Kondral hasarlarda C vitamini etkisi, deneysel rat çalışması
The effect of vitamin C in chondral injuries, an experimental rat study
- Tez No: 1014169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE KAĞAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Artiküler Kıkırdak, Askorbik Asit, Kollajen Tip II, Mikrokırık, Kıkırdak-artiküler, L-askorbik asit, Ascorbic Acid, Cartilage, Articular, Collagen Type II, Microfracture, Cartilage-articular, L-ascorbic acid
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, deneysel rat kondral hasar modelinde intraartiküler C vitamini uygulamasının tek başına ve mikrokırık ile kombine edildiğinde kıkırdak onarımı üzerine etkilerini histopatolojik olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Deneysel, randomize ve kontrollü olarak planlanan çalışmada 32 rat dört gruba ayrıldı. Grup 1'de yalnızca kondral hasar oluşturuldu. Grup 2'de kondral hasara mikrokırık eklendi. Grup 3'te kondral hasar sonrası intraartiküler C vitamini uygulandı. Grup 4'te ise mikrokırık ile birlikte intraartiküler C vitamini uygulandı. C vitamini 10 mg/mL konsantrasyonda ve 0,05 mL hacminde tek doz olarak verildi. Postoperatif 6. haftada örneklerden alınan kesitler Hematoksilen-Eozin, Safranin-O ve Masson Trikrom boyaları ile boyanarak Modifiye O'Driscoll ve Modifiye Mankin skorlama sistemleri ile değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında toplam Modifiye O'Driscoll ve Modifiye Mankin skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Toplam Modifiye O'Driscoll skoru en yüksek Grup 3'te elde edildi; bunu sırasıyla Grup 4, Grup 2 ve Grup 1 izledi. Toplam Modifiye Mankin skoru ise en yüksek Grup 1'de, en düşük Grup 3'te saptandı; Grup 3'ü Grup 4 izledi. Bu bulgular, C vitamini uygulanan gruplarda genel histolojik onarım yanıtının daha olumlu, dejeneratif değişikliklerin ise daha sınırlı olduğunu gösterdi. Sonuç: İntraartiküler C vitamini uygulaması, deneysel rat kondral hasar modelinde histopatolojik kıkırdak onarımını olumlu yönde etkilemiştir. Toplam Modifiye O'Driscoll ve Modifiye Mankin skorları birlikte değerlendirildiğinde, en belirgin histolojik iyileşmenin yalnızca C vitamini uygulanmış olan grup 3'te olduğu görülmüştür. Mikrokırık ile kombine C vitamini uygulaması da olumlu sonuçlar vermekle birlikte, her değerlendirme parametresinde tek başına C vitamini uygulamasından üstün bulunmamıştır. Bu bulgular, intraartiküler C vitamininin kondral hasar sonrası kıkırdak onarımında biyolojik destekleyici bir ajan olarak araştırılmaya değer olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to histopathologically evaluate the effects of intra-articular vitamin C administration, both alone and in combination with microfracture, on cartilage repair in an experimental rat model of chondral injury. Materials and Methods: In this experimental, randomized, controlled study, 32 rats were divided into four groups. In Group 1, only a chondral defect was created. In Group 2, microfracture was added to the chondral defect. In Group 3, intra-articular vitamin C was administered after chondral defect formation. In Group 4, intra-articular vitamin C was administered in combination with microfracture. Vitamin C was given as a single dose at a concentration of 10 mg/mL and a volume of 0.05 mL. At postoperative week 6, sections obtained from the specimens were stained with Hematoxylin-Eosin, Safranin-O, and Masson's Trichrome and evaluated using the Modified O'Driscoll and Modified Mankin scoring systems. Results: A statistically significant difference was found between the groups in terms of total Modified O'Driscoll and Modified Mankin scores. The highest total Modified O'Driscoll score was obtained in Group 3, followed by Group 4, Group 2, and Group 1, respectively. The total Modified Mankin score was highest in Group 1 and lowest in Group 3, with Group 4 demonstrating the second lowest score. These findings indicated that the overall histological repair response was more favorable and degenerative changes were more limited in the groups receiving vitamin C. Conclusion: Intra-articular vitamin C administration had a positive effect on histopathological cartilage repair in an experimental rat model of chondral injury. When total Modified O'Driscoll and Modified Mankin scores were evaluated together, the most prominent histological improvement was observed in Group 3, in which vitamin C was administered alone. Although combined microfracture and vitamin C administration also produced favorable results, it was not superior to vitamin C alone in every assessment parameter. These findings suggest that intra-articular vitamin C is worth further investigation as a biological adjunct in cartilage repair following chondral injury.