LGBTİ+ bireylerin HIV/AİDS ve HPV bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
An assessment of HIV/AIDS and HPV knowledge levels among LGBTI+ individuals
- Tez No: 1014129
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AKGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: LGBTİ+, HIV/AIDS, HPV, Halk Sağlığı, LGBTİ+, HIV/AIDS, HPV, Public Health
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, LGBTİ+ bireylerin HIV/AIDS ve HPV bilgi düzeylerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, nicel araştırma yaklaşımı ile planlanmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde yaşayan 18–65 yaş arası LGBTİ+ bireyler oluşturmuştur. Çalışmanın örneklem büyüklüğü güç analizi ile belirlenmiştir. Güç analizi, Cohen tarafından önerilen regresyon temelli etki büyüklüğü ölçütü olan f² üzerinden yürütülmüş olup, f² = 0.15 değeri Cohen'in sınıflamasına göre orta düzey etki büyüklüğünü temsil etmektedir (Cohen, 1988; Cohen, 1992). Anlamlılık düzeyi α = 0.05, istatistiksel güç (1−β) = 0.95, test edilen yordayıcı sayısı 1 ve toplam yordayıcı sayısı 1 olarak kabul edilerek yapılan hesaplama sonucunda, araştırmanın hedeflenen güce ulaşabilmesi için en az 89 katılımcıya ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir. Araştırma 110 LGBTİ+ birey ile tamamlanmıştır. Bu örneklem büyüklüğü ile testin pay serbestlik derecesi 1, payda serbestlik derecesi 87, kritik F değeri 3.95 ve gerçekleşen güç 0.95 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, regresyon analizlerinde yordayıcı değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkilerini ortaya koymada yeterli istatistiksel gücün sağlandığını göstermektedir (Faul ve ark., 2009; Selya ve ark., 2012). Araştırmada katılımcılara ulaşmak amacıyla LGBTİ+ dernekleri ile iletişime geçilmiş ve kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler, Google Anket Formu aracılığıyla çevrim içi olarak toplanmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden bireylerden“Bilgilendirilmiş Onam Formu (Ek-4)”aracılığıyla onam alınmıştır. Veri toplama araçları olarak“Anket Formu (Ek-5)”,“AIDS/HIV Bilgi Ölçeği (Ek-6)”ve“İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Bilgi Ölçeği (Ek-7)”kullanılmıştır. Veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler için sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 29,64±5,21 yıl olup, yaşlar 20 ile 49 arasında değişmektedir. Katılımcıların %66,4'ünü erkek bireyler oluştururken, %94,5'inin bekar olduğu belirlenmiştir. Eğitim düzeyi incelendiğinde katılımcıların %57,3'ünün lisans mezunu olduğu, %70,9'unun ise tam zamanlı çalıştığı saptanmıştır. Cinsel yönelim dağılımında katılımcıların %55,5'inin gay, %27,3'ünün biseksüel ve %13,6'sının lezbiyen olduğu görülmüştür. Katılımcıların %55,5'i son bir ay içinde yeni bir partnerle cinsel ilişki yaşadığını belirtmiştir. Katılımcıların %76,4'ü daha önce HIV testi yaptırdığını ifade etmiştir.“B=B (Bulaş = Bulaştırmaz)”bilgisine ilişkin doğru yanıt oranı %41,8 olarak belirlenmiştir. HPV Bilgi Ölçeği puan ortalaması 18,86±6,79 olup, bu sonuç katılımcıların HPV'ye ilişkin bilgi düzeylerinin orta düzeyin üzerinde olduğunu göstermektedir. AIDS/HIV Bilgi Ölçeği puan ortalaması ise 14,91±4,56 olarak bulunmuş ve katılımcıların HIV/AIDS konusundaki bilgi düzeylerinin genel olarak orta düzeyin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada katılımcıların HIV/AIDS ve HPV bilgi düzeylerinin genel olarak orta düzeyin üzerinde olduğu, ancak bilgi düzeylerinin bireyler arasında belirgin farklılıklar gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the levels of knowledge regarding HIV/AIDS and HPV among LGBTİ+ individuals. Materials and Methods: This study was designed as a descriptive study using a quantitative research approach. The study population consisted of LGBTİ+ individuals aged 18–65 living in Istanbul. The sample size was determined using power analysis. The analysis was conducted based on Cohen's regression-based effect size measure (f²), with f² = 0.15 representing a medium effect size according to Cohen's classification (Cohen, 1988; Cohen, 1992). With a significance level of α = 0.05, statistical power (1−β) = 0.95, one tested predictor, and one total predictor, it was calculated that at least 89 participants were required to achieve the desired power. The study was completed with 110 LGBTİ+ individuals. With this sample size, the numerator degrees of freedom was 1, the denominator degrees of freedom was 87, the critical F value was 3.95, and the achieved power was 0.95. These findings indicate that sufficient statistical power was obtained to detect the effects of predictor variables on dependent variables in regression analyses (Faul et al., 2009; Selya et al., 2012). Participants were recruited through LGBTİ+ associations using the snowball sampling method. Data were collected online via Google Forms. Informed consent was obtained from participants through the“Informed Consent Form (Appendix-4).”Data collection instruments included the“Questionnaire Form (Appendix-5),”the“AIDS/HIV Knowledge Scale (Appendix-6),”and the“Human Papillomavirus (HPV) Knowledge Scale (Appendix-7).”Data were analyzed using the SPSS statistical software package. Descriptive statistics (frequency, percentage, mean, and standard deviation) were calculated. The normality of the data distribution was assessed using the Kolmogorov–Smirnov test. Results: The mean age of the participants was 29.64±5.21 years, ranging from 20 to 49 years. Of the participants, 66.4% were male, and 94.5% were single. In terms of educational status, 57.3% had a bachelor's degree, and 70.9% were employed full-time. Regarding sexual orientation, 55.5% identified as gay, 27.3% as bisexual, and 13.6% as lesbian. Additionally, 55.5% of participants reported having had a new sexual partner within the past month. A total of 76.4% of participants reported having previously undergone HIV testing. The correct response rate for the“U=U (Undetectable = Untransmittable)”knowledge item was 41.8%. The mean HPV Knowledge Scale score was 18.86±6.79, indicating that participants' knowledge levels regarding HPV were above moderate. The mean AIDS/HIV Knowledge Scale score was 14.91±4.56, suggesting that participants generally had above-moderate knowledge levels regarding HIV/AIDS. Conclusion: The findings indicate that participants' knowledge levels regarding HIV/AIDS and HPV were generally above moderate; however, notable variability in knowledge levels was observed among individuals.