Koterle boynuz köreltme işlemi uygulanan buzağılarda diflofenak sodyum ve C vitaminin oksidatif stres üzerine olan etkilerinin araştırılması
The investigation of the effects of diclofenac sodium and vitamin C on oxidative stress in calves subjected to horn tipping with a cauter
  1. Tez No: 1014224
  2. Yazar: TUĞBA BURÇAK KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Boynuz köreltme, Buzağı, C vitamini, Diklofenak sodyum, Koter, Cauter, Calf, Dehorning, Diflofenac sodium, Vitamin C
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
KOTERLE BOYNUZ KÖRELTME İŞLEMİ UYGULANAN BUZAĞILARDA DİFLOFENAK SODYUM VE C VİTAMİNİN OKSİDATİF STRES ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Tuğba Burçak KELEŞ Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Cerrahi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Mayıs 2026 Danışman: Doç. Dr. Hanifi EROL ÖZET Çalışmamızda koterle boynuz köreltme işlemi uygulanan buzağılarda diflofenak sodyum ve C vitamininin oksidatif stres üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışma materyalini canlı ağırlık ortalamaları 75-95 kg arasında olan 40 adet sağlıklı dişi (♀) ve erkek (♂) holstain buzağılar oluşturuldu. Çalışmaya dahil edilen hayvanlar her bir grupta 10 hayvan olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Tüm gruplarda bulunan hayvanların sol vena jugularisinden damar yolu açılarak intravenöz kateter yerleştirildi ve daha sonra tüm hayvanlardan 8 mL venöz kan örnekleri alındı (0. dk) ve ardından 0,2 mL xylazine HCL İV yolla verilerek sedasyon altına alındı. Sedasyona alınan hayvanların boynuz kaidelerinin etrafına 5 mL lidokain HCL çevreye infiltrasyon tarzında uygulandı. Grup I' de bulunan hayvanlara 2,5 mg/kg dozda Diklonefak sodyum (DF), grup II' de bulunan hayvanlara 4 mg/kg dozda Vitamin C, grup III' de bulunan hayvanlara 2,5 mg/kg dozda DF ve 4 mg/kg dozda Vitamin C, ve grup IV bulunan hayvanlara 2,5 mg/kg dozda serum fizyolojik (SF) verilip hiçbir ilaç uygulaması yapılmadı. Enjeksiyon işlemi sonrası tüm gruplarda bulunan hayvanlara yaklaşık 600°C kadar ısıtılmış boynuz koteri ile yaklaşık 30 sn aralığında boynuz köreltme işlemi uygulandı. Boynuz köreltme işlemi tamamlandıktan sonra tüm gruplarda bulunan hayvanlardan 30., 60 ve 90. dakikalarda 8 ml kan örnekleri tüplere alındı. Alınan kan örnekleri oda sıcaklığında 15 dk pıhtılaşmaya bırakılıp daha sonra 4 °C' de 2000 x g' de 15 dk santrifüj edildi. Serum örnekleri analiz için yeterli örnek sayısına ulaşana kadar -20 °C de soğutucu dolapta muhafaza edildi. Total oksidan kapasite (TOC), Total antioksidan kapasite (TAC) Bovine ELİSA kit testleriyle, kortizol (Bovine (kortizol) ELİSA kit testiyle üretici firmanın protokolüne göre yapılarak ve absorbans değerleri ELİSA okuyucuda 450-640 nm de okutuldu. Elde edilen veriler ışığında kortizol düzeyleri açısından gruplar arasında 0. dakikada (P = 0,009), 30. dakikada (P = 0,006) ve 60. dakikada (P = 0,024) istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanırken, 90. dakikada anlamlı farklılık belirlenmemiştir (P = 0,305). TAC düzeyleri bakımından tüm zaman noktalarında gruplar arasında anlamlı farklılık belirlenmiştir (tüm zamanlar için P < 0,001). TOC ve OSİ düzeyleri açısından hiçbir zaman noktasında gruplar arasında anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Bu araştırma sonucunda elde edilen veriler ve fiziksel muayeneler sonucunda boynuz köreleme işlemi sırasında non-steroidal antienflamatuar ilaçlar (NSAII) grubundan diklofenak sodyum ve antioksidan olarak C vitaminin kullanılması koterizasyon sonrası görülen ağrı ve stres faktörü olan kortizol salınım düzeylerinde düşüşleri sağladığı gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF DIFLOFENAC SODIUM AND VİTAMİN C ON OXIDATIVE STRESS IN CALVES SUBJECTED TO HORN TIPPING WITH A CAUTER Tuğba Burçak KELEŞ Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Veterinary Surgery Master's Thesis, May, 2026 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hanifi EROL ABSTRACT In our study, we aimed to investigate the effects of diclofenac sodium and vitamin C on oxidative stress in calves undergoing horn bud cauterization. This study material consisted of 40 healthy female (♀) and male (♂) Holstein calves with an average live weight between 75-95 kg. The animals included in the study were divided into four groups, with 10 animals in each group. In all groups, an intravenous catheter was placed by accessing the left jugular vein, and then 8 mL venous blood samples were collected from all animals (0. min) and then 0.2 mL of xylazine HCL was given by IV route and sedated. For animals that were sedated, 5 mL of lidocaine HCL was administered around the horn bases by infiltration. Diclofac sodium (DF) at a dose of 2.5 mg/kg was given to animals in group I, Vitamin C at a dose of 4 mg/kg to animals in group II, DF at a dose of 2.5 mg/kg and Vitamin C at a dose of 4 mg/kg to animals in group III, and physiological serum (SF) at a dose of 2.5 mg/kg to animals in group IV, and no drug administration was performed. After the injection, all animals in each group were subjected to dehorning with a horn cauterizer heated to approximately 600°C for a period of approximately 30 seconds. After the dehorning procedure was completed, blood samples of 8 ml were collected into tubes from animals in all groups at 30, 60, and 90 minutes. The blood samples were allowed to clot at room temperature for 15 minutes and then centrifuged at 4°C at 2000 x g for 15 minutes. The serum samples were stored in a refrigerator at -20°C until the required number of samples for analysis was reached. Total oxidant capacity (TOC), Total antioxidant capacity (TAC) will be performed with Bovine ELISA kit tests, cortisol (Bovine (cortisol) ELISA kit test according to the manufacturer's protocol, and absorbance values were read at 450-640 nm on the ELISA reader. In the light of the obtained data, cortisol levels were 0 between the groups in terms of per minute (P = 0.009), 30. per minute (P = 0.006) and 60. While a statistically significant difference was detected at the 60-minute mark (P = 0.024), no significant difference was identified at the 90-minute mark (P = 0.305). Significant differences were observed between groups at all time points in terms of TAC levels (P < 0.001 for all time points). No significant differences were determined between the groups at any point in time in terms of TOC and OSI levels. Based on the data obtained from this research and physical examinations, it was observed that the administration of diclofenac sodium a non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID) and vitamin C as an antioxidant during the dehorning process resulted in a decrease in post-cauterization pain levels and cortisol release, which is a key stress indicator.