Koroner yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda dispne, yorgunluk ve uyku kalitesi
Dyspnea, fatigue and sleep quality in patients hospitalized in the coronary intensive care unit
- Tez No: 1014351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BESEY ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Dispne, Hemşirelik, Koroner Yoğun Bakım, Uyku Kalitesi, Yorgunluk, Coronary Intensive Care, Dyspnea, Fatigue, Nursing, Sleep Quality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, koroner yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda dispne, yorgunluk ve uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma, bir üniversite hastanesinin koroner yoğun bakım ünitesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, çalışmaya katılmaya gönüllü olan 250 hasta oluşturmuştur. Veriler, Hasta Tanılama Formu, Dispne-12 Ölçeği, Chalder Yorgunluk Şiddeti Ölçeği ve Richards-Campbell Uyku Skalası (RCSS) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların %63,6'sında yorgunluk, %49,6'sında kötü uyku kalitesi saptanmıştır. Katılımcıların dispne toplam puan ortalaması 10,22±11,6, yorgunluk puan ortalaması 50,19±25,8, RCSS puan ortalaması ise 41,84±27,3 olarak bulunmuştur. Dispne düzeyi arttıkça yorgunluk düzeyinin anlamlı biçimde arttığı (r=0.406; p<0.001), uyku kalitesinin ise azaldığı (r=-0.397; p<0.001) belirlenmiştir. Ayrıca ileri yaş, obezite, kronik hastalık varlığı, çalışmama durumu ve düşük gelir düzeyinin hem yorgunluk hem de uyku kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yarattığı saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, dispne, yorgunluk ve uyku kalitesinin birbiriyle yakından ilişkili olduğunu ve bu semptomların koroner yoğun bakım hastalarında birbirini etkileyen çok boyutlu bir semptom kümesi oluşturduğunu göstermektedir. Bulgular, hemşirelik bakımında semptomların birlikte değerlendirilmesi, bireyselleştirilmiş bakım planlarının oluşturulması ve çevresel düzenlemelerin (ışık-gürültü kontrolü, gece girişimlerinin azaltılması) uygulanmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the relationship between dyspnea, fatigue, and sleep quality in patients hospitalized in the coronary intensive care unit. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted in the coronary intensive care unit of a university hospital. The sample consisted of 250 patients who voluntarily agreed to participate in the study. Data were collected using the Patient Information Form, the Dyspnea Scale, the Chalder Fatigue Severity Scale, and the Richards-Campbell Sleep Scale (RCSS). Descriptive statistics, correlation, and regression analyses were used in the evaluation of the data. Results: It was determined that 63.6% of the participants experienced fatigue and 49.6% had poor sleep quality. The mean dyspnea score was 10.22±11.6, the mean fatigue score was 50.19±25.8, and the mean RCSS score was 41.84±27.3. As the level of dyspnea increased, the level of fatigue also increased (r=0.406; p<0.001), while sleep quality decreased (r=-0.397; p<0.001). In addition, older age, obesity, chronic disease, unemployment, and low income were found to have negative effects on both fatigue and sleep quality. Conclusion: The findings of this study indicate that dyspnea, fatigue, and sleep quality are closely related and form a multidimensional symptom cluster among coronary intensive care patients. It is recommended that nurses evaluate these symptoms together, create individualized care plans, and support sleep quality through environmental interventions such as noise and light control and minimizing nighttime procedures.