Bilgisayar destekli kişiye özel artrosentez rehberi ile uygulanan artrosentezin konvansiyonel artrosenteze göre klinik etkinliğinin değerlendirilmesi: Retrospektif inceleme
Clinical effectiveness of arthrocentesis applied with computer-guided patient specific arthrocentesis guide: Retrospective study
- Tez No: 1014420
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHSİN TEPECİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Artrosentez, Temporomandibular eklem, Arthrocentesis, Temporomandibular joint
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, temporomandibular eklem bozukluklarının tedavisinde kişiye özel üç boyutlu rehber eşliğinde uygulanan artrosentez ile konvansiyonel artrosentez yönteminin klinik ve işlemsel sonuçlarının karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 01.01.2025-01.01.2026 tarihleri arasında artrosentez uygulanan 46 hastanın kayıtlarının retrospektif olarak değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi. Hastalar konvansiyonel grup (n=23) ve rehberli grup (n=23) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Rehberli grupta Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) verileri kullanılarak hastaya özel cerrahi rehber tasarlandı ve üç boyutlu baskı ile üretildi. Değerlendirilen parametreler; işlem süresi, işlem zorluğu, kanül relokasyon sayısı, ağrı düzeyi [Görsel Analog Skala (VAS)], maksimum ağız açıklığı (MAA) ve Çenenin Fonksiyon Kısıtlanma Skalası-20 (JFLS-20) skorları idi. Klinik değerlendirmeler işlem öncesi, postoperatif 1. hafta, 1. ay ve 3. ayda yapıldı. Bulgular: Gruplar yaş, cinsiyet, işlem öncesi VAS, MAA ve JFLS-20 bakımından benzer bulundu. Rehberli grupta işlem süresi, işlem zorluğu ve kanül relokasyon sayısı konvansiyonel gruba göre anlamlı düzeyde daha düşüktü (p<0,001). Postoperatif 1. hafta VAS skoru rehberli grupta anlamlı olarak daha düşük bulundu (p=0,019). Buna karşın 1. ay ve 3. ay VAS, MAA ve JFLS-20 skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Her iki grupta da zaman içinde ağrı skorlarında azalma, MAA'da artış ve JFLS-20 skorlarında düzelme izlendi. Sonuç: Kişiye özel rehber eşliğinde uygulanan artrosentez, konvansiyonel tekniğe göre daha kısa sürede, daha düşük işlem zorluğu ile ve daha az kanül relokasyonu gerektirerek uygulanabilmektedir. Klinik açıdan erken dönemde ağrı kontrolüne katkı sağlamakla birlikte, orta dönem sonuçlarda konvansiyonel yöntemle benzer etkinlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the clinical and procedural outcomes of conventional arthrocentesis with patient-specific 3D-guided arthrocentesis in the treatment of temporomandibular joint disorders. Materials and Methods: The study was conducted through a retrospective evaluation of the records of 46 patients who underwent arthrocentesis between January 1, 2025, and January 1, 2026. Patients were divided into two groups: the conventional group (n=23) and the guided group (n=23). In the guided group, patient-specific surgical guides were designed using CBCT data and produced via 3D printing. The evaluated parameters included procedure duration, procedural difficulty, number of cannula relocations, pain level [Visual Analog Scale (VAS)], maximum mouth opening (MMO), and Jaw Functional Limitation Scale-20 (JFLS-20) scores. Clinical evaluations were performed preoperatively, and at 1 week, 1 month, and 3 months postoperatively. Results: The groups were found to be similar in terms of age, gender, preoperative VAS, MAA, and JFLS-20 scores. In the guided group, procedure duration, procedural difficulty, and the number of cannula relocations were significantly lower than in the conventional group (p<0.001). The postoperative 1-week VAS score was significantly lower in the guided group (p=0.019). However, no significant differences were observed between the groups in terms of VAS, MAA, and JFLS-20 scores at 1 month and 3 months. In both groups, a decrease in pain scores, an increase in MAA, and an improvement in JFLS-20 scores were observed over time. Conclusion: Arthrocentesis performed with personalized guidance can be carried out in a shorter time, with lower procedural difficulty, and requiring fewer cannula relocations compared to the conventional technique. While it contributes to pain control in the early clinical phase, it demonstrates similar efficacy to the conventional method in mid-term outcomes.