Karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae izolatlarında seftazidim-avibaktamın aztreonam ve sefiderokol ile sinerjistik aktivitesinin in vitro değerlendirilmesi
Carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae isolates: In vitro evaluation of the synergistic activity of ceftazidime–avibactam in combination with aztreonam and cefiderocol
- Tez No: 1014265
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA MUTLU SARIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Aztreonam, Karbapenem Dirençli Klebsiella Pneumoniae, Sefiderokol, Seftazidim–Avibaktam, Sinerjistik Aktivite, Aztreonam, Carbapenem-Resistant Klebsiella Pneumoniae, Cefiderocol, Ceftazidime–Avibactam, Synergistic Activity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
KARBAPENEM DİRENÇLİ KLEBSIELLA PNEUMONIAE İZOLATLARINDA SEFTAZİDİM-AVİBAKTAMIN AZTREONAM VE SEFİDEROKOL İLE SİNERJİSTİK AKTİVİTESİNİN İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ Seda GÖNEN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2026 Danışman: Prof. Dr. Fatma MUTLU SARIGÜZEL ÖZET Karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae izolatlarında artan direnç oranları, mevcut tedavi seçeneklerini ciddi şekilde kısıtlamakta ve yeni antimikrobiyal stratejilerin geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, karbapenem dirençli K. pneumoniae izolatlarında seftazidim–avibaktamın (CZA) aztreonam (ATM) ve sefiderokol (FDC) ile kombinasyonlarının in vitro sinerjistik aktivitesinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Merkez Bakteriyoloji Laboratuvarı'nda tanımlanan ve karbapenemaz genleri dizileme yöntemi ile saptanan toplam 25 klinik izolat kan, idrar, yara, balgam ve solunum yolu örneklerinden elde edilmiştir. Antibiyotiklerin minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleri gradiyent difüzyon yöntemle belirlenmiştir. Ayrıca FDC için demirden arındırılmış broth ile mikrodilüsyon yöntemi ile MIK değeri araştırılmış ve tüm antibiyotik sonuçları EUCAST ve CLSI kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Antibiyotik kombinasyonlarının in vitro sinerjistik aktiviteleri ise gradiyent difüzyon, sıvı disk elüsyon ve çift disk sinerji testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Sıvı disk elüsyon yöntemi ile CZA+FDC kombinasyonunun in vitro sinerjistik aktivitesinin değerlendirilmesinde demirden arındırılmış Mueller-Hinton broth temin edilemediği için gerçekleştirilememiştir. Kalite kontrol amacıyla Escherichia coli ATCC 25922 suşu ve yöntemlerin karşılaştırılmasında referans yöntem (altın standart) olarak gradiyent difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya dahil edilen 25 karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae izolatının direnç gen profilleri incelendiğinde, tamamında OmpK35 ve OmpK36 porin genleri, %72'sinde OXA-48, %20'sinde OXA-48 ile birlikte NDM, %32'sinde NDM, %8'inde KPC-2 ve %28'inde SHV ve TEM tipi direnç genleri bulunmaktaydı. İzolatların broth mikrodilüsyon yöntemi ile EUCAST kriterlerine göre %92'si, CLSI kriterlerine göre %100'ü sefiderokole duyarlı bulunmuştur. Disk difüzyon ve gradiyent difüzyon yöntemlerinde tüm izolatlar (%100) hem EUCAST hem de CLSI kriterlerine göre sefiderokole duyarlı, tüm izolatlar aztreonama dirençli olarak saptanmış ve seftazidim-avibaktam duyarlılığı %68 olarak belirlenmiştir. Gradiyent difüzyon yöntemi ile CZA+ATM kombinasyonunda %64 oranında sinerji, %28 kısmi sinerji ve %8 indiferent etkileşim izlenmiş; CZA+FDC kombinasyonunda ise %72 indiferent ve %28 kısmi sinerji saptanmış, antagonizma gözlenmemiştir. Sıvı disk elüsyon yönteminde CZA+ATM kombinasyonu ile %80 üreme inhibisyonu elde edilmiştir. Çift disk sinerji yönteminde CZA+ATM kombinasyonunda %96 sinerji, CZA+FDC kombinasyonunda ise %72 sinerji ve %28 antagonist etki saptanmıştır. CZA+FDC kombinasyonunun çift disk difüzyon yöntemi referans yöntemle kategorik uyumu %28 iken CZA+ATM kombinasyonun %60; CZA+ATM kombinasyonunun sıvı disk elüsyon yöntemi ile kategorik uyumu ise %52 bulunmuştur. Çalışmamızda karbapenem dirençli K. pneumoniae izolatlarında sefiderokolün en yüksek in vitro aktiviteye sahip antibiyotik olduğunu, aztreonamın tüm izolatlarda etkisiz kaldığını ve seftazidim-avibaktamın ise heterojen bir duyarlılık profili sergilediğini ortaya koymuştur. Genel olarak tüm yöntemlerin sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, CZA+ATM kombinasyonunun CZA+FDC kombinasyonuna göre daha tutarlı ve yüksek sinerji gösterdiği, buna karşın sefiderokolün monoterapi etkinliğinin güçlü olduğu ancak kombinasyonlarda değişken sonuçlar verebildiği görülmektedir. Bu durum, klinik pratikte tedavi seçiminde izolatın direnç mekanizmasının belirlenmesinin kritik önem taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
CARBAPENEM-RESISTANT KLEBSIELLA PNEUMONIAE ISOLATES: IN VITRO EVALUATION OF THE SYNERGISTIC ACTIVITY OF CEFTAZIDIME–AVIBACTAM IN COMBINATION WITH AZTREONAM AND CEFIDEROCOL Seda GÖNEN Erciyes University, Graduate School of Health Sciences, Department of Microbiology Master's Thesis, June 2026 Supervisor: Prof. Dr. Fatma MUTLU SARIGÜZEL ABSTRACT Increasing resistance rates in carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae isolates severely limit current treatment options and necessitate the development of new antimicrobial strategies. This study aimed to evaluate the in vitro synergistic activity of ceftazidime–avibactam (CZA) in combination with aztreonam (ATM) and cefiderocol (FDC) against carbapenem-resistant K. pneumoniae isolates. A total of 25 clinical isolates identified in the Central Bacteriology Laboratory of the Erciyes University Faculty of Medicine and confirmed for carbapenemase genes by sequencing analysis were included in the study. The isolates were obtained from blood, urine, wound, sputum, and respiratory tract samples. Minimum inhibitory concentration (MIC) values of the antibiotics were determined using the gradient diffusion method. In addition, the MIC value of FDC was investigated by the broth microdilution method using iron-depleted broth, and all antibiotic results were evaluated according to EUCAST and CLSI criteria. The in vitro synergistic activities of antibiotic combinations were analyzed using gradient diffusion, liquid disk elution, and double-disk synergy tests. Evaluation of the in vitro synergistic activity of the CZA+FDC combination by the liquid disk elution method could not be performed because iron-depleted Mueller Hinton Broth was unavailable. Escherichia coli ATCC 25922 strain was used for quality control, and the gradient diffusion method was accepted as the reference (gold standard) method for comparison of the test methods. Analysis of the resistance gene profiles of the 25 carbapenem-resistant K. pneumoniae isolates revealed that all isolates carried the OmpK35 and OmpK36 porin genes, while 72% harbored OXA-48, 20% co-harbored OXA-48 and NDM, 32% carried NDM, 8% carried KPC-2, and 28% possessed SHV and TEM-type resistance genes. According to EUCAST criteria, 92% of the isolates were susceptible to cefiderocol by the broth microdilution method, whereas susceptibility reached 100% according to CLSI criteria. In both disk diffusion and gradient diffusion methods, all isolates (100%) were found susceptible to cefiderocol according to both EUCAST and CLSI criteria, whereas all isolates were resistant to aztreonam. The susceptibility rate to ceftazidime–avibactam was determined as 68%. Using the gradient diffusion method, the CZA+ATM combination demonstrated 64% synergy, 28% partial synergy, and 8% indifferent interaction, whereas the CZA+FDC combination showed 72% indifferent interaction and 28% partial synergy, with no antagonism observed. By the liquid disk elution method, the CZA+ATM combination achieved 80% growth inhibition. In the double-disk synergy method, the CZA+ATM combination exhibited 96% synergy, while the CZA+FDC combination demonstrated 72% synergy and 28% antagonistic effect. The categorical agreement of the double-disk diffusion method with the reference method was 28% for the CZA+FDC combination and 60% for the CZA+ATM combination, whereas the categorical agreement of the liquid disk elution method for the CZA+ATM combination was 52%. Our study demonstrated that cefiderocol had the highest in vitro activity against carbapenem-resistant K. pneumoniae isolates, aztreonam was ineffective against all isolates, and ceftazidime–avibactam exhibited a heterogeneous susceptibility profile. Overall, when the results of all methods were evaluated together, the CZA+ATM combination showed more consistent and higher synergistic activity than the CZA+FDC combination. Although cefiderocol displayed strong efficacy as monotherapy, it produced variable results in combination therapies. These findings indicate that determining the resistance mechanism of the isolate is critically important for treatment selection in clinical practice.