Güney Sudan'ın ayrılması süreci ve sonuçları
Separation process of South Sudan and its results
- Tez No: 1014379
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA GÜL DARDAĞAN KİBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sudan, Güney Sudan'ın Ayrılması, Kendi Kaderini Tayin Hakkı, Sudan, Separation of South Sudan, Self-Determination
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
Özet
Sudan, coğrafi bölge, sosyal ve etnik özellikler açısından çok büyük bir ülkedir. Sudan'da, özellikle Araplar ve Afrikalılar olmak üzere çok çeşitli kültür var. Yaşam tarzı, doğal kaynaklar ve insan kaynaklarında da bir fark var. Ancak, tüm bu özelliklere rağmen, kuruluşundan bu yana Sudan, birbiriyle çelişen ve birbiriyle et- kin olmayan unsurlarla doluydu. 2011'de Güney Sudan'ın ayrılış nedenlerini araştırmak istiyorsak, bu ayrılığa yol açan nedenleri iyi anlamalıyız. Ayrıca tarih okumalı ve güneydeki Sudan'ın ayrılmasında, özellikle de İngiliz sömürgecinin politikasındaki tarihsel faktörün rolünü anlamalıyız. Güney'in sorunu Sudan'da birçok politik ve ekonomik krize neden oldu. Güneyin sorunu, toplumsal gerginliğin, siyasi partilerin bölünmesinin ve ülkenin iç ve dış siyasetinin ana sebebidir. Güney Sudan sorunu, Sudan'da ikinci ve üçüncü demokratik rejimlerin yanı sıra birinci ve ikinci askeri rejimin başarısızlığının temel nedenidir. Güney Sudan'daki krizi çözmek için birkaç girişimde bulunuldu. Sudan hükümetlerinin krizle başa çıkma biçimleri, güney Sudan'ı kuzeye entegre etmek için askeri güç kullanma çözümü ile iki taraf arasındaki farklılıkları tanıyan ve güney özerkliğini veren siyasi çözüm arasında değişmiştir. Güney Sudan'ın ekonomik marjinalleşmesi, Güney Sudan halkının siyasi marjinalizasyonu ve siyasi olarak katılma fırsatının olmaması, Sud an hükümetlerinin ardı ardına yapılan hatalar ve sorunun rolü ve eksikliği ile uğraşmak. kültürelfarklılıklara ek olarak devlet ve etnik farklılıklar, tüm bu faktörler güney Sudan sorununu daha da şiddetlendirdi. Güney Sudan sorunu, birçok unsur ve faktörün üst üste geldiği karmaşık ve çok yönlü bir sorundur. Güney Sudan'daki krize çözüm bulmak için, kuzeyin hükümeti güneye entegre etmek için askeri güç kullanan bir çözüm gibi sayısız girişimde bulunuldu. İç ve dış baskıların bir sonucu olarak Sudan Hükümeti, Sudan Halkının Kurtuluş Hareketi (SPLM) ile Afrika'da en uzun iç savaş olarak nitelendirilen iç savaşın sonunu gösteren karar verdi. Sudan Hükümeti'nin 2005 yılında SPLM ile vardığı Kapsamlı Barış Anlaşması, Sudan'da değil, aynı zamanda Kuzey ve Orta Afrika'da da uzun bir süre güvenlik tehdidine yol açan bir sorun olan Güney Sudan sorununa bir çözüm getirdi. Anlaşmada, Güney Sudanlı vatandaşların, topraklarının geleceğini belirlemek için altı yıldan sonra bir referandumda oylama da dahil olmak üzere, kendi kaderini tayin hakkını kullanma hakkı vardır. Güney Sudan halkının güney Sudan'ın ayrılması lehine kendi kaderini tayin için bir referandumda oy kullanması üzerine Sudan'ın güneyinde bağımsız bir devlet oldu.
Özet (Çeviri)
Sudan is a very big country in terms of geographical, social and ethnic characteristics. There is a wide variety of cultures in Sudan, especially the Arabs and Africans. There is also a difference in lifestyle, natural resources, and human resources. However, despite all these features, since its inception, Sudan, with each other it was full of contradictory elements. If we are to investigate the reasons for South Sudan's departure in 2011, we must understand the reasons for this separation well. We must also read history and understand the role of the historical factor in the separation of Sudan in the south, especially the British colonial policy. The South's problem has caused many political and economic crises in Sudan. The problem of the South is the main cause of social tensions, the division of political parties and the domestic and foreign policy of the country. The South Sudan problem is the main reason for the failure of the first and second military regime, as well as the second and third democratic regimes in Sudan. Several attempts have been made to resolve the crisis in South Sudan. The ways in which Sudan's governments have managed to deal with the crisis have changed between the solution of the use of military force to integrate south Sudan into the north and the political solution that recognizes the differences between the two sides and gives the southern autonomy. The economic marginalization of South Sudan, the political marginalization of the people of South Sudan and the lack of opportunity to participate politically, the failures of the Sudanese governments and the role and lack of the problem. In addition to cultural differences, state and ethnic differences, all these factors further exacerbated the southern Sudanese question. The South Sudan problem is a complex and multifaceted problem where many factors and factors overlap. Numerous attempts have been made to find a solution to the crisis in South Sudan, such as a solution that uses military force to integrate the north into the south. As a result of the internal and external pressures, the Sudanese Government decided to show the end of the civil war, described as the longest civil war in Africa, with the Liberation Movement of the Sudanese People (SPLM). The Comprehensive Peace Treaty reached by the Sudan Government in 2005 with the SPLM brought a solution to the South Sudan problem, which was a problem that threatened security for a long time, not only in Sudan but also in North and Central Africa. In the treaty, South Sudanese citizens have the right to self-determination, including voting in a referendum after six years to determine the future of their territory. It became an independent state in the south of Sudan when South Sudanese people voted in a referendum for self-determination in favor of South Sudan's secession.