Helichrysum plicatum DC. subsp. pseudoplicatum (Nab.) Davis & Kupicha türünün farmakognozik açıdan incelenmesi
Pharmacognostic investigation of Helichrysum plicatum DC. subsp. pseudoplicatum (Nab.) Davis & Kupicha species
- Tez No: 1014218
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇE ŞEKER KARATOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antidiyabet, Antioksidan, Asteraceae, Helichrysum plicatum subsp. pseudoplicatum (Nab.) Davis & Kupicha, Sitotoksisite, Antikanser, Antioksidan aktivite, Farmasötik bitkiler, Antidiabetes, Antioxidant, Asteraceae, Cytotoxicity. Helichrysum plicatum subsp. pseudoplicatum (Nab.) Davis & Kupicha, Anticancer, Antioxidant activity, Pharmaceutical plants
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Helichrysum plicatum DC. subsp. pseudoplicatum (Nab.) Davis & Kupicha Türünün Farmakognozik Açıdan İncelenmesi Azzet Esra GÜNDÜZ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakognozi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2026 Danışman: Prof. Dr. Gökçe ŞEKER KARATOPRAK Bu çalışmanın amacı, Asteraceae familyasına ait Helichrysum plicatum subsp. pseudoplicatum (Nab.) Davis & Kupicha türünün farklı fenolojik dönemlerde toplanan örneklerinden elde edilen etanolik ekstrelerin fitokimyasal içeriklerinin belirlenmesi ve biyolojik aktivitelerinin karşılaştırılmasıdır. Ekstrelerin antioksidan kapasitelerini belirlemek için DPPH ve ABTS radikal süpürme testleri kullanılmıştır. Çiçeklenme öncesi döneme ait ekstrenin DPPH radikalini süpürme etkisi diğer ekstrelere göre daha yüksek bulunmuştur ve 30-200 μg/mL konsantrasyon aralığında BHT ile istatistiksel olarak aynı anlamlılıkta radikal süpürücü etki sergilemiştir. ABTS radikalini süpürme testinde, hiçbir ekstre BHT ile aynı anlamlılıkta aktivite sergileyememiştir. Ekstrelerin sitotoksisite değerlendirmeleri insan meme kanseri (MDA-MB-231 ve MCF-7) ve insan serviks kanseri (HeLa) hücre hatlarında MTT yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Ekstrelerin hepsi kanser hücre hatlarında yüksek inhibisyon göstermiştir. En yüksek aktiviteyi MDA-MB-231 hücre hattında canlılığı 31,25 µg/mL konsantrasyonda %50'nin altına düşüren çiçeklenme sonrası döneme ait ekstre göstermiştir. Ekstrelerin antidiyabetik etkilerinin belirlenmesi için α-glukozidaz ve α-amilaz enzim inhibisyon testleri yapılmıştır. Çiçekli ve çiçeklenme sonrası döneme ait ekstreler, referans olarak kullanılan akarboz bileşiğinden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde aktif bulunmuştur. Hiçbir ekstre a-amilaz enzim inhibisyonu göstermemiştir. Ekstrelerin kimyasal bileşikleri LC–MS/MS analizi ve toplam fenol ve flavonoit içerik analizleri ile belirlenmiştir. Çiçeklenme öncesi döneme ait ekstrenin diğer ekstrelere göre daha fazla miktarda toplam fenol (122,59±2,35 mgGAE/g) ve toplam flavonoit (63,18±2,79 mgRE/g) içeriğine sahip olduğu ve en baskın bulunan bileşiğin kinik asit olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmayla; H. plicatum subsp. pseudoplicatum'un fenolojik dönemlere bağlı fitokimyasal içeriği ve biyolojik aktivite ile ilişkisi ilk kez ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pharmacognostic Investigation Of Helichrysum plicatum DC. subsp. pseudoplicatum (Nab.) Davis & Kupicha Species Azzet Esra GÜNDÜZ Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Pharmacognosy Master's Thesis, June 2026 Advisor: Prof. Dr. Gökçe ŞEKER KARATOPRAK The aim of this study is to determine the phytochemical constituents and compare the biological activities of ethanolic extracts obtained from the samples of Helichrysum plicatum subsp. pseudoplicatum (Nab.) Davis & Kupicha, belonging to the Asteraceae family, collected during different phenological periods. DPPH and ABTS radical scavenging potential tests were used to evaluate the antioxidant capacity of the extracts. The pre-flowering extract was found to have a higher DPPH radical scavenging effect compared to other extracts and exhibited a radical scavenging effect of statistically equivalent to BHT at 30-200 μg/mL. In the ABTS radical scavenging assay, no extract exhibited activity at the same level of significance as BHT. Cytotoxicity evaluations of the extracts were performed in human breast cancer (MDA-MB 231 and MCF-7) and human cervical cancer (HeLa) cell lines using the MTT method. All of the extracts showed high inhibition in cancer cell lines. The highest activity was shown by the post-flowering extract in the MDA-MB-231 cell line at 31.25 μg/mL, reducing viability to below 50%. Alpha-glucosidase and alpha-amylase enzyme inhibition tests were performed to determine the antidiabetic effects of the extracts. Extracts from the flowering and post-flowering periods were found to be statistically significantly more active than the reference acarbose compound. None of the extracts showed α-amylase enzyme inhibition. The chemical compositions of the extracts were determined by LC-MS/MS analysis and total phenol and flavonoid content tests. Pre-flowering extract was calculated to contain higher amounts of phenolic compounds (122.59±2.35 mgGAE/g) and flavonoids (63.18±2.79 mgRE/g) compared to other extracts and quinic acid was found to be the most dominant compound. With this study, the phenology-dependent phytochemical composition of H. plicatum subsp. pseudoplicatum and its relationship with biological activity have been revealed for the first time.