Examining the relationship between body image and social physique anxiety in women: A study using the Photographic Figure Rating Scale and the Social Physique Anxiety Inventory
Kadınlarda beden algısı ve sosyal fizik kaygı arasındaki ilişkinin incelenmesi: Fotoğraflı Resim Derecelendirme Ölçeği ve Sosyal Fizik Kaygı Envanteri ile bir araştırma
- Tez No: 1014273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Terapatik nörobilim eğitimi, Therapeutic neuroscience education
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yetişkin kadınlarda beden memnuniyetsizliği, beden kitle indeksi, beden imgesi çarpıtması ve sosyal fizik kaygısı arasındaki ilişkileri incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, beden memnuniyetsizliğinin sosyal fizik kaygısındaki artışla ilişkili olup olmadığını ve beden kitle indeksi ile yaş değişkenleri dikkate alındığında sosyal fizik kaygısının anlamlı bir yordayıcısı olarak işlev görüp görmediğini belirlemektir. Korelasyonel, kesitsel ve nicel bir araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler, çevrim içi bir anket aracılığıyla yaklaşık 150 yetişkin kadından toplanmıştır. Örneklem, demografik bilgi formunu, Kadın Fotoğrafik Figür Derecelendirme Ölçeği (Female Photographic Figure Rating Scale – PFRS) ve Sosyal Fizik Kaygısı Ölçeğini (Social Physique Anxiety Scale – SPAS) doldurmuştur. Beden memnuniyetsizliği, algılanan beden figürü ile ideal beden figürü arasındaki fark olarak; beden imgesi çarpıtması ise algılanan beden büyüklüğü ile beden kitle indeksine dayalı beden büyüklüğü sınıflandırması arasındaki fark olarak kavramsallaştırılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizleri ve çoklu regresyon modelleri kullanılarak incelenmiştir. Bulgular, beden memnuniyetsizliği ile sosyal fizik kaygısı arasında ve beden kitle indeksi ile sosyal fizik kaygısı arasında güçlü pozitif ilişkiler olduğunu göstermiştir. Yaş ve beden kitle indeksi kontrol edildiğinde, beden memnuniyetsizliğinin sosyal fizik kaygısının anlamlı bir yordayıcısı olmaya devam ettiği bulunmuştur. Ayrıca, beden imgesi çarpıtmasının da sosyal fizik kaygısı ile pozitif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar, sosyal değerlendirme kaygısının açıklanmasında beden imgesinin algısal ve bilişsel bileşenlerinin önemini vurgulamakta ve beden imgesi araştırmalarında psikometrik ve nörobilişsel yaklaşımların benimsenmesini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The research study is focused on the association among body dissatisfaction, body mass index, body image distortion, and social physique anxiety among adult females. The main goal is to find out, whether body dissatisfaction is linked to an increased degree of social physique anxiety and whether it serves as an important predictor of social physique anxiety, when differences in body mass index and age are taken into account. The correlational, cross-sectional, quantitative research design was used. Approximately 150 adult women were involved in an online survey that was used to collect the data. The sample was made to complete a demographic information form, Female Photographic Figure Rating Scale (PFRS), and Social Physique Anxiety Scale (SPAS). Body dissatisfaction was conceptualized as a difference between perceived and ideal body figures and body image distortion was conceptualized as a difference between perceived body size and body size classification based on body mass index. They were analyzed using Pearson correlation analysis and multiple regression models to determine the relationships between the study variables. The findings showed that there were strong positive relations between body dissatisfaction, social physique anxiety, and between body mass index and social physique anxiety. After adjusting the body mass index and the age, body dissatisfaction continued to be a great predictor of social physique anxiety. Besides, body image distortion was also positively correlated with social physique anxiety. These results cement the importance of perceptual and cognitive variables of body image to explain social evaluative anxiety and warrants adoption of psychometric and neurocognitive approaches in the study of body image.