Transkateter aortik valf implantasyonu (TAVİ) yapılan ciddi aortdarlığı hastalarında sol ventrikül geometrisi ile aortik kapak anulus şekli ve transkateter aortik valf implantasyonu (TAVİ) sonrası paravalvuler kaçağınderecesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between left ventricular geometry, aortic valve annulus shape, and degree of paravalvular leakage after transcatheter aortic valve implantation (TAVI) in patients with severe aortic stenosisundergoing transcatheter aortic valve implantation (TAVI)
- Tez No: 955242
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İLERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: TAVİ, aort darlığı, sol ventrikül geometrisi, ekzantrisite indeksi, paravalvuler aort yetmezliği, TAVI, aortic stenosis, left ventricular geometry, eccentricity index, paravalvular aortic insufficiency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş: Gelişmiş ülkelerde, özellikle yaşlı nüfusun artmasıyla semptomatik ciddi aort darlığının sıklığı, ciddiyeti ve önemi giderek artış göstermektedir. Semptomatik ciddi aort darlığının kesin tedavisi, aort kapak replasmanıdır ve son yıllarda özellikle orta/yüksek riskli ciddi aort darlığı hastalarında, cerrahi kapak replasmanı yerini TAVİ almıştır. Çalışmamızda klinik olarak önemli bir son nokta olan paravalvuler aort yetmezliği gelişiminin predikte edilebilirliği amaçlanmıştır. Bu bağlamda işlem öncesi RWT ve LVMI'ye göre sol ventrikül geometrik şekli belirlenmiş olup; sol ventrikül geometrisinin aortik kapak anulus şekli ve paravalvuler aort yetmezliği gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya retrospektif olarak Ocak 2020-Ekim 2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kardiyoloji kliniğinde TAVİ yapılmış 524 hasta alınmıştır. Ancak 8 hasta biküspit yapıda aort kapağa sahip olması, 24 hasta daha önceden protez kapak implantasyon öyküsü olması ve 167 hasta ise işlem öncesi ve işlem sonrası ekokardiyografi raporlarında veya işlem öncesi bilgisayarlı tomografi çekimlerinde eksiklik olması nedeniyle çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışma yaşları 94 ile 40 arasında değişen, ortalama yaş 76,7±7,5 yıl olan, 325 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada her hasta için yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi(VKİ), vücut yüzey alanı(VYA), klinik faktörler, tahmini glomerüler filtrasyon hızı kaydedilmiştir. İşlem öncesi ekokardiyografi raporlarından LVMI ve RWT hesaplamaları yapılıp hastalar normal, konsantrik hipertrofi, ekzantrik hipertrofi ve konsantrik yeniden şekillenme olacak şekilde dört grupta incelenmiştir. İşlem öncesi hastalara rutin çekilen bilgisayarlı tomografi görüntülerinden aortik anulus ve LVOT ölçümleri alınmıştır ve anuler ekzantrisite indeksi hesaplanmıştır. İşlem sonrası birinci ayda yapılan ekokardiyografi işlemi ile paravalvuler aort yetmezliği; yok, hafif, orta ve ciddi olacak şekilde dört grupla derecelendirilmiştir. iii Bulgular: Çalışmamızda sol ventrikül geometrisine göre ayrılan dört grup arasında anuler ekzantrisite indeksi açısından anlamlı farklılık saptanmazken aortik anulus şeklinin diğer belirleyicilerinden olan aortik anulus uzunlukları, çevresi ve alanı açısından anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Sol ventrikül geometrisinin birinci ayda bakılan paravalvuler aort yetmezliği üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı değildir. Ayrıca aortik anulus ölçümleri ile yapılan alt grup analizinde aortik anulus ölçümlerinin paravalvuler aort yetmezliği varlığı üzerine anlamlı etkisi saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda sol ventrikül geometrik şeklinin anuler ekzantrisite indeksini ve işlem sonrası birinci ayda yapılan kontrol ekokardiyografik incelemede paravalvuler aort yetmezliğini anlamlı düzeyde etkilemediği bulunmuştur. İleride yapılacak daha kapsamlı çalışmalarla bu konunun daha detaylı incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In developed countries, especially with the increase in the elderly population, the frequency, severity and importance of symptomatic severe aortic stenosis are increasing. The definitive treatment for symptomatic severe aortic stenosis is aortic valve replacement and in recent years, especially in patients with moderate/high risk severe aortic stenosis, surgical valve replacement has been replaced by TAVI. Our study aimed to predict the development of paravalvular aortic insufficiency, which is a clinically important end point. In this context, the left ventricular geometric shape was determined according to RWT and LVMI before the procedure; the effects of left ventricular geometry on the aortic aortic valve annulus shape and the development of paravalvular aortic insufficiency were investigated. Material and Methods: A total of 524 patients who underwent TAVI at the Ankara Bilkent City Hospital Cardiology Clinic between January 2020 and October 2023 were included in the study retrospectively. However, 8 patients were excluded from the study because they had a bicuspid aortic valve, 24 patients had a history of previous prosthetic valve implantation, and 167 patients were excluded because of missing pre-procedure and post-procedure echocardiography reports or preprocedure computed tomography scans. The study was conducted with 325 patients, whose ages ranged from 94 to 40, with a mean age of 76.7±7.5 years. Age, gender, body mass index (BMI), body surface area (BSA), clinical factors, and estimated glomerular filtration rate were recorded for each patient in the study. LVMI and RWT calculations were made from echocardiography reports before the procedure and patients were examined in four groups as normal, concentric hypertrophy, eccentric hypertrophy and concentric remodeling. Aortic annulus and LVOT measurements were taken from routine computerized tomography images taken before the procedure and annular eccentricity index was calculated. Paravalvular v aortic insufficiency was graded in four groups as none, mild, moderate and severe with echocardiography performed in the first month after the procedure. Findings: In our study, no significant difference was found in terms of annular eccentricity index among the four groups separated according to the left ventricular geometry, while significant differences were found in terms of aortic annulus length, circumference and area, which are other determinants of the aortic annulus shape. The effect of left ventricular geometry on paravalvular aortic insufficiency measured in the first month was not statistically significant. In addition, in the subgroup analysis performed with aortic annulus measurements, no significant effect of aortic annulus measurements on the presence of paravalvular aortic insufficiency was detected. Conclusion: In our study, it was found that the geometric shape of the left ventricle did not significantly affect the annular eccentricity index and paravalvular aortic insufficiency in the control echocardiographic examination performed in the first month after the procedure. This issue should be examined in more detail with more comprehensive studies to be conducted in the future.