Demir eksikliği hastalarında et tüketim alışkanlıkları: Ordu ilinden retrospektif bir çalışma
Meat consumption habits in patients with iron deficiency: A retrospective study from ordu province, turkey
- Tez No: 1014189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ÖZBİLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği, anemi, etyoloji, beslenme, et tüketimi, Demir, Risk faktörleri, Iron deficiency, anemia, nutrition, meat consumption, Iron, Risk factors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Beslenme düzeni, anemili veya anemisiz olsun demir eksikliği (DE) gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır ve bu durum her iki non-anemik demir eksikliği (NADE) ve demir eksikliği anemisi (DEA) tablosunu da önemli bir halk sağlığı sorunu haline getirmektedir. Bu çalışmada Ordu ilinde demir eksikliği saptanan hastalarda kırmızı et tüketim sıklığını ve onun demir metabolizması parametreleri üzerindeki etkisi ve bu ilişkiye etki eden klinik faktörler değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Demir Eksikliği Polikliniği'ne Ocak 2024 – Eylül 2025 tarihleri arasında başvuran, hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalara ait demografik özellikler, demir eksikliği ile ilgili kan parametreleri, kadın hastalarda kanama skorları ve demir eksikliğine ait tanısı konmuş tüm demir eksikliği nedenlerinin varlığı veri setine dahil edilmiştir. Et tüketim sıklığı haftalık porsiyon üzerinden değerlendirilmiştir. İstatiksel olarak tanımlayıcı istatistikler, t-testi, ANOVA, korelasyon testleri ve diğer ileri istatistiksel analizler (ANCOVA, regresyon) yapılmıştır. Bulgular: Veri seti toplamda 620 hastadan oluşmuştur. Polikliniğe başvuranların %59,5'inde düşük et tüketimi saptanmış, haftalık medyan tüketim 1 porsiyon olarak bulunmuştur. Alt grup analizlerinde et tüketim sıklığı ile transferrin satürasyonu (TSAT) arasında anlamlı pozitif ilişki saptanırken (p=0,025), ferritin ile anlamlı ilişki izlenmemiştir. Kadın alt grubundaki et tüketiminin hemoglobin (p=0,017) ve TSAT (p=0,012) üzerinde bağımsız etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca et tüketimi ile piktoryal kanama değerlendirme tablosu (PBAC) skorları arasındaki pozitif ilişki (p=0,006) bulunmuştur Et tüketimi arttıkça kabızlık prevalansının da arttığı saptanmıştır (p=0,003). Sonuç: Et tüketim sıklığı özellikle fonksiyonel demir parametreleri ile ilişkili bulunurken, depo demir göstergesi olan ferritin üzerinde belirgin bir etkisi gösterilememiştir. Demir eksikliği yönetiminde beslenme alışkanlıkları, menstrüel kayıplar ve gastrointestinal tolerans birlikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Dietary patterns play a significant role in the development of iron deficiency (ID), whether or not anemia is present, making both non-anemic iron deficiency (NAID) and iron deficiency anemia (IDA) major public health concerns. In this study, the frequency of red meat consumption among patients diagnosed with iron deficiency in Ordu Province, its effect on iron metabolism parameters, and the clinical factors influencing this relationship were evaluated. Materials and Methods: Patients who presented to the Iron Deficiency Clinic at Ordu University Training and Research Hospital between January 2024 and September 2025 were retrospectively analyzed. Demographic characteristics of the patients, blood parameters related to iron deficiency, bleeding scores in female patients, and the presence of all diagnosed causes of iron deficiency were included in the dataset. Meat consumption frequency was assessed based on weekly portions. Statistical analyses included descriptive statistics, t-tests, ANOVA, correlation tests, and other advanced statistical analyses (ANCOVA, regression). Results: The dataset consisted of a total of 620 patients. Low meat consumption was observed in 59.5% of those who visited the outpatient clinic, and the median weekly consumption was found to be 1 serving. In subgroup analyses, a significant positive association was found between meat consumption frequency and transferrin saturation (TSAT) (p=0.025), while no significant association was observed with ferritin. In the female subgroup, meat consumption was found to have an independent effect on hemoglobin (p=0.017) and TSAT (p=0.012). Additionally, a positive association was found between meat consumption and Pictorial Bleeding Assessment Chart (PBAC) scores (p=0.006). It was also found that as meat consumption increased, the prevalence of constipation increased (p=0.003). Conclusion: While the frequency of meat consumption was found to be associated particularly with functional iron parameters, no significant effect was observed on ferritin, a marker of iron stores. In the management of iron deficiency, dietary habits, menstrual blood loss, and gastrointestinal tolerance should be evaluated together.