Elit güreşçilerde sodyum bikarbonat ve kafein alımının bazı kuvvet ve toparlanma parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi
The effects of sodium bicarbonate and caffeine supplementation on selected strength and recovery parameters in elite wrestlers
  1. Tez No: 1014161
  2. Yazar: NESİBE BÜŞRA DİLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN MÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ergojenik destek, kafein, performans, sodyum bikarbonat, sporcu beslenmesi, Ergogenic aids, caffeine, performance, sodium bicarbonate, sports nutrition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Güreş; sporcuların kısa sürede tekrarlı ve maksimal düzeyde efor sergilemesini gerektiren, yüksek anaerobik kapasite ve hızlı toparlanma dinamikleri üzerine kurulu bir spor dalıdır. Bu çalışma, sodyum bikarbonat (NaHCO₃) ve kafein (KAF) takviyelerinin tekil ve kombine kullanımının, elit güreşçilerde kuvvet performansı ve toparlanma üzerindeki akut etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Randomize, çaprazlama ve plasebo kontrollü olarak tasarlanan çalışmaya 8 Greko-romen ve 8 serbest güreşçi dahil edilmiştir. Protokol kapsamında sporculara 300 mg/kg/gün x 3 NaHCO₃; 6 mg/kg KAF; NaHCO₃+CAF kombinasyonu ve plasebo verilmiştir. Takviye sonrası gerçek müsabaka koşullarını taklit eden simülasyon protokolü uygulanmıştır. Kuvvet performansı; dikey sıçrama ve el-pençe kuvveti testleriyle, toparlanma laktat ve kalp atım hızı değişkenleriyle, algılanan zorluk düzeyi BORG skalasıyla ve gastrointestinal tolerans Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Kombine protokolün; plasebo ve tekil protokollere kıyasla kuvvet performansındaki düşüşü anlamlı düzeyde sınırladığı belirlenmiştir (SJ p=0,041; CMJ p=0,038; EPK p=0,047). Metabolik toparlanma göstergesi olarak değerlendirilen laktat klirensi bakımından, sodyum bikarbonat içeren protokollerin plaseboya kıyasla daha hızlı toparlanma sağladığı tespit edilmiştir (p=0,028). Algılanan zorluk düzeyi açısından kombine protokolün plaseboya kıyasla daha düşük artışla ilişkili olduğu belirlenirken (p=0,048), kalp atım hızı değişkenliği parametrelerinde protokoller arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Gastrointestinal semptom skorları NaHCO₃ içeren protokollerde daha yüksek seyretmiş (p>0,001), fakat bu skorlar klinik açıdan anlamlı bulunmamıştır. Güreş stilleri arasında takviyelere verilen yanıtlar açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak uygun doz ve zamanlama ile uygulanan sodyum bikarbonat ve kafein protokollerinin; elit güreşçilerde müsabaka koşullarında performansın korunmasına ve toparlanma sürecine katkı sağlayabileceği, bu doğrultuda pratik bir ergojenik destek seçeneği olma potansiyeli taşıdığı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Wrestling is a demanding combat sport characterized by repeated maximal efforts, requiring high anaerobic capacity and rapid recovery dynamics. This study aimed to investigate the acute effects of individual and combined supplementation of sodium bicarbonate (NaHCO₃) and caffeine (CAF) on strength performance and recovery in elite wrestlers. Designed as a randomized, placebo-controlled crossover study, the research included both 8 Greco-Roman and 8 freestyle wrestlers. The experimental protocol involved the administration of 300 mg/kg/day x 3 NaHCO₃, of 6 mg/kg CAF, a combined (NaHCO₃ + CAF) dose, and a placebo. Following supplementation, a simulation protocol mimicking actual competition conditions was performed. Strength performance was assessed via vertical jump and handgrip strength tests; recovery was evaluated through lactate clearance and heart rate variables; perceived exertion was measured using the Borg Scale; and gastrointestinal tolerance was monitored via the Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS). The findings indicated that the combined protocol significantly mitigated the decline in strength performance compared to both the placebo and individual supplementation protocols (SJ p=0,041; CMJ p=0,038; HGS p=0,047). Regarding metabolic recovery, protocols containing sodium bicarbonate demonstrated significantly faster lactate clearance compared to the placebo (p=0,028). While the combined protocol was associated with a lower increase in the rate of perceived exertion (RPE) compared to the placebo (p=0,048), no significant differences were observed in heart rate variability parameters across protocols (p>0,05). Gastrointestinal symptom scores were higher in the NaHCO₃ groups (p<0,001), though these scores were not considered clinically significant. No significant differences in supplement response were found between wrestling styles (p>0,05). In conclusion, sodium bicarbonate and caffeine protocols, when administered with optimal dosage and timing, are projected to contribute to performance maintenance and recovery in elite wrestlers under competition-day conditions, potentially serving as a practical ergogenic support strategy.