İntraoral indirekt dijital görüntülemede farklı enfeksiyon kontrol prosedürlerinin görüntü kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different infection control procedures on image quality in intraoral indirect digital imaging
  1. Tez No: 1014324
  2. Yazar: BİRDAL AYKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSAY GÜMRÜ TARÇIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Artefakt, çapraz enfeksiyon, dezenfeksiyon, görüntü kalitesi, PSP plaka, Artefact, cross-infection, disinfection, image quality, PSP plate
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İntraoral indirekt dijital görüntülemede, farklı dezenfektan formülasyonu ve uygulama yöntemine sahip dezenfeksiyon protokollerinin subjektif görüntü artefaktları ve objektif görüntü kalitesi üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: On iki adet ışıkla uyarılabilir fosfor (PSP) plaka 6 gruba ayrılmıştır. İzopropil alkol (IPA), etil alkol (EA) + IPA, IPA + klorheksidin (CHX) içeren formülasyonlar mendil ve sprey yöntemi ile uygulanmıştır. Her plaka, 5 silme işleminden oluşan 20 dezenfeksiyon döngüsüne tabi tutulmuştur. Akrilik blok görüntülerinde subjektif artefakt analizi yapılmış; objektif değerlendirmede kontrast değişim yüzdesi, dansite, uniformite ve gürültü değişimleri incelenmiştir. İstatistiksel analizde kategorik analizler ve lineer karma etkili modeller kullanılmıştır. Bulgular: Artefaktlar erken döngülerde ortaya çıkmış ve döngülerin tekrarlanmasıyla artefakt yükü artmıştır. En düşük artefakt yükü IPA mendil protokolünde, en yüksek artefakt yükü ise IPA + CHX protokollerinde saptanmıştır. Grup içi karşılaştırmalarda IPA mendil grubunda anlamlı değişiklik görülmezken, diğer gruplarda zamanla anlamlı artışlar gözlenmiştir. Kontrast değişim yüzdesi ve gürültü değişimi; döngü, uygulama yöntemi veya dezenfektan maddeden anlamlı düzeyde etkilenmemiştir. Dansite ve uniformite değişimleri ise yalnızca dezenfektan maddeden anlamlı düzeyde etkilenmiştir. Sonuç: Tekrarlayan dezenfeksiyon işlemleri PSP plakalarda artefakt yükünün artmasıyla ilişkili bulunmuştur. Objektif görüntü kalitesindeki değişiklikler ise daha sınırlı olup esas olarak dezenfektan formülasyonuna bağlıdır. Bu nedenle PSP plakalar için dezenfeksiyon protokolü seçilirken çapraz enfeksiyonun önlenmesinin yanı sıra reseptör bütünlüğü ve radyografik görüntü kalitesinin korunması da dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the effects of disinfection protocols with different disinfectant formulations and application methods on subjective artefact formation and objective image quality in intraoral indirect digital imaging. Material and Method: Twelve photostimulable phosphor (PSP) plates were divided into 6 groups. Formulations containing isopropyl alcohol (IPA), ethyl alcohol (EA) + IPA, IPA + chlorhexidine (CHX) were applied using wipe and spray methods. Each plate underwent 20 disinfection cycles, each consisting of 5 wiping procedures. Subjective artefact analysis was performed on acrylic block images; objective assessment included percentage contrast change, density, uniformity, and noise changes. Categorical analyses and linear mixed-effects models were used for statistical analysis. Results: Artefacts appeared in the early cycles, and artefact burden increased with repeated disinfection. The lowest artefact burden was observed in the IPA wipe group, whereas the highest was found in the IPA + CHX protocols. Intragroup comparisons showed no significant change in the IPA wipe group, whereas the other groups showed significant increases over time. Percentage contrast change and noise change were not significantly affected by cycle, application method, or disinfectant agent. Density and uniformity changes were significantly influenced only by disinfectant agent. Conclusion: Repeated disinfection procedures were associated with increased artefact burden in PSP plates. Objective image quality changes were more limited and primarily related to disinfectant formulation. Therefore, when selecting a disinfection protocol for PSP plates, preservation of receptor integrity and radiographic image quality should also be considered in addition to prevention of cross-infection.