Santral erken puberte ile takipli olguların klinik ve laboratuvar bulgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective assessment of clinical and laboratory findings of patients followed with central puberty precocious
- Tez No: 711934
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHZAT ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Follikül Uyarıcı Hormon, Gonadotropin Salgılatıcı Hormon, Lüteinizan Hormon, Santral Puberte Prekoks, Tanner Evrelemesi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve amaç: Bu çalışmada hastanemiz Çocuk Endokrinoloji polikliniğinde santral erken puberte tanısı almış hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verilerini analiz edip; hastaların tanı yaşlarını, tanı anındaki kemik yaşlarını, cinsiyet dağılımlarını, en sık başvuru şikayetlerini, laboratuvar özelliklerini ve tedavi sürelerini belirleyerek elde edilen verileri karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniğinde son 10 yıl içerisinde Santral Erken Puberte tanısı konularak izlenen 164'ü kız olmak üzere; toplam 166 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların bilgileri dosyalardan geriye dönük olarak incelendi ve elde edilen veriler hazırlanan olgu-tanı-izlem formlarına kaydedilerek değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ortalama takvim yaşları 7,7±1,1 (3-10 yaş) idi. Kemik yaşları ise ortalama 9,9±1,7 (3-13 yaş) idi. Hastaların tanı anındaki kemik yaşları, takvim yaşına göre ortalama iki yıl ileri idi (t=23,790; p 95 p), 131 (%78,7) hasta ise normal kilolu değerlendirildi. En sık başvuru yakınması meme büyümesi idi. Fizik muayenede hastaların 145'inde (%87,3) meme büyümesi, 37'sinde (%22,3) pubik kıllanma, 27'sinde (%16,3) aksiller kıllanma saptandı. Sonuç: Santral Erken Puberte çocukluk döneminde oldukça nadir görülen bir patoloji olup, genel popülasyonda görülme sıklığı 1:5000-10000'dir. Çalışmamızda da literatür ile uyumlu olacak şekilde kız hastalarımızda erkek olgulardan fazla oranda santral puberte prekoks saptadık. Kız olgularımızın %8 inde organik patoloji saptarken, erkek olguların %50 sinde organik patoloji saptanmadı. Günümüzde düzelen sosyo-ekonomik koşullar ve daha iyi beslenme koşullarının sağlanmasına paralel olarak normal puberte başlangıç yaşı daha erken yaşlara kaymaktadır. Kliniğimizde santral puberte prekoks tanısı ile izlenen olguların; tanı yaşları, cinsiyet dağılımları, klinik ve laboratuvar özellikleri, literatür verileri ile kıyaslandı; Buna göre santral erken puberte tanı yaşları kız hastalarımızda ortalama 7,7 yaş; her ne kadar erkek olguların sayısı az olsa da erkeklerde ortalama tanı yaşı 5,5 yaş saptanarak güncel literatür verileri ile uyumlu değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Aim: We analyzed the patients who were diagnosed with Central Precocious Puberty in the Pediatric Endocrinology outpatient clinic of our hospital and we aimed to compare the patients age, bone age, gender distribution, most common admissions, laboratory tests results and the treatment time at the time of diagnosis Materials and Methods: Izmir Dr. Behçet Uz Pediatric Diseases and Surgery Training and Research Hospital, Pediatric Endocrinology Clinic, in the last 10 years, 164 girls, who were diagnosed with Central Precocious Puberty; a total of 166 patients were included in the study. The information of the patients was reviewed retrospectively from the files and the data obtained were recorded and evaluated in the prepared case-diagnosis-follow-up forms. Results: The mean age of the patients was 7.7±1.1 (3-10 years). Bone ages were in the range of 3-13 years, with a mean of 9.9±1.7.