Tıbbı Durumlara Bakış Ölçeğinin Türkçe'ye geçerlik güvenilirlik çalışması
Validity and reliability study of the Medical Condition Regard Scale in Turkish
- Tez No: 1014716
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE BATUHAN KENGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Medical Condition Regard Scale, Diyetisyen Tutumları, Yeme Bozuklukları, Geçerlik, Güvenirlik, Anoreksiya nervoza, Beslenme eğitimi, Beslenme ve yeme bozuklukları, Bulimiya nervoza, Disiplinlerarası eğitim, Ortoreksiya nervoza, Tutum ölçekleri, Türkçe çeviri, Yapısal geçerlik, Çalışma tutumları, Medical Condition Regard Scale, Dietitian Attitudes, Eating Disorders, Validity, Reliability, Anorexia nervosa, Nutrition education, Feeding and eating disorders, Bulimia nervosa, Interdisciplinary education, Orthorexia nervosa, Attitude scales, Turkish translation, Construct validty, Working attitudes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Medical Condition Regard Scale'in (MCRS) Türkçeye uyarlanması ve diyetisyen örnekleminde psikometrik özelliklerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Klinik ekiplerin yeme bozukluğu olan bireylere yönelik olumsuz duygulanımlarının bakım sürecini etkileyebileceği düşünüldüğünde, tutumların standard bir araçla değerlendirilmesi önemlidir. Metodolojik ve kesitsel nitelikteki çalışma, ileri-geri çeviri, uzman görüşü ve dil eşdeğerliği analizlerini içeren kültürlerarası uyarlama sürecine göre yürütülmüştür. Orijinal formu 6'lı Likert tipi olan ölçek, bu çalışmada 5'li Likert formatına uyarlanmıştır. Örneklem, Türkiye'de aktif çalışan 124 diyetisyenden oluşmuştur. Veriler SPSS 22.0 ile analiz edilmiş; yapı geçerliği AFA ve DFA ile, iç tutarlık ise Cronbach alfa ve madde-toplam korelasyonları ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların %95,16'sı kadın, %81,45'i ise yeme bozukluğu olan bireylerle karşılaştığını bildirmiştir. Tüm maddeler için kapsam geçerlik oranı yüksek bulunmuş, Türkçe ve İngilizce formlar arasında anlamlı korelasyonlar saptanmış ve formlar arasında anlamlı fark görülmemiştir. Bir maddenin çıkarılmasının ardından yapılan analizler, ölçeğin tek boyutlu yapısını ve model uyumunu desteklemiştir. Bulgular, Tıbbi Durumlara Bakış Ölçeği Türkçe formunun diyetisyen örnekleminde geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to adapt the Medical Condition Regard Scale (MCRS) into Turkish and to evaluate its psychometric properties in a sample of dietitians. Considering that negative emotions developed by clinical teams toward individuals with eating disorders may influence the care process, the assessment of attitudes using a standardized instrument is important. This methodological and cross-sectional study was conducted in accordance with a cross-cultural adaptation process including forward–backward translation, expert review, and language equivalence analyses. The original 6-point Likert-type scale was adapted into a 5-point Likert format. The sample consisted of 124 dietitians actively working in Türkiye. Data were analyzed using SPSS 22.0. Construct validity was examined through Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA), while internal consistency was assessed using Cronbach's alpha and item–total correlations. Of the participants, 95.16% were female, and 81.45% reported having encountered individuals with eating disorders. Content validity ratios were high for all items, significant correlations were found between the Turkish and English forms, and no significant difference was observed between the two forms. Following the removal of one item, the analyses supported the unidimensional structure of the scale and acceptable model fit. The findings indicate that the Turkish version of the Medical Condition Regard Scale is a valid and reliable instrument in a sample of dietitians.