Girişimci liderliğin yenilikçi iş davranışı üzerindeki etkisinde çalışanların psikolojik dayanıklılığının düzenleyici rolü: Bir alan çalışması
The moderating role of employees' psychological resilience in the effect of entrepreneurial leadership on innovative work behavior: A field study
- Tez No: 1014679
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimci liderlik, Psikolojik dayanıklılık, Yenilikçi iş davranışı, Entrepreneurial leadership, Hardiness on psychological, Innovative work behavior
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Organizasyon ve Örgütsel Davranış Bilim Dalı
Özet
Rekabetin ve belirsizliğin her geçen gün arttığı günümüz iş yaşamında, örgütlerin sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmeleri için çalışanların yenilikçi potansiyellerinin açığa çıkarılması kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışmanın temel amacı, girişimci liderliğin çalışanların yenilikçi iş davranışı üzerindeki doğrudan etkisini ve bu ilişkide psikolojik dayanıklılığın düzenleyici rolünü incelemektir. Çalışmanın araştırma modeli, örgütsel davranış literatüründe yer alan Güçlü Durum Teorisi ve Kaynak İkamesi yaklaşımları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, Türkiye sınırları içerisinde kamu kurumunda ve özel sektörde farklı hiyerarşik kademelerde görev yapan 386 beyaz yakalı çalışandan oluşmaktadır. Veri, katılımcılardan çevrim içi anket tekniği ve kolayda örnekleme yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veri seti SPSS ve AMOS istatistiksel programları ile incelenerek analize hazır hale getirilmiştir. Araştırma modelini test edebilmek amacıyla veri seti üzerinde doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik, korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Düzenleyicilik ilişkisi ise PROCESS Macro (Model 1) kullanılarak test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, girişimci liderliğin yenilikçi iş davranışını istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği doğrulanmıştır. Ancak, psikolojik dayanıklılığın yenilikçi iş davranışı üzerinde doğrudan bir etkisinin bulunmadığı ve girişimci liderlik ile yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkide beklenen düzenleyici role sahip olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç ve tartışma bölümünde bu çarpıcı durum; girişimci liderliğin örgüt içinde yarattığı vizyoner ve hata yapma toleranslı iklimin, bireysel dayanıklılık zafiyetlerini ortadan kaldıran güçlü ve kapsayıcı bir üst kaynak işlevi görmesiyle açıklanmıştır. Literatürdeki bulgular ışığında analiz sonuçları yorumlanmış, araştırmanın kısıtları ele alınmış ve son olarak gerek gelecekteki araştırmacılara gerekse örgüt ve yöneticilere faydalı olabilecek çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's business environment, characterized by increasing competition and uncertainty, unlocking employees' innovative potential has become a critical requirement for organizations seeking to achieve sustainable competitive advantage. The primary purpose of this study is to examine the direct effect of entrepreneurial leadership on employees' innovative work behavior and to investigate the moderating role of psychological resilience in this relationship. The research model was evaluated within the theoretical framework of Strong Situation Theory and the Resource Substitution perspective, both of which are widely discussed in the organizational behavior literature. The sample of the study consists of 386 white-collar employees working at different hierarchical levels in both public and private sector organizations across Türkiye. Data were collected through an online survey using a convenience sampling method. The obtained dataset was analyzed and prepared for statistical examination using SPSS and AMOS software packages. To test the proposed research model, confirmatory factor analysis, reliability analysis, correlation analysis, and multiple linear regression analyses were conducted. The moderating effect was examined using PROCESS Macro (Model 1). The findings revealed that entrepreneurial leadership has a statistically significant and positive effect on innovative work behavior. However, psychological resilience was found to have no significant direct effect on innovative work behavior. Furthermore, contrary to expectations, psychological resilience did not moderate the relationship between entrepreneurial leadership and innovative work behavior. In the discussion section, this noteworthy finding is interpreted through the argument that the visionary climate, support for experimentation, and tolerance for mistakes fostered by entrepreneurial leaders may function as a strong and inclusive organizational resource that compensates for individual deficiencies in psychological resilience. The findings were discussed in light of the relevant literature, the limitations of the study were addressed, and several recommendations were presented for future researchers, organizations, and practitioners.