Torasik adölesan idiyopatik skolyozlu bireylerde solunum parametreleri, aerobik kapasite ve uyku kalitesinin karşılaştırılması
Comparison of respiratory parameters, aerobic capacity, and sleep quality in individuals with thoracic adolescent idiopathic scoliosis
  1. Tez No: 1014217
  2. Yazar: GİZEM SEVİNDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ EYÜBOĞLU, DOÇ. DR. İLYAS ÇAĞLAR YILGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: doldurulacaktır, Scoliosis, Respiratory Muscles, Pulmonary Ventilation, Exercise Tolerance, Sleep Quality, Body Image doldurulacaktır
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Daha sonraMüdürü i ÖZET TORASİK ADÖLESAN İDİYOPATİK SKOLYOZLU BİREYLERDE SOLUNUM PARAMETRELERİ, AEROBİK KAPASİTE VE UYKU KALİTESİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Adölesan idiyopatik skolyoz (AİS) hastalarında eğriliğin büyüklüğü ve tipi ile gövde rotasyonu açısının (GRA) solunum parametrelerini (solunum fonksiyonları, solunum kas gücü) ve aerobik kapasiteyi araştıran literatürde sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır ve mevcut sonuçlar çelişkilidir. Bu çalışmanın amacı farklı tip torasik eğriliği olan (ISST'ye göre T-tip ve TL-tip) skolyozlu bireylerde solunum parametrelerinin, aerobik kapasitenin ve uyku kalitesinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya 12-20 yaş arası AİS tanısı alan 29 birey katıldı. Adölesan idiopatik skolyozlu olguların sosyodemografik bilgileri kaydedildi. Skolyometre ile gövde rotasyon açıları ölçüldü. Olguların radyografik değerlendirilmesine bakılarak ölçülen Cobb açıları kaydedildi. Solunum kas kuvveti; maksimal inspiratuar basınç- maksimal ekspiratuar basınç (MIP-MEP) ve solunum fonksiyon testi; zorlu ekspiratuar volüm- zorlu vital kapasite (FEV1-FVC) Cosmed Pony Fx cihazı ile 3 tekrarlı olacak şekilde yapıldı. Aerobik kapasite ölçümü için artan hızda mekik yürüme testi kullanıldı. Uyku kalitesi Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile skolyozda dış görünüş algısı ise Skolyoz Dış Görünüş Anketi (SDGA) ile değerlendirildi. Elde ettiğimiz bulgulara göre solunum parametrelerinden FVC% ve MEP% değişkenleri, TL tip ve T tip gruplarına göre anlamlı olarak farklı bulunmuştur (p<0,05). TL tip grubunda FVC (%) ve MEP (%) değerleri T tip grubunun ortalamasına göre daha fazladır. İki grup arasında aerobik kapasite açısında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). İki grup arasında PUKİtoplam değerleri arasında anlamlı bir fark vardır (p<0,05). TL tip grubunun PUKİtoplam ortalama değeri T tip grubunun PUKİtoplam ortalama değerinden daha fazladır. TL tip ve T tip grubunda SDGAgörünüş değerleri anlamlı farklı bulunmuştur (p<0,05). TL tip grubunun SDGAgörünüş ortalama değerleri T tip grubunun SDGAgörünüş ortalama değerlerinden daha fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Daha sonraii ABSTRACT COMPARISON OF RESPIRATORY PARAMETERS, AEROBIC CAPACITY AND SLEEP QUALITY IN INDIVIDUALS WITH THORACIC ADOLESCENT IDIOPATHIC SCOLIOSIS There are a limited number of studies in the literature investigating the relationship between curve magnitude and type and angle of trunk rotation (ATR) with respiratory parameters (respiratory functions, respiratory muscle strength) and aerobic capacity in patients with adolescent idiopathic scoliosis (AIS), and the current results are contradictory. The aim of this study is to compare respiratory parameters, aerobic capacity and sleep quality in individuals with scoliosis with different types of thoracic curvature (T-type and TL-type according to ISST). A total of 29 individuals aged 12–20 years who were diagnosed with AIS participated in the study. Sociodemographic data of adolescents with idiopathic scoliosis were recorded. Trunk rotation angles were measured using a scoliometer. Cobb angles measured from radiographic evaluation of the cases were recorded. Respiratory muscle strength was assessed by maximal inspiratory pressure and maximal expiratory pressure (MIP-MEP), and pulmonary function test parameters including forced expiratory volume and forced vital capacity (FEV1-FVC) were measured using the Cosmed Pony Fx device with three repetitions. The incremental shuttle walking test was used to assess aerobic capacity. Sleep quality was evaluated using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and body image perception in scoliosis was assessed using the Scoliosis Appearance Questionnaire (SAQ). According to our findings, among the respiratory parameters, FVC% and MEP% variables were found to be significantly different between TL-type and T-type groups (p<0.05). FVC (%) and MEP (%) values in the TL-type group were higher than the mean values of the T-type group. No significant difference was found between the two groups in terms of aerobic capacity (p>0.05). There was a significant difference between the groups in total PSQI scores (p<0.05). The mean total PSQI score of the TL-type group was higher than that of the T-type group. SAQ appearance scores were found to be significantly different between TL-type and T-type groups (p<0.05). The mean SAQ appearance scores of the TL-type group were higher than those of the T-type group.