Transkateter aortik kapak implantasyonu yapılan hastalarda işlem sonrası sol ventrikül global longitudinal strain değişiminin ekokardiyografik ve invaziv belirteçlerle ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between post-procedural changes in left ventricular global longitudinal strain and echocardiographic and invasive parameters in patients undergoing transcatheter aortic valve implantation
  1. Tez No: 1014503
  2. Yazar: BERK ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV KILIÇGEDİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aort darlığı, ekokardiyografi, global longitudinal strain, sol ventrikül fonksiyonu, transkateter aortik kapak implantasyonu, Aortic stenosis, echocardiography, global longitudinal strain, left ventricular function, transcatheter aortic valve implantation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aort darlığında (AD) kronik ardyük artışı, sol ventrikül fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir. Global longitudinal strain (GLS), ejeksiyon fraksiyonuna kıyasla erken sistolik disfonksiyonu daha duyarlı gösterebilen bir parametredir. Bu çalışmada, transkateter aortik kapak implantasyonu (transcatheter aortic valve implantation, TAVI) uygulanan ciddi AD olan hastalarda erken dönem GLS değişiminin, AD şiddetini ve sol ventrikül hemodinamik yükünü yansıtan ekokardiyografik ve invaziv belirteçlerle ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışma Aralık 2024–Nisan 2026 tarihleri arasında TAVI uygulanan 57 ciddi AD hastasıyla prospektif olarak yürütülmüştür. İşlem öncesi ve sonrası (2–7. gün) tüm hastalara kapsamlı ekokardiyografik değerlendirme yapılmış; 36 hastada işlem sırasında invaziv transvalvüler gradiyent ölçümleri elde edilmiştir. Primer sonlanım noktası, işlem sonrası GLS düzeyindeki göreceli yüzde değişim olarak tanımlanmıştır. Yeni gelişen sol dal bloğu, pacemaker ihtiyacı veya periprosedürel miyokard enfarktüsü gelişen hastalar analiz dışı bırakılmıştır. Bulgular: Ortalama yaş 77,5±6,1 yıl olup hastaların %66,7'si kadındı. GLS, TAVI sonrası anlamlı olarak iyileşti (-%12,47±3,77'den -%13,78±3,19'a; p<0,001). GLS görece yüzde değişimi, başlangıç GLS değeri (rho=0,64), ELCo (rho=-0,43), AVA (rho=-0,40), ELi (rho=-0,40) ve indekslenmiş AVA (rho=-0,38) ile anlamlı ilişkiliydi. Ekokardiyografik ve invaziv ortalama gradiyent ile anlamlı ilişki saptanmadı. ROC analizinde ELCo, AVA ve ELi benzer ayırıcı performans gösterdi (AUC: 0,762; 0,756; 0,732). Çok değişkenli analizlerde ELCo ve AVA, GLS değişiminin bağımsız belirleyicileri olarak saptandı. Sonuç: TAVI sonrası erken GLS iyileşmesi, basınç gradiyentlerinden çok AVA ve ELCo gibi alan temelli parametrelerle ilişkili bulunmuştur. Bulgular, erken fonksiyonel toparlamanın, valvüler obstrüksiyonun alan temelli bileşenleri ile daha yakından ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In aortic stenosis, chronic afterload increase may impair left ventricular function. Global longitudinal strain (GLS) detects early systolic dysfunction more sensitively than ejection fraction. This study aimed to evaluate the relationship between early GLS change and echocardiographic and invasive markers of aortic stenosis severity and left ventricular hemodynamic load in patients with severe aortic stenosis undergoing transcatheter aortic valve implantation (TAVI). Materials and Methods: This prospective study was conducted between December 2024 and April 2026 with 57 patients with severe aortic stenosis who underwent TAVI. Comprehensive echocardiographic evaluation was performed in all patients before and after the procedure (days 2–7), and invasive transvalvular gradient measurements were obtained during the procedure in 36 patients. The primary endpoint was defined as the relative percentage change in postoperative GLS. Patients who developed new-onset left bundle branch block, pacemaker requirement, or periprocedural myocardial infarction were excluded from the analysis. Results: The mean age was 77.5±6.1 years, and 66.7% of patients were female. GLS improved significantly after TAVI, from -12.47±3.77% to - 13.78±3.19% (p<0.001). Relative GLS change correlated significantly with baseline GLS (rho=0.64), ELCo (rho=-0.43), AVA (rho=-0.40), ELi (rho=-0.40), and indexed AVA (rho=-0.38). No significant association was found with echocardiographic or invasive mean gradient. In ROC analysis, ELCo, AVA, and ELi showed similar discriminatory performance (AUC: 0.762, 0.756, and 0.732, respectively). In multivariable analyses, ELCo and AVA were independent predictors of GLS change. Conclusion: Early improvement in GLS after TAVI was associated more closely with area-based parameters such as AVA and ELCo than with pressure gradients. These findings suggest that early functional recovery may be more closely related to the area-based components of valvular obstruction. 13