Zayıflama diyeti alan obez kadınlarda psikobiyotik kullanımının mental sağlık, yaşam kalitesi, antropometrik ve biyokimyasal bulgulara etkisi
The effect of psychobiotic use on mental health, quality of life, anthropometric and biochemical outcomes in obese women on a weight loss diet
- Tez No: 990132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. INDRANİ KALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: inflamasyon, mental sağlık, psikobiyotik, obezite, yaşam kalitesi, inflammation, mental health, psychobiotic, obesity, quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Obezite; metabolik, inflamatuvar ve psikolojik bileşenleri içeren çok faktörlü bir sağlık sorunudur. Son yıllarda bağırsak-beyin ekseni üzerinden etki gösteren psikobiyotiklerin, hem ruhsal iyilik hâlini hem de metabolik dengeyi destekleyici potansiyele sahip olduğu bildirilmektedir. Bu randomize, plasebo kontrollü çalışma; zayıflama diyeti uygulayan obez kadınlarda psikobiyotik desteğinin mental sağlık, yaşam kalitesi, antropometrik ve biyokimyasal göstergeler üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmaya 18–65 yaş arası toplam 40 kadın (psikobiyotik n=20, plasebo n=20) dahil edilmiştir. Katılımcılar dört hafta boyunca enerji kısıtlı diyetle birlikte psikobiyotik veya plasebo kapsül kullanmıştır. Müdahale öncesi ve sonrası dönemde vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ), bel çevresi, laboratuvar parametreleri (glukoz, lipid profili, CRP, IL-6 vb.), Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi (Sİİ), fiziksel aktivite (IPAQ), diyet alımı (BEBİS), mental sağlık (DASS-21) ve yaşam kalitesi (SF-36) değerlendirilmiştir. Dört haftalık izlem sonunda psikobiyotik grubunda vücut ağırlığında –1,75 kg, BKİ'de –0,70 kg/m² ve bel çevresinde –2,55 cm; plasebo grubunda ise sırasıyla –1,25 kg, –0,52 kg/m² ve –1,70 cm azalma saptanmıştır. Her iki grupta gözlenen bu değişimler grup içinde istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p<0,05), değişim değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Psikobiyotik grubunda dört haftalık izlem sonunda anksiyete puanında –2,40 puan (p=0,010) ve stres puanında –3,00 puan (p=0,021) olmak üzere grup içi istatistiksel olarak anlamlı azalma görülmüş, SF-36 enerji/canlılık (vitalite) alt boyutunda psikobiyotik grubunda dört haftalık izlem sonunda +12,75 puanlık artış saptanmış ve bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,015). Biyokimyasal parametrelerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Grup içi değerlendirmede ise psikobiyotik grubunda IL-6 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiştir (p=0,026). Bulgular, kısa süreli enerji kısıtlamasının kilo kaybı üzerindeki belirleyici etkisini, psikobiyotik desteğinin ise ruhsal iyilik hâline katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity is a multifactorial health problem involving metabolic, inflammatory, and psychological components. In recent years, psychobiotics acting through the gut–brain axis have been reported to have the potential to support both mental well-being and metabolic balance. This randomized, placebo-controlled study was conducted to evaluate the effects of psychobiotic supplementation on mental health, quality of life, anthropometric, and biochemical indicators in women with obesity following a weight loss diet. A total of 40 women aged 18–65 years (psychobiotic n=20, placebo n=20) were included in the study. Participants used psychobiotic or placebo capsules in addition to an energy-restricted diet for four weeks. Before and after the intervention, body weight, body mass index (BMI), waist circumference, laboratory parameters (glucose, lipid profile, CRP, IL-6, etc.), Systemic Immune-Inflammation Index (SII), physical activity (IPAQ), dietary intake (BEBİS), mental health (DASS-21), and quality of life (SF-36) were assessed. At the end of the four-week follow-up, decreases of –1.75 kg in body weight, –0.70 kg/m² in BMI, and –2.55 cm in waist circumference were observed in the psychobiotic group, while the corresponding decreases in the placebo group were –1.25 kg, –0.52 kg/m², and –1.70 cm, respectively. These changes were statistically significant within both groups (p<0.05); however, no statistically significant difference was found between the groups in terms of change values (p>0.05). In the psychobiotic group, statistically significant within-group reductions were observed in anxiety scores (–2.40 points; p=0.010) and stress scores (–3.00 points; p=0.021) at the end of the four-week follow-up. In addition, a +12.75-point increase was observed in the SF-36 energy/vitality subscale in the psychobiotic group, and this increase was found to be statistically significant (p=0.015). No statistically significant differences were observed between the groups in biochemical parameters (p>0.05). In within-group analysis, a statistically significant increase in IL-6 levels was observed in the psychobiotic group (p=0.026). The findings indicate that short-term energy restriction is a determining factor in weight loss, while psychobiotic supplementation may contribute to mental well-being.