Genç erkek basketbolcularda farklı frekanslarda uygulanan bütünleştirici nöromüsküler antrenmanın performansa etkisi
Effect of different frequencies of integrative neuromuscular training on athletic performance in young male basketball players
  1. Tez No: 1014530
  2. Yazar: BAYRAM BURAK KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL GELEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünleştirici Nöromüsküler Antrenman, Antrenman Frekansı, Basketbol, Genç Sporcular, Integrative Neuromuscular Training, Training Frequency, Basketball, Youth Athletes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Genç sporcularda performans gelişimi, yalnızca teknik becerilerle değil, aynı zamanda nöromüsküler özelliklerin bütünleşik gelişimi ile yakından ilişkilidir. Bu bağlamda bütünleştirici nöromüsküler antrenman (BNA) kuvvet, denge, koordinasyon ve çeviklik gibi temel motor özellikleri eş zamanlı geliştiren etkili bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Ancak literatürde, bu antrenman modelinin farklı frekanslarda uygulanmasının performans üzerindeki etkilerine ilişkin karşılaştırmalı deneysel çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, genç erkek basketbolcularda farklı antrenman frekanslarında uygulanan BNA'nın performans parametreleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmaya, altyapı seviyesinde lisanslı 48 genç erkek basketbolcu katılmış ve sporcular rastgele olarak haftada 4 gün (n=12), 3 gün (n=12), 2 gün (n=12) BNA uygulayan deney grupları ile yalnızca rutin basketbol antrenmanı yapan kontrol grubuna (n=12) ayrılmıştır. Deney gruplarında BNA programı, basketbol antrenmanlarından önce uygulanan ve kuvvet, pliometrik, sürat-çeviklik, denge ve dayanıklılık bileşenlerini içeren çok bileşenli ve progresif bir yapı ile 26 hafta boyunca çalışma sürdürülmüştür. Performans ölçümleri; ön test, 9., 17. ve 26. haftalarda gerçekleştirilmiş olup sürat (20 m), çeviklik, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, atış performansları, RAST ve 30-15 IFT testlerini kapsamaktadır. Verilerin analizinde Shapiro–Wilk testi, farklar için 4x4 (grup x ölçüm) tekrarlı ölçümler varyans analizi (ANOVA) ve farklılığın yönünü belirlemek için post-hoc (Bonferroni) karşılaştırma testi kullanılmıştır. Bulgular, BNA uygulanan tüm deney gruplarında performans parametrelerinde anlamlı gelişmeler olduğunu göstermiştir (p<0.05). Özellikle haftada 3 ve 4 gün antrenman uygulayan gruplarda sürat, çeviklik ve patlayıcı kuvvet performanslarında daha yüksek düzeyde gelişim gözlenirken, haftada 2 gün uygulanan grupta gelişimlerin daha sınırlı olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubunda ise performans değişimlerinin daha düşük düzeyde kaldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular, BNA antrenman programlarının haftada en az 3 gün uygulanmasının optimal gelişim sağladığı, performans gelişiminin daha üst düzeye çıkarılması hedeflendiğinde ise haftada 4 gün antrenman sıklığının daha yüksek performans kazanımları sağlayabileceğini göstermektedir. Bu çalışma antrenman planlamasında optimal frekansın belirlenmesine yönelik önemli bilimsel ve pratik katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Performance development in young athletes is closely associated not only with technical skills but also with the integrated development of neuromuscular characteristics. In this context, integrative neuromuscular training (INT) has emerged as an effective approach that simultaneously enhances fundamental motor abilities such as strength, balance, coordination, and agility. However, the literature indicates a limited number of comparative studies examining the effects of different training frequencies of this model on performance outcomes. Accordingly, the aim of this study was to investigate the effects of INT applied at different training frequencies on performance parameters in young male basketball players. A total of 48 licensed youth male basketball players at the developmental level participated in the study. Participants were randomly assigned into four groups: three experimental groups performing INT at frequencies of four days per week (n = 12), three days per week (n = 12), and two days per week (n = 12), and a control group (n = 12) performing only routine basketball training. The INT program was implemented prior to basketball training sessions and consisted of a progressive, multi-component structure including strength, plyometric, speed-agility, balance, and endurance exercises over a 26-week period. Performance assessments were conducted at baseline, and at weeks 9, 17, and 26, including measures of speed (20 m sprint), agility, vertical jump, standing long jump, shooting performance, Running-based Anaerobic Sprint Test (RAST), and the 30–15 Intermittent Fitness Test (30–15 IFT). Data were analyzed using the Shapiro–Wilk test for normality, a 4 × 4 (group × time) repeated measures analysis of variance (ANOVA), and Bonferroni post-hoc tests to determine the direction of differences. The findings revealed significant improvements in performance parameters across all experimental groups undergoing INT (p <0.05). Notably, greater improvements in speed, agility, and explosive power were observed in the groups training three and four times per week, whereas the group training twice per week demonstrated more limited gains. In contrast, the control group exhibited comparatively lower levels of performance change. In conclusion, the results suggest that implementing INT programs at a minimum frequency of three sessions per week provides optimal performance development, while increasing the frequency to four sessions per week may yield superior performance gains when higher-level improvements are targeted. This study offers important scientific and practical implications for determining optimal training frequency in athletic development programs.