Behçet hastalarının sosyodemografik ve klinik özellikleri
Sociodemographic and clinical characteristics of patients with Behçet's disease
  1. Tez No: 1014536
  2. Yazar: ERDAL ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL PALA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, sosyodemografik özellikler, mukokütanöz bulgular, sistemik tutulum, hastalık şiddeti, Behçet's disease, sociodemographic characteristics, mucocutaneous manifestations, systemic involvement, disease severity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Behçet Hastalarının Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri Giriş ve Amaç: Behçet hastalığı sıklıkla 20-40 yaş arasında görülen, insan vücudundaki her türden (arter, ven, kapiller) ve her çapta damarı etkileyebilen, tüm organ sistemlerini etkileyebilen inflamatuar bir hastalıktır. Eski İpek Yolu ülkelerinde prevalansı artmaktadır. Hastalığın epidemiyolojik ve klinik bulguları ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye değişmektedir. Dünya genelinde Behçet hastalarının epidemiyolojik ve klinik profilini ortaya koyan birçok çalışma mevcuttur. Çalışmamızın amacı hastanemize başvuran Behçet hastalarının profillerinin ortaya çıkarılması, diğer coğrafik bölgelerde yapılmış çalışmalarla karşılaştırma yapılması, hastalık şiddeti, sistemik tutulum ve literatürde yeterince değerlendirilmemiş olan tedavi yanıtının değerlendirilmesidir. Yöntem: Ocak 2020-Kasım 2025 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı kronik hastalıklar polikliniğinde takip edilen ve Uluslararası Çalışma Grubu'nun Behçet Hastalığı Tanı Kriterlerini karşılayan 297 hasta çalışmaya dahil edildi. Daha önce verileri kayıt altına alınmış olan hastaların epidemiyolojik ve klinik özellikleri retrospektif olarak değerlendirildi. Elde edilen bulgular SPSS versiyon 27.0 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 38,8 ± 11,7 yıl, tanı yaşı ortalaması 29,4±9,4, semptomların başlangıç yaş ortalaması 26,3±9,3 olarak bulundu. Kadın/erkek oranı 1,9/1 olarak tespit edildi. Hastaların çoğunluğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğmuş ve/veya yaşamakta olan hastalardan oluştu. Juvenil Behçet hastalığı oranı kadın hastalarda anlamlı derecede daha yüksekti. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki hastaların çoğunluğu ise Erzurum'da doğmuş ve/veya yaşamakta olan hastalardan oluştu. Kırsal (köy, ilçe vb.) bölgede doğan hastaların oranı anlamlı derecede daha yüksekti. Erkek hastalar kadın hastalara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek oranda sigara kullanıyordu. Hastaların tamamında geçirilmiş veya mevcut oral aft mevcuttu. Papülopüstüler lezyonlar erkek hastalarda anlamlı derecede daha yüksek tespit edildi. Başlangıç semptom veya bulgulara bakıldığında kadın hastalarda tek başına oral aft görülmesi, erkek hastalarda ise oral aft, genital ülser, papülopüstüler lezyon birlikteliği ile oral aft, papülopüstüler lezyon birlikteliği oranı anlamlı derecede yüksekti. Kadın hastalarda eklem tutulumu, erkek hastalarda ise vasküler tutulum anlamlı derecede yüksek bulundu. Hastalarda oral aft, genital ülser, papülopüstüler lezyon ve eritema nodozum birlikteliğinin (aynı anda görülme zorunluluğu olmadan) sistemik tutulum gelişme riskini anlamlı derecede arttırdığı tespit edildi. Erkek hastalarda kadın hastalara kıyasla ve tip 2 diyabeti olan kadın/erkek hastalarda olmayan hastalara kıyasla Behçet hastalığı daha şiddetli bulundu. En az bir komorbiditesi olan hastalarda sistemik tutulum riski anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuç: Behçet hastalığında epidemiyolojik ve klinik özelliklerin ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye farklılık gösterebildiği bilinmektedir. Bu çalışmada, bölgemizdeki Behçet hastalarının sosyodemografik ve klinik özellikleri değerlendirilmiş; elde edilen bulgular, özellikle mukokütanöz bulguların ve eşlik eden komorbiditelerin hastalık şiddeti ile sistemik tutulum riskini artırabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Sociodemographic and Clinical Characteristics of Patients with Behçet's Disease Introduction and Aim: Behçet's disease is a multisystem inflammatory disorder that typically occurs between the ages of 20 and 40 and can affect vessels of all types (arteries, veins, and capillaries) and all diameters throughout the body. Its prevalence is higher in countries along the ancient Silk Road. The epidemiological and clinical features of the disease may vary between countries and regions. Numerous studies worldwide have described the epidemiological and clinical profiles of patients with Behçet's disease. The aim of this study was to determine the sociodemographic and clinical characteristics of patients with Behçet's disease followed in our hospital, to compare these findings with studies conducted in other geographical regions, and to evaluate disease severity, systemic involvement, and treatment response, which has been relatively under-investigated in the literature. Methods: A total of 297 patients who were followed in the Chronic Diseases Outpatient Clinic of the Department of Dermatology and Venereology at Atatürk University Research Hospital between January 2020 and November 2025, and who fulfilled the International Study Group criteria for Behçet's disease, were included in the study. The epidemiological and clinical characteristics of the patients, previously recorded in medical files, were evaluated retrospectively. Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0. Results: The mean age of the patients was 38.8 ± 11.7 years, the mean age at diagnosis was 29.4 ± 9.4 years, and the mean age at symptom onset was 26.3 ± 9.3 years. The female-to-male ratio was 1.9:1. The majority of patients were born and/or living in the Eastern Anatolia region, particularly in Erzurum. The proportion of patients born in rural areas (village, district, etc.) was significantly higher. Juvenile Behçet's disease was significantly more common among female patients. Male patients had a significantly higher rate of smoking compared to females. All patients had a history of or current oral aphthous ulcers. Papulopustular lesions were significantly more frequent in male patients. Regarding initial symptoms or findings, isolated oral aphthous ulcers were significantly more common in females, whereas the combination of oral aphthous ulcers, genital ulcers, and papulopustular lesions, as well as oral aphthous ulcers with papulopustular lesions, were significantly more frequent in males. Joint involvement was significantly more common in females, while vascular involvement was significantly more frequent in males. The coexistence of oral aphthous ulcers, genital ulcers, papulopustular lesions, and erythema nodosum (not necessarily simultaneously) was found to significantly increase the risk of systemic involvement. Disease severity was significantly higher in males compared to females and in patients with type 2 diabetes mellitus compared to those without. The presence of at least one comorbidity was associated with a significantly increased risk of systemic involvement. Conclusion: It is well known that the epidemiological and clinical characteristics of Behçet's disease may vary across countries and regions. In this study, the sociodemographic and clinical features of patients with Behçet's disease in our region were evaluated; the findings suggest that mucocutaneous manifestations and accompanying comorbidities may be associated with increased disease severity and a higher risk of systemic involvement.