Zayıflama diyeti uygulayan kadınlarda sezgisel yeme davranışının vücut ağırlık kaybı, öz yeterlilik ve diyet kalitesine etkisinin saptanması
Determination of the effect of intuitive eating behaviour on body weight loss, self-efficacy and diet quality in women following a weight loss diet
  1. Tez No: 1014222
  2. Yazar: LÜTFİYE BAŞYAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİBE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Diyet kalitesi, Öz Yeterlilik, Sezgisel Yeme, Vücut Ağırlığı, Diet Quality, Intuitive Eating, Self-Efficacy, Weight
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; zayıflama diyeti uygulayan kadınlarda, sezgisel yeme davranışı ile diyet kalitesi, öz yeterlilik ve vücut ağırlık kayıpları arasındaki ilişkinin değerlendirmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmaya Mart-Haziran 2025 tarihleri arasında zayıflama diyeti için Kayseri'de bulunan 5 özel beslenme danışmanlık merkezine başvuran 213 kadın katılmıştır. Araştırmaya katılan kadınların; demografik bilgileri, diyet geçmişleri, antropometrik ölçümleri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumları, 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Sezgisel yeme davranışlarını saptamak için Sezgisel Yeme Ölçeği (SYÖ-2), öz yeterlilik durumlarını belirlemek için Vücut Ağırlığı Öz Yeterlilik Yaşam Tarzının Saptanması Soru Kâğıdı (Weight Efficacy Lifestyle Questionnaire- WEL), diyet kalitelerini değerlendirmek için Uluslararası Diyet Kalite İndeksi (DKİ-U) kullanılmıştır. Çalışma sonunda, SYÖ-2 puan ortalaması 3,37±0,55 bulunmuş olup katılımcıların orta düzeyde sezgisel yemeye sahip olduğu görülmüştür. WEL test puan ortalaması 48,23±14,17 ile kişiler orta düzey öz yeterlilik gösterirken, DKİ-U ortalaması 47,44±12.94 ile kişilerin diyet kalitesi zayıf bulunmuştur.SYÖ toplam puan ve diğer alt boyutları ile WEL test toplam puanı ve 'fiziksel rahatsızlık' hariç diğer alt boyutları arasında negatif yönlü anlamlı korelasyon bulunurken; SYÖ'nün 'koşulsuz yeme izni' boyutu ile WEL test toplam puanı ve 'besin bulunabilirliği', 'pozitif aktiviteler' alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı korelasyon görülmüştür (P < 0,05). WEL test'in 'fiziksel rahatsızlık' alt boyutu ise sadece SYÖ'nün 'duygusal sebeplerden ziyade fiziksel olarak yeme' alt boyutu ile negatif yönde anlamlı ilişki göstermiştir (P < 0,05). SYÖ toplam puan ve SYÖ'nün 'vücut besin seçimi örtüşmesi' alt boyutu ile yalnızca DKİ-U 'denge' alt boyutu arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde anlamlı bir korelasyon bulunmuştur (P < 0,05). Vücut ağırlığı ve Beden Kütle İndeksi (BKİ) ile SYÖ toplam puan ile negatif, WEL test toplam puan ile pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur (P < 0,05). Verilen vücut ağırlığını koruma süresi ile sadece DKİ-U'nun 'denge' boyutu arasında negatif yönlü anlamlı korelasyon elde edilmiştir (P < 0,05). Sonuç olarak; sezgisel yemenin vücut ağırlık kaybı, öz yeterlilik ve diyet kalitesi üzerine zayıf düzeyde pozitif anlamlı etkisi bulunmuştur. Sezgisel yemenin kaybedilen ağırlığın korunmasına etkisi ise sezgisel beslenme eğitimi verilerek yapılacak uzun takipli müdahale çalışmalarıyla daha net açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the relationship between intuitive eating behavior and diet quality, self-efficacy, and weight loss in women following a weight loss diet. The study included 213 women who applied to five private nutrition counseling centers in Kayseri for a weight loss diet between March and June 2025. The demographic information, dietary history, anthropometric measurements, eating habits, physical activity status, and 24-hour retrospective food consumption records of the women participating in the study were collected using questionnaire forms. The Intuitive Eating Scale (IES-2) was used to determine intuitive eating behaviors, the Weight Efficacy Lifestyle Questionnaire- (WEL) was used to determine self-efficacy levels, and the International Diet Quality Index (DQI-U) was used to evaluate diet quality. The findings showed that the mean IEQ-2 score was 3.37±0.55, indicating that participants had a moderate level of intuitive eating. The average WEL score was 48.23±14.17, indicating that individuals had a moderate level of self-efficacy, while the average DQI-U score was 47.44±12.94, the quality of the participants diets was found to be poor. A positive, significant correlation was found between the 'unconditional permission to eat' dimension of IES and the WEL test total score and the 'food availability' and 'positive activities' subdimensions, while a negative, significant correlation was found between the IES total score and other subdimensions and the WEL test total score and subdimensions except 'physical discomfort' (P < 0.05). The 'physical discomfort' subscale showed a significant negative correlation only with the 'eating for physical rather than emotional reasons' subscale of IES (P < 0.05). The DQI-U 'balance' dimension showed a positive, weakly significant correlation with 'body-nutrient choice overlap' and the total IES score (P < 0.05). In terms of relationships with body weight and Body Mass Index (BMI), the total IES score was found to be negatively correlated, while the total WEL test score was found to be positively correlated (P < 0.05). A negative, significant correlation was obtained only between the duration of maintaining the lost body weight and the 'balance' dimension (P < 0.05). In conclusion, intuitive eating had a weakly positive effect on weight loss, self-efficacy, and diet quality. The effect of intuitive eating on maintaining weight loss can be more clearly explained through long-term follow-up studies involving training in intuitive eating.