Preoperatif hipofraksiyone radyoterapi uygulanan yumuşak doku sarkomlu hastalarda yanıt değerlendirilmesi ve prognostik faktörler
Response evaluation and prognostic factors in soft tissue sarcoma patients treated with preoperative hypofractionated radiotherapy
  1. Tez No: 1014403
  2. Yazar: ECE ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: yumuşak doku sarkomu, hipofraksiyone radyoterapi, preoperatif radyoterapi, HIF-1α, p53, patolojik yanıt
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ekstremite koruyucu cerrahi ve radyoterapi (RT), yumuşak doku sarkomu (YDS) tanılı seçilmiş hastalarda standart tedavi yaklaşımıdır. Bu çalışmanın amacı, preoperatif hipofraksiyone RT uygulanan YDS hastalarında klinik ve patolojik sonuçları değerlendirmek ve HIF-1α ile p53 ekspresyonunun tedavi yanıtı ile ilişkisini incelemektir. Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, YDS tanısı ile preoperatif hipofraksiyone RT (42.75 Gy / 15 fraksiyon) uygulanan 25 hasta dahil edildi. Tedavi öncesi biyopsi örneklerinde HIF-1α ve p53 ekspresyonu immünohistokimyasal yöntemle değerlendirildi. Patolojik yanıt, cerrahi rezeksiyon materyalinde saptanan nekroz ve fibrozisin toplam oranına göre belirlendi ve ≥%90 nekroz/fibrozis pCR90 olarak kabul edildi. Radyolojik yanıt RECIST 1.1'e göre değerlendirildi. Majör yara yeri komplikasyonları NCIC-SR2 kriterlerine göre kaydedildi. Fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi RT öncesi ve sonrası MSTS ve EORTC QLQ-C30 ölçekleri kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 54.8±16.7 yıl olup, %80'i alt ekstremite yerleşimliydi ve %76'sında yüksek dereceli tümör mevcuttu. Dokuz hastada (%36) pCR90 elde edildi. pCR90 ile tümör boyutu, tümör derecesi, HIF-1α ve p53 ekspresyonu veya radyolojik yanıt arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Medyan takip süresi 16 ay idi. Bir ve iki yıllık genel sağkalım oranları sırasıyla %87.8 ve %81.5, hastalıksız sağkalım oranları ise %87.5 ve %68.7 olarak belirlendi. Majör yara yeri komplikasyonu oranı %33.3 olup anlamlı risk faktörü saptanmadı. Alt ekstremite yerleşimli olgularda RT sonrası MSTS skorlarında anlamlı iyileşme izlendi. Sonuç: Preoperatif Hipofraksiyone RT, YDS hastalarında kabul edilebilir toksisite profili ile uygulanabilir bir tedavi yaklaşımı olup, HIF-1α ve p53 gibi biyobelirteçlerin tedavi yanıtındaki rolü için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Limb-sparing surgery with radiotherapy (RT) is the standard treatment approach in selected patients with soft tissue sarcomas (STS). The aim of this study was to evaluate the clinical and pathological outcomes and the association of HIF-1α and p53 expression with treatment response in STS patients treated with hypofractionated preoperative RT. Methods: This retrospective study included 25 patients diagnosed with STS who received preoperative hypofractionated RT (42.75 Gy/15 fractions). HIF-1α and p53 expression were assessed using immunohistochemical methods in pretreatment biopsy specimens. Pathological response was determined based on the total proportion of necrosis and fibrosis identified in the surgical resection specimens, with ≥90% necrosis/fibrosis defined as pCR90. Radiological response was evaluated according to RECIST 1.1. Major wound complications were recorded using the NCIC-SR2 trial criteria. Functional status and quality of life were assessed before and after RT using the MSTS and the EORTC QLQ-C30. Results: Mean age of the patients was 54.8 ± 16.7 years; 80% of tumors were located in the lower extremity, and 76% were high-grade. pCR90 was achieved in nine patients (36%). No significant association was observed between pCR90 and tumor size, tumor grade, HIF-1α or p53 expression, or radiological response. The median follow-up time was 16 months. One- and two-year overall survival rates were 87.8% and 81.5%; disease-free survival rates were 87.5% and 68.7%, respectively. The rate of major wound complications was 33.3%, with no significant risk factors. Post-RT MSTS scores improved significantly in patients with lower-extremity tumors. Conclusion: Hypofractionated preoperative RT is a feasible treatment approach with an acceptable toxicity profile in STS, and further studies are needed to clarify the role of biomarkers such as HIF-1α and p53 in treatment response.