Düşük enerjili travma sonrası acil servise kalça ve/veya proksimal femur fraktürü ile başvuran 65 yaş üstü hastaların analizi
Analysis of patients aged 65 years and older presenting to the emergency department with hip and/or proximal femur fractures following low-energy trauma
- Tez No: 1014338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN ACEHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hemoglobin, kalça kırığı, mortalite, travma spesifik frajilite indeksi, yaşlı hasta, yeniden hastane başvurusu, Hip fracture, Trauma-Specific Frailty Index, Hemoglobin, Mortality, Readmission, Geriatric patients
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı düşük enerjili travma sonrası kalça ve/veya proksimal femur fraktürü ile acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri hastalarda mortalite ve yeniden hastane başvurusunu öngören klinik ve laboratuvar belirteçlerin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, 01 Ocak 2025-31 Aralık 2025 tarihleri arasında acil servise başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 103 hasta dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri, laboratuvar parametreleri ve kırılganlık skorları [Klinik Kırılganlık Skoru (KKS), Functional Index for eMergency (FIM) ve travma spesifik frajilite indeksi (TSFİ)] kaydedildi. Hastane içi mortalite, bir aylık mortalite ve yaşayan hastalarda yeniden başvuru sonlanımları değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde tek ve çok değişkenli lojistik regresyon ile ROC analizleri kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %7,8'inde hastane içi mortalite, %13,6'sında bir aylık mortalite ve %36,8'inde yeniden hastane başvurusu saptandı. Çok değişkenli analizde TSFİ'nin hem hastane içi mortalite (OR: 1,633; %95 GA: 1,113-2,396; p=0,012) hem bir aylık mortalitenin (OR: 1,407; %95 GA: 1,078-1,837; p=0,012) hem de yeniden başvurunun (OR: 1,353; %95 GA: 1,038-1,763; p=0,025) bağımsız öngörücüsü olduğu görüldü. Hemoglobin düzeyinin ise bir aylık mortalite (OR: 0,564; %95 GA: 0,351-0,907; p=0,018) ve yeniden hastane başvurusu (OR: 0,643; %95 GA: 0,447-0,925; p=0,017) ile bağımsız olarak ilişkili olduğu saptandı. ROC analizinde TSFİ'nin hastane içi mortaliteyi öngörmede orta-iyi düzeyde ayırt edici güce sahip olduğu bulundu (AUC: 0,803). Sonuç: Yaşlı travma hastalarında travma spesifik frajilite indeksi mortalitenin güçlü bir öngörücüsü olup, yeniden hastane başvurusu ile de ilişkilidir. Hemoglobin düzeyi ise özellikle bir aylık mortalite ve yeniden hastane başvurusu açısından önemli bir belirteçtir. Bu bulgular, erken risk değerlendirmesinde frajilite ve hemoglobin düzeyinin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the clinical and laboratory predictors of mortality and hospital readmission in patients aged 65 years and older who presented to the emergency department with hip and/or proximal femur fractures following low-energy trauma. Materials and Methods: This prospective observational study included 103 patients who presented to the emergency department between January 1, 2025, and December 31, 2025, and met the inclusion criteria. Demographic characteristics, clinical findings, laboratory parameters, and frailty scores, including the Clinical Frailty Scale (CFS), Functional Index for eMergency (FIM), and Trauma-Specific Frailty Index (TSFI), were recorded. In-hospital mortality, one-month mortality, and hospital readmission among surviving patients were evaluated as outcomes. Univariate and multivariate logistic regression analyses, as well as receiver operating characteristic (ROC) analyses, were performed. Results: In-hospital mortality occurred in 7.8% of patients, one-month mortality in 13.6%, and hospital readmission in 36.8%. Multivariate analysis demonstrated that the TSFI was an independent predictor of in-hospital mortality (OR: 1.633; 95% CI: 1.113-2.396; p=0.012), one-month mortality (OR: 1.407; 95% CI: 1.078-1.837; p=0.012), and hospital readmission (OR: 1.353; 95% CI: 1.038-1.763; p=0.025). Hemoglobin level was independently associated with one-month mortality (OR: 0.564; 95% CI: 0.351-0.907; p=0.018) and hospital readmission (OR: 0.643; 95% CI: 0.447-0.925; p=0.017). ROC analysis showed that the TSFI had moderate-to good discriminative ability for predicting in-hospital mortality (AUC: 0.803). Conclusion: The Trauma-Specific Frailty Index is a strong predictor of mortality in older trauma patients and is also associated with hospital readmission. Hemoglobin level is an important predictor, particularly for one-month mortality and hospital readmission. These findings highlight the importance of frailty assessment and hemoglobin measurement in the early risk stratification of older patients with hip and proximal femur fractures.