Unilateral Vestibüler Hipofonksiyon Hastalarında Optokinetik Sanal Gerçeklik Stimülasyonunun Etkisi
Effect of Optokinetic Virtual Reality Stimulation in Unilateral Vestibular Hypofunction Patients
- Tez No: 1014337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY ARAS BAYRAM, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL ERTUNÇ GÜLÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hareket hastalığı, optokinetik stimülasyon, sanal gerçeklik, unilateral vestibüler hipofonksiyon, vestibüler rehabilitasyon. Çalışma, Motion sickness, optokinetic stimulation, virtual reality, unilateral vestibular hypofunction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Unilateral vestibüler hipofonksiyon (UVH), baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk ve hareket hastalığı gibi semptomlarla bireylerin fonksiyonel durumunu olumsuz etkileyen vestibüler bir bozukluktur. Bu çalışmada, stimülasyon parametrelerinin dinamik olarak ayarlanmasına olanak sağlayan Sanal Gerçeklik Tabanlı Optokinetik Stimülasyon Sistemi (SG-OKSS) geliştirilmiş ve sistemin konvansiyonel vestibüler rehabilitasyon (KVR) ile tek başına ve birlikte uygulanmasının klinik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Prospektif, üç paralel müdahale grubundan oluşan randomize klinik çalışmaya kronik UVH tanılı 48 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar sekiz hafta boyunca KVR, SG-OKSS ve KVR+SG-OKSS gruplarında izlenmiştir. Baş ağrısı Baş Ağrısı Etki Testi (HIT-6), yorgunluk Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ), baş dönmesine bağlı özürlülük Dizziness Handicap Envanteri (DHI), hareket hastalığı Hareket Hastalığı Şiddet Ölçeği (HHŞÖ) ve simülatör hastalığı Simülatör Hastalık Anketi (SHA) ile değerlendirilmiştir. Müdahale sonrasında tüm gruplarda HIT-6, YŞÖ, DHI ve HHŞÖ puanlarında anlamlı iyileşme saptanmıştır (tümü p<0,001). Buna karşın grup×zaman etkileşimi hiçbir değişkende anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). SHA puanları açısından SG-OKSS uygulanan gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p=0,126). Sonuç olarak, geliştirilen SG-OKSS, UVH'li bireylerde klinik semptomların yönetiminde kullanılabilecek standartlaştırılabilir ve bireyselleştirilebilir teknoloji temelli bir rehabilitasyon sistemi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Unilateral vestibular hypofunction (UVH) is a vestibular disorder that negatively affects individuals functional status through symptoms such as dizziness, headache, fatigue, and motion sickness. This study aimed to develop a Virtual Reality-Based Optokinetic Stimulation System (VR-OKSS) with dynamically adjustable stimulation parameters and to evaluate the clinical effects of the system when applied alone and in combination with conventional vestibular rehabilitation (CVR). A prospective randomized clinical trial with three parallel intervention groups was conducted, including 48 individuals with chronic UVH. Participants were allocated to the CVR, VR-OKSS, and CVR+VR-OKSS groups and followed for eight weeks. Headache was assessed using the Headache Impact Test-6 (HIT-6), fatigue using the Fatigue Severity Scale (FSS), dizziness-related disability using the Dizziness Handicap Inventory (DHI), motion sickness using the Motion Sickness Severity Scale (MSSS), and simulator sickness using the Simulator Sickness Questionnaire (SSQ). Significant improvements were observed in HIT-6, FSS, DHI, and MSSS scores in all groups following the intervention (all p<0.001). However, no significant group × time interaction was found for any outcome (p>0.05). No statistically significant difference was observed between the VR-OKSS groups in SSQ scores (p=0.126). In conclusion, the developed VR-OKSS may be considered a standardized and individualized technology-based rehabilitation system for managing clinical symptoms in individuals with UVH.