Üniversite yurdunda kalan öğrencilerde obezojenik çevre ve stres durumu ile beslenme durumu ve yeme davranışları arasındaki ilişki
The relationship between the obesegenic environment and stress status and nutritional status and eating behaviors among students living in university dormitories
- Tez No: 1014162
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR GÖKÇE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Duygusal yeme, Okullar-halk sağlığı, Öğrenci yurtları, Emotional eating, Schools-public health, Student dormitories
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üniversite yurtlarında kalan kadın öğrencilerin obezojenik çevre algısı ve algılanan stresin yeme davranışları ve beslenme durumu ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırmada, 19–25 yaş aralığında yer alan 150 kadın öğrenciye demografik özellikler, Yetişkinler İçin Obezojenik Çevrenin Değerlendirilmesi Ölçeği, Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ-14), Yetişkin Yeme Davranışı Ölçeği (YYDÖ) ve 24 Saatlik Besin Tüketim Kaydını içeren bir anket uygulanmıştır. Öğrencilerin BKİ ortalaması 22,65±4,31 kg/m² olarak saptanmış olup katılımcıların %65,3'ünün normal, %5,4'ünün ise obez BKİ aralığında yer aldığı belirlenmiştir. Algılanan stres puanı ortalaması 29,11±6,98, obezojenik çevre toplam puanı ortalaması ise 132,97±20,18'dir. Zayıf bireylerin sosyal çevre puanlarının (24,38±9,98), normal (31,08±8,31) ve fazla kilolu/obez (34,38±10,11) bireylere kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır (p=0,001). Algılanan stres ile obezojenik çevre toplam puanı (r=0,289; p=0,001) ile sosyal (r=0,229; p=0,005) ve ekonomik çevre (r=0,173; p=0,034) alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunurken, duygusal aşırı yeme ile negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r=-0,218; p=0,007). Ayrıca obezojenik çevre toplam puanı arttıkça yağ (r=-0,160; p=0,050) ve posa alımının (r=-0,178; p=0,030) azaldığı, diyetin karbonhidrattan gelen enerji yüzdesinin (r=0,181; p=0,027) ise arttığı saptanmıştır. Yurdu kampüs dışında bulunan öğrencilerin günlük enerji alımlarının (1407,80±394,52 kkal), kampüs içinde kalanlara (1243,41±402,69 kkal) göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0,018). BKİ ile obezojenik çevre (r=0,170; p=0,038), sosyal çevre (r=0,257; p=0,001) ve tokluk hissi (r=0,186; p=0,023) arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bu bulgular, üniversite ortamlarında çevresel düzenlemeler ve stres yönetimine yönelik müdahalelerin sağlıklı beslenme davranışlarını desteklemede önemli olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to evaluate the relationship between perceived obesogenic environment and perceived stress with eating behaviors and nutritional status among female students residing in university dormitories. A questionnaire including demographic characteristics, the Obesogenic Environment Assessment Scale for Adults, the Perceived Stress Scale (PSS-14), the Adult Eating Behavior Questionnaire (AEBQ), and a 24-hour dietary recall was administered to 150 female students aged 19–25 years. The mean body mass index (BMI) was 22.65±4.31 kg/m², with 65.3% of participants classified as normal weight and 5.4% as obese. The mean perceived stress score was 29.11±6.98, and the mean total obesogenic environment score was 132.97±20.18. Social environment scores of underweight students were significantly lower than those of normal-weight and overweight/obese students (p=0.001). Perceived stress was positively associated with total obesogenic environment score (r=0.289; p=0.001) and its social (r=0.229; p=0.005) and economic (r=0.173; p=0.034) subdimensions, while a negative association was observed with emotional overeating (r=-0.218; p=0.007). As obesogenic environment scores increased, fat (r=-0.160; p=0.050) and dietary fiber intake (r=-0.178; p=0.030) decreased, whereas the percentage of energy derived from carbohydrates increased (r=0.181; p=0.027). Students residing off campus had significantly higher daily energy intake than those residing on campus (p=0.018). Positive relationships were found between BMI and obesogenic environment, social environment, and satiety responsiveness, indicating that environmental and stress-related interventions in university settings may support healthy eating behaviors.