İn vitro hepatoselüler karsinoma kültür modelinin mezenkimal kök hücreler ile birlikte kurulması ve araştırılması
Establishment and investigation of in vitro hepatocellular carcinoma culture model with mesenchymal stem cells
  1. Tez No: 1014200
  2. Yazar: NARMIN ADIGOZALOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVCI, ÖĞR. GÖR. HAMED GHORBANPOOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Biyoloji, Bioengineering, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR), Karaciğer hastalıkları, Vasküler endotel büyüme faktörleri, İnsan karaciğer hücre hattı, Reverse transcription polimerase chain reaction, Liver diseases, Vascular endothelial growth factors, Human liver cell line
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, hücre kültürü koşullarında yetiştirilen Huh-7 hücre hattı ile mezenkimal kök hücre (MKH) ve EA.hy926 hücre hattı kullanılarak, karaciğer kanseri araştırmalarında bu hücrelerin etkinliği ve moleküler profillerinin ve proliferasyonlarının ayrıntılı biçimde incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında altı kuyulu plakalar üzerine ekilmiş olan hücreler, ko-kültür koşullarında yetiştirilerek, hücresel davranışlar, canlı/ölü analizleri, immünofloresan (İF) analizleri aracılığıyla moleküler düzeyde karakterizasyon gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Bu çalışmada Huh-7, mezenkimal kök hücreler ve EA.hy926 hücreleri standart kültür koşullarında çoğaltılarak ko-kültür modeli oluşturulmuş ve yedi gün inkübe edilmiştir. Hücre canlılığı canlı/ölü boyama yöntemiyle değerlendirilmiş, protein ekspresyonlarının analizi için İF uygulanmıştır. Ayrıca gen ekspresyon düzeylerini belirlemek amacıyla qRT-PCR analizi gerçekleştirilmiş ve Alfa-fetoprotein (AFP) ile Proliferasyon Hücre Nükleer Antijeni (PCNA) genlerinin ekspresyonları incelenmiştir. Elde edilen veriler ile hücrelerin canlılık, proliferasyon ve tümöral özellikleri moleküler düzeyde değerlendirilmiştir. Bulgular: Yedi günlük inkübasyon sonunda canlı/ölü hücre analizleri gerçekleştirilmiş ve kültür koşullarında %80'in üzerinde hücre canlılığı sağlanmıştır. qRT-PCR analizlerinde AFP ve PCNA gen ekspresyon düzeylerinde gruplara ve zaman noktalarına bağlı değişiklikler gözlenmiştir. İF boyamaları ise protein ekspresyonu ve hücresel aktivitedeki farklılıkları doğrulamıştır. Elde edilen veriler, oluşturulan ko-kültür modelinin hücresel canlılık ve fonksiyonel özellikler üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Sonuç: Yedi günlük inkübasyon sonunda canlı/ölü hücre analizleri gerçekleştirilmiş ve kültür koşullarında %80'in üzerinde hücre canlılığı elde edilmiştir. qRT-PCR analizlerinde ise AFP ve PCNA gen ekspresyon düzeylerinde anlamlı değişiklikler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the efficacy, molecular profiles, and proliferation of mesenchymal stem cells (MSC) and the EA.hy926 cell line, grown under cell culture conditions, in liver cancer research using the Huh-7 cell line. Within the scope of the study, cells seeded on 6-well plates will be grown under co-culture conditions, and molecular-level characterization was performed through cellular behavior, live/dead assays, immunofluorescence (IF) assays, and gene expression profiling. Method: In this study, Huh-7, mesenchymal stem cells, and EA.hy926 cells were cultured under standard conditions to create a co-culture model and incubated for seven days. Cell viability was evaluated using live/dead staining, IF was applied to analyze protein expression. Additionally, qRT-PCR analysis was performed to determine gene expression levels, and the expression of Alpha-fetoprotein (AFP) and Proliferation Cell Nuclear Antigen (PCNA) genes was examined. The obtained data were used to evaluate the viability, proliferation, and tumoral characteristics of the cells at the molecular level. Findings: Live/dead cell analyses were performed after seven days of incubation, and cell viability exceeding 80% was achieved under culture conditions. qRT-PCR analyses revealed group and time-dependent changes in AFP and PCNA gene expression levels. IF staining confirmed differences in protein expression and cellular activity. The data obtained demonstrated that the created co-culture model had an effect on cellular viability and functional properties. Conclusion: Live/dead cell analyses were performed after seven days of incubation, and cell viability exceeding 80% was achieved under culture conditions. qRT-PCR analyses revealed significant changes in AFP and PCNA gene expression levels.