizler göstermiştir ki, mevcut kariyer geliştirme sisteminde bir çok eksiklikler vardır ve etkin olarak işlev görmemektedir. Araştırma bulguları ayrıca göstermiştir ki, kariyer geliştirme sürecinde yaşanan problemler ve aksaklıklar personelden değil mevcut kariyer geliştirme sisteminden kaynaklanmaktadır. Number of preliminary pages : 12 Number of pages : 134 Number of references : 107 Number of tables : 18 Number of figures : 11
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF THE ARMY AVIATION MAINTENANCE PERSONNEL CAREER DEVELOPMENT SYSTEM Uman, Erdeniz Master of Business Administration Supervisor: Dr. Demet Varoğlu Istanbul, 2000 In this study, Army Aviation maintenance personnel career development system was analyzed to find out the major factors affecting it, the deficiencies and strengths of it and the opinions of the maintenance personnel about it. Using the findings of the analyses, some recommendations for the solutions of the problems and deficiencies in the current career development system are given parallel to the latest information available in the Human Resources and Career Development literature. This study also carries importance because no studies have been conducted on the career development system in Army Aviation Branch before. It may be a useful reference or a starting point for future studies. This study was conducted on Army Aviation Branch maintenance technicians, who are all Non Commissioned Officers in different ranks and positions. The sample was mselected randomly from three maintenance units in Army Aviation School, located at Güvercinlik, Ankara. A research model that simulates the relationships between the career development system and the factors-whether individual, organizational or environmental- was prepared and tested through factor, correlation and multi-regression analyses. A questionnaire prepared for this purpose was used in data collection The results of the analyses showed that the current career development system had many deficiencies and that it was not functioning effectively. The findings of the research also showed that the sources of the problems encountered in the career ^eveloprnentproeess-^er^the-defideHGi^ system not the deficiencies of the personnel. Number of preliminary pages : 12 Number of pages : 134 Number of references : 107 Number of tables : 18 Number of figures : 11