Benign ve malign meme hastalıklarında serum vaspin düzeyi karşılaştırılması
Comparison of serum vaspin levels in benign and malignant breast diseases
  1. Tez No: 1014487
  2. Yazar: SEMİH CANTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ZEKAİ ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: ROC analizi, ROC analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, histopatolojik olarak doğrulanmış benign ve malign meme hastalığı bulunan kadınlarda serum vaspin düzeylerinin karşılaştırılması, vaspinin benign-malign ayrımındaki tanısal performansının değerlendirilmesi ve seçilmiş klinikopatolojik değişkenlerle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Nisan 2025 ile Aralık 2025 tarihleri arasında SBÜ Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde yürütülen bu prospektif gözlemsel kohort çalışmasına, histopatolojik inceleme sonucuna göre benign grup (n=81) ve malign grup (n=79) olmak üzere toplam 160 kadın hasta dahil edilmiştir. Serum vaspin düzeyleri biyopsi veya cerrahi işlem öncesinde ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, tanısal performans değerlendirmesinde ROC analizi ve korelasyon incelemelerinde Spearman rho testi kullanılmıştır. Bulgular: Malign grupta medyan serum vaspin düzeyi (1139,74 ng/L; IQR: 867,46–1582,04), benign gruba (923,32 ng/L; IQR: 617,68–1358,42) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (Mann-Whitney U=2500,5; p=0,017; Cliff δ=−0,218). ROC analizinde AUC 0,609 (bootstrap %95 GA: 0,522–0,695) olarak hesaplanmıştır. Youden indeksine göre belirlenen 696,45 ng/L eşik değerinde duyarlılık %93,7, özgüllük %30,9 ve negatif öngörü değeri %83,3 olarak saptanmıştır. Malign grup içinde HER2, Ki-67, ER/PR durumu, AJCC evresi ve histolojik tip ile serum vaspin düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki gösterilememiştir. Sonuç: Serum vaspin düzeyi malign meme hastalığında anlamlı biçimde yüksek bulunmuş olmakla birlikte, tanısal ayırt ediciliğinin sınırlı olması bu molekülün tek başına klinik kullanımını desteklememektedir. Histopatolojik parametrelerle anlamlı ilişki saptanmamış olması, vaspinin doğrudan prognostik bir göstergeden çok; obezite, adipoz doku disfonksiyonu, inflamasyon ve tümör mikroçevresi arasındaki etkileşimi yansıtan yardımcı bir metabolik belirteç olabileceğini düşündürmektedir. Bulguların klinik değerinin netleştirilebilmesi için, çok merkezli, daha geniş örneklemli ve ayrıntılı metabolik fenotiplemeyi içeren doğrulama çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare serum vaspin levels in women with histopathologically confirmed benign and malignant breast disease, to evaluate the diagnostic performance of vaspin in distinguishing benign from malignant lesions, and to investigate its association with selected clinicopathological variables. Materials and Methods: This prospective observational cohort study enrolled 160 female patients with breast lesions treated at the General Surgery Clinic of SBU Antalya Training and Research Hospital between April 2025 and December 2025. Participants were classified into a benign group (n=81) and a malignant group (n=79) according to histopathological diagnosis. Serum vaspin concentrations were measured by enzyme-linked immunosorbent assay before biopsy or surgery. Between-group comparisons were performed using the Mann–Whitney U test, diagnostic performance was assessed by receiver operating characteristic analysis, and correlations were evaluated with Spearman's rho test. Results: Median serum vaspin concentration was significantly higher in the malignant group than in the benign group (1139.74 ng/L [IQR, 867.46–1582.04] vs 923.32 ng/L [IQR, 617.68–1358.42]; Mann–Whitney U=2500.5; p=0.017; Cliff's δ=−0.218). Receiver operating characteristic analysis yielded an area under the curve of 0.609 (bootstrap 95% CI, 0.522–0.695). The Youden-optimal cutoff value was 696.45 ng/L, corresponding to a sensitivity of 93.7%, a specificity of 30.9%, and a negative predictive value of 83.3%. No statistically significant correlations were observed between serum vaspin levels and HER2 status, Ki-67 proliferation index, ER/PR status, AJCC stage, or histological subtype within the malignant cohort. Conclusion: Serum vaspin levels were significantly elevated in malignant breast disease; however, their diagnostic performance was limited and did not support the use of vaspin as a standalone clinical biomarker. The absence of significant associations with histopathological parameters suggests that vaspin may function less as a direct prognostic indicator and more as an auxiliary metabolic marker reflecting the interplay among obesity, adipose tissue dysfunction, inflammation, and the tumor microenvironment. Larger multicenter validation studies incorporating detailed metabolic phenotyping and tissue-based analyses are warranted to clarify its potential clinical relevance