Farklı tasarımlarda üretilen reçine bazlı laminate veneerlerin marjinal ve internal uyumunun karşılaştırılması
Comparison of the marginal and internal fit of resin-based laminate veneers fabricated with different designs
- Tez No: 1014595
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZORTUK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Laminate, Eklemeli Üretim, Marjinal Uyum, İnternal Uyum, Diş kaplamaları, Laminate, Additive Manufacturing, Marginal Fit, Internal Fit, Dental veneers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Laminate veneerler yüksek klinik başarı oranları, estetikleri ve işlevleri nedeniyle minimal invazif diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. 3 boyutlu (3B) eklemeli olarak üretilmiş reçineler, kesin restorasyonlar için kullanılan farklı kimyasal bileşimlere ve viskozitelere sahiptir. Bu çalışmanın amacı reçine ile eklemeli olarak üretilen laminate veneerlerin üretim doğruluğu ve marjin kalitesi kapsamlı bir şekilde araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Dental model (ANA-4; frasaco GmbH, Almanya) üzerinde üst sağ orta kesici dişe laminate veneer preparasyonu yapılıp model daha sonra preparasyon laboratuvar tipi tarayıcı (Ceramill Map 600, Amann Girrbach, Austria) ile taranacaktır. Örnekler Standard Tessellation Language (STL) tasarımı bir yazılım programı (Exocad GmbH, Darmstadt, Almanya) kullanılarak laminate veneer şeklinde tasarlanacaktır.A,B,C olmak üzere üç farklı tasarım yapılacaktır. Eklemeli yöntem kullanılarak orta viskoziteli kompozit reçine ile (Saremco crowntec,Dental Ag, İsviçre) nihai kullanım için her tasarımdan 10 tane örnek olmak üzere toplam 30 reçine laminate kaplama üretilecektir. A tasarımı mezial, distal ve bukkal bölgelerinden 0,5 mm insizalden 1mm; B tasarımı mezial, distal ve bukkal bölgelerinden 1mm insizalden 2 mm; C tasarımı mezial, distal ve bukkal bölgelerinden 1,5 mm insizalden 3 mm olacak şekilde hacimsel artırılarak üretim yapılacaktır. Üretim sonunda marjinal kenar uyumu için kenardan üç farklı nokta belirlenip bu noktalardan stereomikroskopla ölçümler yapılacaktır. İnternal uyum için silikon replika yöntemi kullanılarak horizontal düzlemden kesit alınarak üç farklı noktadan stereomikroskopla ölçümler yapılacaktır. Ölçümler 14 gün sonra tekrarlanacaktır. Çalışmadan elde edilen veriler bir analiz programı kullanılarak kıyaslanacak ve çalışma sonlandırılacaktır. Bulgular: Zaman ayırt etmeksizin, örneklere göre internal uyum değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,076). Örnek ayırt etmeksizin, zamanlara göre internal uyum değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,001). Zaman ayırt etmeksizin, örneklere göre marjinal uyum değerleri istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir (p<0,001). Zamanlara göre marjinal uyum değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,900). Örnek ve zaman etkileşim grupları arasında marjinal uyum ve internal uyum değerleri istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermiştir (p<0,001).
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Laminate veneers are widely used in minimally invasive dentistry due to their high clinical success rates, aesthetics, and functionality. Three-dimensional (3D) additively manufactured resins possess different chemical compositions and viscosities designed for precise restorations. The aim of this study is to comprehensively investigate the manufacturing accuracy and marginal quality of laminate veneers produced using additively manufactured resin. Materials and Methods: A laminate veneer preparation will be performed on the maxillary right central incisor of a dental model (ANA-4; Frasaco GmbH, Germany), and the model will then be scanned using a laboratory-type scanner (Ceramill Map 600, Amann Girrbach, Austria). The samples will be designed as laminate veneers using a software program (Exocad GmbH, Darmstadt, Germany) in Standard Tessellation Language (STL) format. Three different designs will be created: A, B, and C. Using an additive manufacturing method, a total of 30 resin laminate veneers will be fabricated for final use (10 samples per design) using a medium-viscosity composite resin (Saremco crowntec, Dental AG, Switzerland). Design A will be produced with a thickness of 0.5 mm in the mesial, distal, and buccal regions and 1 mm in the incisal area. Design B will have 1 mm in the mesial, distal, and buccal areas and 2 mm in the incisal area. Design C will include 1.5 mm in the mesial, distal, and buccal regions and 3 mm in the incisal area. At the end of the production process, three points along the margin will be identified, and marginal adaptation will be measured at these points using a stereomicroscope. For internal fit evaluation, the silicone replica technique will be used. Cross-sections will be obtained in the horizontal plane, and measurements will be taken from three different points using a stereomicroscope. The measurements will be repeated after 14 days. The data obtained from the study will be compared using an analysis program, and the study will be concluded accordingly. Results: Regardless of time, no statistically significant difference was found in internal fit values among the different sample groups (p = 0.076). However, when the effect of time was evaluated independently of the sample type, a statistically significant difference in internal fit values was observed (p < 0.001). Marginal fit values showed a statistically significant difference among the sample groups, regardless of time (p < 0.001). No statistically significant difference in marginal fit values was found across different time points (p = 0.900). Statistically significant differences were found in both marginal and internal fit values in the interaction between sample type and time (p < 0.001).