Aile hekimliğine başvuran 5–18 yaş arası çocuklarda periyodik öğrenci muayenelerinin fiziksel ve biyokimyasal parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of physical and biochemical parameters in periodic student health examinations of children aged 5–18 years presenting to a family medicine outpatient clinic
- Tez No: 1014130
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, çocuk sağlığı izlemi, periyodik sağlık muayenesi, büyüme ve gelişme, Family medicine, child health surveillance, periodic health examination, growth and development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, aile hekimliği polikliniğine periyodik sağlık muayenesi amacıyla başvuran 5–18 yaş arası çocukların fiziksel ve biyokimyasal parametrelerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Eskişehir ili Odunpazarı ilçesinde bulunan bir aile hekimliği birimine 01.01.2023–31.12.2023 tarihleri arasında başvuran çocukların verilerinin retrospektif olarak incelenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada çocukların boy, ağırlık ve VKİ persentilleri; görme ve işitme taraması sonuçları, kan basıncı ölçümleri, hemoglobin düzeyleri; lipid profili parametreleri ve bağışıklama durumları değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler Ki-kare testi ile incelenmiş ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışma grubunu oluşturan 314 çocuğun yaşları 5 ile 17 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 11,73 yıl olarak saptanmıştır. VKİ değerlendirmesinde çocukların %26,7'sinin (n=84) fazla kilolu veya obez olduğu belirlenmiştir. Görme taraması sonucunda patoloji tespit edilen çocukların oranı %36,6 (n=115) iken işitme taramasında bilinen patoloji veya sevk edilen çocukların oranı %3,5 (n=11) olarak bulunmuştur. Kan basıncı değerlendirmesinde çocukların %14'ünde (n=44) yüksek veya hipertansif değerler saptanmıştır. Hemoglobin düzeylerine göre toplamda çocukların %8,6'sında (n=27) anemi belirlenmiştir. Lipid profili değerlendirmesinde total kolesterol düzeyi %7,3'ünde (n=23), LDL düzeyi %2,5'inde (n=8) ve trigliserid düzeyi %19,7'sinde (n=62) yüksek bulunurken HDL düzeyi %15,9'unda (n=50) düşük saptanmıştır. Bağışıklama durumunun çocukların %97,1'inde (n=305) tam olduğu belirlenirken, %1'inde (n=3) bağışıklama eksikliği, %1,9'unda (n=6) ise aşı reddi olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, periyodik sağlık muayeneleri çocukluk çağında büyüme ve gelişmenin izlenmesi, kronik hastalık risklerinin erken dönemde saptanması ve koruyucu sağlık hizmetlerinin etkin şekilde yürütülmesi açısından birinci basamak sağlık hizmetlerinde önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the physical and biochemical parameters of children aged 5–18 years who presented to a family medicine outpatient clinic for periodic health examinations. The study was carried out by retrospectively reviewing the records of children who applied to a family medicine unit located in the Odunpazarı district of Eskişehir between January 1, 2023 and December 31, 2023.In the study, children's height, weight and body mass index (BMI) percentiles; vision and hearing screening results; blood pressure measurements; hemoglobin levels; lipid profile parameters; and immunization status were evaluated. In statistical analyses, the relationships between categorical variables were examined using the chi-square test and the level of significance was accepted as p<0.05.The study group consisted of 314 children aged between 5 and 17 years, with a mean age of 11.73 years. According to BMI evaluation, 26.7% (n=84) of the children were found to be overweight or obese. The rate of children with pathological findings in vision screening was 36.6% (n=115), while the rate of children with known pathology or referral in hearing screening was 3.5% (n=11). In blood pressure evaluation, 14% (n=44) of the children had elevated or hypertensive values. According to hemoglobin levels, anemia was detected in 8.6% (n=27) of the children. In lipid profile evaluation, total cholesterol levels were high in 7.3% (n=23), LDL levels in 2.5% (n=8), and triglyceride levels in 19.7% (n=62) of the children, while HDL levels were found to be low in 15.9% (n=50). Immunization status was complete in 97.1% (n=305) of the children, whereas incomplete immunization was detected in 1% (n=3) and vaccine refusal in 1.9% (n=6).In conclusion, periodic health examinations have an important role in primary health care services for monitoring growth and development in childhood, early detection of chronic disease risks, and effective implementation of preventive health services.