Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak maxillar molar dişlerin radyoanatomik, demografik ve patolojik durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of radioanatomic, demographic and pathologic status of maxillary molar teeth using cone beam computed tomography
  1. Tez No: 1014168
  2. Yazar: ŞEYMA BALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLAL ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Azı dişleri, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Maksiller sinüs, Semptomlar ve genel patoloji, Molar, Cone-beam computed tomography, Maxillary sinus, Symptoms and general pathology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Radyolojik ve klinik değerlendirmelerin yetersiz olması sonucunda maxilar üçüncü molardişlerin çekimi sırasında, dişin infratemporal fossa, maxillar sinüs gibi komşu anatomik yapılara yerdeğiştirmesi, maxillar sinüste perforasyon gibi komplikasyonlar görülebilir. Bu yüzdendişler ile çevre yapılar arasındaki ilişkileri doğru radyolojik yöntemler ile değerlendirmek çokönemlidir. Çalışmanın amacı, maxillarmolar dişlerin konumunu ve maxillarmolar dişler ile maxillar sinüs arasındaki ilişkiyi, maxillar dişler ile demografik ilişkiyi, maxillarmolar dişlerin patolojik durumlarını konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri ile değerlendirmektir. Çalışma 19-55 yaş aralığındaki 59 erkek, 45 kadın olmak üzere 104 bireye ait KIBT görüntüleri üzerinden gerçekleştirildi. Digital Imaging and Communications in Medicine (DICOM) formatındaki görüntüler Radiant DICOM Viewer programına aktarıldı. Programın 3D Multiplanar Reconstruction (3D-MPR) konsolu kullanılarak sağ ve sol tarafta servikalde 2. molar dişlerin bukkopalatinal kemik kalınlığı, kökün orta üçlüsünde molar dişlerin bukkopalatinal kemik kalınlığı, kökün orta üçlüsü ile apex'te bukkal ve palatinal kökü destekleyen kemik kalınlığı, bukkal ve palatinal köklerin sinus tabanı arasındaki mesafe, bukkal ve palatinalsinus tabanı kalınlığı, 2. molar dişler arası uzaklık ölçümleri gerçekleştirildi. Programın 3D Volume Rendering konsolu kullanılarak da sağ ve sol taraftaki 2. molar dişlerin yüksekliği ve genişliği ölçüldü. Ayrıca çalışmada sinusit durumu, 3. molar diş çevresinde patolojik foliküler boşluk durumu değerlendirildi. Çalışmadaki kadın bireylerin yaşları 25 (18-54), erkek bireylerin yaşları 35 (19-55) olarak bulundu ve cinsiyet açısından yaşlar arasında anlamlı fark vardı. Makine öğrenme algoritmaları kullanılarak cinsiyet tahmini açısından 0.76-0.95 arasında, Yapay sinir ağları ile ise 0.90-0.95 arasında doğruluk oranı elde edildi. Tüm bireyler 3. molar diş çevresinde patolojik foliküler boşluk yönünden değerlendirildi ve hiçbir bireyde bu duruma rastlanmadı. Çalışmamız sonucunda elde edilen maxillar molar dişlerin radyoanatomik, demografik ve patolojik durumlarının diş hekimlerine, anatomistlere, adli tıp bilimlerine, cerrahi ve dahili bilimlere büyük katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
As a result of inadequate radiological and clinical evaluations, complications such as tooth displacement to adjacent anatomical structures such as infratemporal fossa, maxillary sinus, and perforation in the maxillary sinus may occur during the extraction of maxillary third molars. Therefore, it is very important to evaluate the relationships between teeth and surrounding structures with correct radiological methods. The aim of the study is to evaluate the position of maxillarmolar teeth and the relationship between maxillarmolar teeth and maxillar sinus, the demographic relationship with maxillar teeth, and the pathological conditions of maxillarmolar teeth with cone beam computed tomography (CBCT) images. The study was carried out on CBCT images of 104 individuals, 59 men and 45 women, between the ages of 19-55. Images in Digital Imaging and Communications in Medicine (DICOM) format were transferred to the Radiant DICOM Viewer program. Using the 3D MultiplanarReconstruction (3D-MPR) console of the program, the buccopalatinol bone thickness of the second molar teeth in the cervical on the right and left sides, the buccopalatal bone thickness of the molar teeth in the middle third of the root, the middle third of the root and the bone thickness supporting the buccal and palatal roots in the apex, buccal and palatal The distance between the sinus floor of the roots, buccal and palatal sinus floor thickness, and the distance between the second molar teeth were measured. The height and width of the second molar teeth on the right and left sides were measured using the 3D Volume Rendering console of the program. In addition, sinusitis status and pathological follicular space status around the third molar tooth were evaluated in the study. The age of the female individuals in the study was 25 (18-54) and the age of the male individuals was 35 (19-55) and there was a significant difference between the ages in terms of gender. An accuracy rate of 0.76-0.95 was achieved in terms of gender prediction using machine learning algorithms, and an accuracy rate of 0.90-0.95 was achieved with artificial neural networks. All individuals were evaluated for pathological follicular space around the third molar tooth, and this condition was not found in any individual. We believe that the radioanatomical, demographic and pathological conditions of the maxillary molar teeth obtained as a result of our study will make a great contribution to dentists, anatomists, forensic sciences, surgery and internal sciences.