Hemşirelerin çalışma ortamı algıları ve farklılıklara yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between nurses' perceptions of their work environment and their attitudes towards diversity
  1. Tez No: 1014531
  2. Yazar: CANSU ÜLGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU KADER HARMANCI SEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, sağlık, farklılıklar, çalışma ortamı, Nurse, health, diversities, work environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışması, bir özel hastane ile bir vakıf üniversitesi hastanesinin yatan hasta ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler örnekleminde gerçekleştirilen tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı bir araştırmadır. Araştırma örneklemine, iki ayrı kurumun yatan hasta ve yoğun bakım ünitelerinde en az 6 aydır çalışmakta olan, lisans, yüksek lisans veya doktora programı mezunu hemşireler dahil edilmiştir. Örneklem büyüklüğü, Raosoft örneklem büyüklüğü hesaplayıcısı ile %5 hata payı ve %95 güven aralığında 242 hemşire olarak belirlenmiş; 300 hemşireye ulaşılmış ve çalışma 287 hemşire ile sonlandırılmıştır. Veriler sosyodemografik özelliklerin belirlenmesi amacıyla tanıtıcı bilgi formu; farklılıkların yönetimi ve çalışma ortamı algılarını ölçmek amacıyla ise hemşireler için farklılıkların yönetimi ölçeği ile hemşirelik iş indeksi-hemşirelik çalışma ortamını değerlendirme ölçeği kısa formu (HÇO-5) içeren bir anket ile toplanmıştır. Çalışma verilerinin normal dağılıma uygunluğu için Shapiro Wilk ve Kolmogorow Smirnow testlerinden faydalanılmıştır. Bağımsız grupların ölçek skorlarının karşılaştırılmasında parametrik testler kullanılmıştır. Ölçek güvenilirlikleri için Cronbach alfa değerinden, ölçekler arasındaki ilişkiler için Pearson korelasyon analizinden ve ölçekler üzerindeki etkili faktörlerin incelenmesinde ise çoklu doğrusal regresyon analizinden yararlanılmış olup, anlamlılık için p<0,05 kabul edilmiştir. Çalışma sonucunda, hemşirelerin çalışma ortamı algıları ile farklılıklara yönelik tutumları arasında pozitif yönde zayıf olmakla beraber, istatistiksel olarak anlamlı derecede bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This master's thesis is a descriptive, cross-sectional, and correlational study conducted on a sample of nurses working in the inpatient and intensive care units of a private hospital and a foundation university hospital. The research sample included nurses who had been working in the inpatient and intensive care units of the two institutions for at least 6 months and who were graduates of undergraduate, graduate, or doctoral programs. The sample size was determined to be 242 nurses, with a 5% margin of error and a 95% confidence interval, using the Raosoft sample size calculator; 300 nurses were approached, and the study was completed with 287 nurses. Data were collected using a demographic information form to determine sociodemographic characteristics, and a questionnaire containing the Diversity Management Scale and the Nursing Work Index-Nursing Work Environment Assessment Scale Short Form (NWE-5) to measure perceptions of diversity management and the work environment. Shapiro-Wilk and Kolmogorov-Smirnov tests were used to assess the normality of the study data. Parametric tests were used to compare the scale scores of independent groups. Cronbach's alpha was used to assess reliability, Pearson correlation analysis was used to analyse relationships between measurements, and multiple linear regression was used to examine predicting factors, with a significance level of p < 0.05. The study found a statistically significant positive correlation between nurses' perceptions of their work environment and their attitudes towards differences.