Klinik hemşirelerinin LGBTİ bireylere yönelik, tutum, duygu, davranış ve mitleri
Attitudes, feelings, behaviors, and myths of clinical nurses towards LGBTI individuals
  1. Tez No: 555211
  2. Yazar: SİNEM ÖCALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU HİÇDURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Homoseksüellik, transseksüel bireyler, interseks bireyler, tutum, hemşire
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma, klinik hemşirelerinin LGBTİ bireylere yönelik, tutum, duygu, davranış ve mitlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Ankara İli Belediye sınırları içinde şehir merkezinde bulunan 100 ve üzeri yatak kapasitesine sahip eğitim ve araştırma, devlet, özel ve üniversite hastanelerinde çalışan klinik hemşireleri araştırma evrenini oluşturmuştur. Yapılan güç analizi sonucunda; %90 güç ve % 5 tip I hata düzeylerinde çalışmaya en az 251 hemşirenin alınması gerekli olduğu belirlenmiştir. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından geliştirilen ve iki bölümden oluşan tek form ile toplanmıştır. Formun ilk bölümü hemşireleri tanıtıcı bilgilerle ilgili olup, ikinci bölümü klinik hemşirelerinin LGBTİ bireylere yönelik tutum, duygu, davranış ve mitlerini belirlemeye çalışan anketi içermektedir. Araştırmadan elde edilen verilerin sunumunda sıklık (sayı, yüzde) analizlerinden yararlanılmıştır. Çalışmada hemşirelerin yaklaşık yarısının LGBTİ bireylerle aynı ortamda çalışma, arkadaş olma, onlara özel bir birimde hemşirelik bakımı sunma konusunda olumsuz tutumlara sahip olduğu ya da kararsız kaldığı, hemşirelerin çoğunluğunun da LGBTİ bireye bakım verme konusunda olumlu tutum içinde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin LGBTİ bireylere yönelik çoğunlukla heteroseksüel hastalardan farklı duygular hissetmediği, farklı davranışlar sergilemediği ancak bazı özel durumlarda nasıl yaklaşım göstereceği konusunda zorlandığı görülmüştür. Hemşirelerin bir kısmının LGBTİ olmayı hastalık, konjenital anomali, ruhsal bir sorun, travmatik olaya bağlı gelişen bir durum, sapıklık, ahlaki zayıflık; bu bireyleri uyuşturucu madde kullanmaya yatkın, HIV gibi bulaşıcı hastalık taşıyabileceği düşünülen, fuhuş sektöründe çalışan, rastlantısal cinsel ilişkiler yaşayan bireyler olarak görme mitlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda hemşirelerin olumsuz tutum, duygu, davranış ve mitlerinin değiştirilmesine yönelik farkındalık ve eğitim çalışmalarının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted as a descriptive study to identify the attitudes, feelings, behaviours and myths of clinical nurses towards LGBTI individuals. The research population consists of clinical nurses working at training and research, state, private and university hospitals with 100 and over bed capacity in the city centre within the boundaries of the Municipality of Ankara. In accordance with the power analysis conducted, it has been identified that at least 251 nurses should be included in the study at 90% power and 5% Type I error levels. The research data were collected by a single form, consisting of two parts and developed by the researchers. The first part introduces the nurses and the second part consists of a questionnaire, which seeks to identify the attitudes, emotions, behaviours and myths of clinical nurses towards LGBTI individuals. Frequency (number, percentage) analysis was utilized to present the data obtained from the research. In this research, it was observed that approximately half of the nurses have negative attitudes or are uncertain about working in the same environment with LGBTI individuals, make friends with them, and providing them nursing care in a special unit; and the majority of the nurses have positive attitudes for providing care to LGBTI individuals. It was observed that nurses do not mostly feel differently towards the LGBTI individuals from heterosexual patients and exhibit different behaviours, yet they experience some challenges in some specific circumstances. Some of the nurses appear to have myths such as considering LGBTI as an illness, congenital anomaly, a psychological problem, a trauma-induced condition, perversion, moral weakness, tendency to use drugs, thinking that they can carry infectious diseases such as HIV, work in the prostitution industry and have random sexual relations. As a result of this study, it is suggested that awareness and training activities should be conducted to change the negative attitudes, feelings, behaviours and myths of nurses. Keywards: Homosexuality, transgender persons, intersex persons, attitude, nurse