Genç erkek basketbolcularda pliometrik antrenmanın atletik performans ve oksijen saturasyonu üzerine etkisi
The effect of plyometric training on athletic performance and oxygen saturation in young male basketball players
- Tez No: 791210
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Pliometrik antrenman, Basketbol, Atletik performans, Oksijen saturasyonu, Plyometric training, Basketball, Athletic Performance, Oxygen saturation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Çalışmanın amacı genç erkek basketbolcularda pliometrik antrenmanın atletik performans ve oksijen saturasyonu üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya düzenli basketbol antrenmanı yapan 22 erkek basketbolcu katıldı. Katılımcılar deney grubu (n:11 yaş: 20.41±3.27) ve kontrol grubu (n:11 yaş: 21.78±2.32) grubu olarak iki farklı gruba ayrıldı. Deney grubuna 6 hafta boyunca haftada 3 gün pliometrik antrenman programı uygulandı. Pliometrik antrenmana başlamadan önce ve antrenman bittikten sonra anaerobik güç, sürat (20 m) esneklik (otur-uzan) ve oksijen saturasyon (SpO2) değerleri ölçüldü. İstatiksel değerlendirme için SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Verilerin normalitesi için Shapiro-Wilk testi uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi için grup içi karşılaştırmalarda Paired Sample t test kullanıldı. Anlamlılık seviyesi p0.05). Sonuç olarak genç erkek basketbolculara uygulanan 6 haftalık pliometrik antrenman programının atletik performans ve SpO2 değerleri üzerine olumlu etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of plyometric training on athletic performance and oxygen saturation in young male basketball players. 22 male basketball players who regularly practice basketball participated in the study. Participants were divided into two different groups as the experimental group (n:11 age: 20.41±3.27) and the control group (n:11 age: 21.78±2.32). A plyometric training program was applied to the experimental group 3 days a week for 6 weeks. Anaerobic power, speed (20 m), flexibility (sit and reach) and oxygen saturation (SpO2) values were measured before and after the plyometric training. SPSS 22.0 package program was used for statistical evaluation. Shapiro-Wilk test was used for the normality of the data. Paired Sample t-test was used for within-group comparisons for statistical analysis of the data. Significance level was applied as p0.05). As a result, it can be said that the 6-week plyometric training program applied to young male basketball players has a positive effect on athletic performance and SpO2 values.