Erkek Yeni Zelanda Beyazı Tavşanlarda uygulanan Levamizol ve Praziquantelin sperma, testis ve kan değerleri üzerine etkileri
Effects of Levamisole and Praziquantel administration on semen, testis, and blood parameters in male New Zealand White Rabbits
  1. Tez No: 1014776
  2. Yazar: SERHAT SUNAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECDET CANKAT LEHİMCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Levamizol, Praziquantel, Tavşan, Sperma Kalitesi, Testosteron, Histopatoloji, Levamisole, Praziquantel, Rabbit, Semen Quality, Testosterone, Histopathology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
Özet
Bu çalışma, veteriner hekimlikte yaygın olarak kullanılan antiparaziter ilaçlardan Levamizol (LVM) ve Praziquantel (PZQ)'in, erkek Yeni Zelanda Beyazı tavşanlarda spermatolojik parametreler, testis dokusu histopatolojisi, serum Testosteron (T) ve oksidatif stres göstergesi olan Malondialdehit (MDA) düzeyleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada materyal olarak 6-12 aylık yaş aralığında 20 adet sağlıklı erkek tavşan kullanıldı. Suni vagen kullanılarak sperma alındı, spermatolojik muayeneler taze sperma üzerinden yapıldı. Kontrol değerlerini belirlemek amacıyla bir ay boyunca haftada iki gün sperma örneği alınarak 8 ejakülatın spermatolojik değerleri belirlendi. Serum T ve MDA düzeylerini saptamak için 10 tavşandan Vena Auricularis'ten kan örnekleri toplandı, ayrıca kontrol histopatolojisi için 1 tavşan kastre edildi. Hayvanlar tartıldıktan sonra terapötik dozlarda 7.5 mg/kg LMV ve 5 mg/kg PZQ subkutan yolla uygulandı. İlaç uygulamasını takiben bir ay boyunca haftada iki kez olmak üzere suni vagen yardımıyla toplam 8 ejakülat toplandı. Alınan örneklerde motilite, ölü-canlı, morfolojik bozukluklar, yoğunluk, HOS test, sperma hacmi, jel hacmi, pH ve reaksiyon süresi incelendi. Biyokimyasal analizler için kan alınarak serum T ve MDA seviyelerine bakıldı. Ayrıca belirli periyotlarla yapılan kastrasyon işlemi sonrası testis dokuları histopatolojik olarak değerlendirildi. Elde edilen bulgulara göre hem LVM hem de PZQ uygulanan gruplarda, kontrol verilerine kıyasla sperma motilitesi, yoğunluğu, HOS test değeri ve serum T seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüşler (p<0.01); ölü spermatozoa oranı, akrozom, baş ve kuyruk anomalileri ile MDA düzeylerinde ise anlamlı artışlar (p<0.01) tespit edildi. Histopatolojik incelemelerde spermatositlerde dejenerasyon, nekroz, seminefer tübül duvarlarında incelme, intertubuler ödem ve leydig hücre hasarları gözlendi. Toksik etkilerin özellikle 5. ejakülasyonda en yüksek seviyeye ulaştığı ancak 8. ejakülasyonla birlikte parametrelerin iyileşme eğilimine girerek kontrol değerlerine yaklaştığı belirlendi. LVM ve PZQ grupları arasında istatistiksel olarak herhangi bir fark tespit edilmedi (p>0.05). Sonuç olarak; LVM ve PZQ uygulamalarının erkek tavşanlarda spermatogenez, testis dokusu ve biyokimyasal parametreler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerin geçici ve geri dönüşümlü olduğu saptandı. Bu bağlamda, özellikle damızlık olarak kullanılan hayvanlarda paraziter mücadele sırasında söz konusu ilaçların reprodüktif performansı geçici olarak baskılayabileceğinin dikkate alınması gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of Levamisole (LVM) and Praziquantel (PZQ)—antiparasitic drugs widely used in veterinary medicine—on spermatological parameters, testicular tissue histopathology, serum Testosterone (T), and Malondialdehyde (MDA) levels (an indicator of oxidative stress) in male New Zealand White rabbits. A total of 20 healthy male rabbits, aged 6–12 months, were used as material. Semen was collected using an artificial vagina, and spermatological examinations were performed on fresh samples. To establish control values, semen was collected twice a week for one month, determining the spermatological values of 8 ejaculates. Blood samples were collected from the vena auricularis of 10 rabbits to determine serum T and MDA levels; additionally, one rabbit was castrated for control histopathology. Following weighing, therapeutic doses of 7.5 mg/kg LVM and 5 mg/kg PZQ were administered subcutaneously. For one month post-administration, a total of 8 ejaculates were collected twice weekly. Parameters including motility, live-dead ratio, morphological abnormalities, concentration, HOS test, semen volume, gel volume, pH, and reaction time were examined. For biochemical analysis, serum T and MDA levels were measured from blood samples. Furthermore, testicular tissues obtained through periodic castration were evaluated histopathologically. According to the findings, both LVM and PZQ groups showed statistically significant decreases in sperm motility, concentration, HOS test values, and serum T levels (p <0.01) compared to control data. Significant increases (p <0.01) were observed in the ratio of dead spermatozoa, acrosome, head, and tail anomalies, as well as MDA levels. Histopathological examinations revealed degeneration and necrosis in spermatocytes, thinning of the seminiferous tubule walls, intertubular edema, and leydig cell damage. Toxic effects reached their peak specifically at the 5th ejaculation; however, by the 8th ejaculation, parameters showed a recovery trend, approaching control values. No statistically significant difference was found between the LVM and PZQ groups (p> 0.05). In conclusion, it was determined that the negative effects of LVM and PZQ administrations on spermatogenesis, testicular tissue, and biochemical parameters in male rabbits are temporary and reversible. In this context, it is suggested that during parasite control—especially in breeding animals—it should be considered that these drugs may temporarily suppress reproductive performance.