Adverse childhood experiences and borderline symptoms: Role ofalexithymia, shame and self-disgust
Olumsuz çocukluk deneyimleri ve borderline belirtileri:Aleksitimi, utanç ve öz iğrenmenin rolü
  1. Tez No: 1014206
  2. Yazar: ÖYKÜ ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN MERAL ÖGÜTCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz tiksinme, Self disgust
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, olumsuz çocukluk deneyimleri ile borderline kişilik belirtileri arasındaki ilişkide aleksitimi, utanç ve öz-iğrenmenin aracı rollerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi, yaşları 18 ile 68 arasında değişen 258 bireyden oluşmaktadır. Katılımcılar; Demografik Bilgi Formu, Olumsuz Çocukluk Deneyimleri Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği-20, Durumluk Utanç ve Suçluluk Ölçeği, Öz-İğrenme Ölçeği-Revize Edilmiş Formu ve Borderline Kişilik Envanteri'ni içeren ve Qualtrics üzerinden uygulanan çevrimiçi bir anketi tamamlamışlardır. Paralel aracılık analizleri; aleksitimi ve utancın, Olumsuz Çocukluk Deneyimleri (ACEs) ile borderline belirtileri arasındaki ilişkide anlamlı düzeyde aracı rol oynadığını, ancak temel modelde öz-iğrenmenin toplam etkisinin anlamlı olmadığını ortaya koymuştur. Öz-iğrenme ve aleksitimi alt boyutları üzerinde yapılan ileri analizler, duyguları tanımada güçlük (aleksitiminin bir alt boyutu) ve davranışsal öz-iğrenmenin (öz-iğrenmenin bir alt boyutu) anlamlı bir aracı role sahip olduğunu göstermiştir. Sonuçların, çocukluk çağı travması geçmişi olan bireylerde duygusal farkındalık ve öz-bilinçli duygulara odaklanan daha hedefli klinik müdahalelerin geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the mediating effects of alexithymia, shame, and self-disgust on the relationship between adverse childhood experiences and borderline personality symptoms. The study sample consists of 258 individuals aged between 18 to 68. Participants completed an online survey administered via Qualtrics including the Demographic Information Form, the Adverse Childhood Experiences Questionnaire, The Toronto Alexithymia Scale–20, The Shame subscale of the Trait Shame and Guilt Scale, The Self-Disgust Scale–Revised, and The Borderline Personality Inventory. Parallel mediation analyses revealed that alexithymia and shame significantly mediated the relationship between Adverse Childhood Experiences (ACEs) and borderline symptoms, whereas self-disgust was not a significant mediator in this model. Further analysis on sub-dimensions of self-disgust and alexithymia showed that difficulty identifying feelings (a sub-dimension of alexithymia) and behavioral self-disgust (a sub-dimension of self-disgust) has a significant mediating role. The results are expected to contribute to the development of more targeted clinical interventions focusing on emotional awareness and self-conscious emotions in individuals with a history of childhood trauma.