Gordion T52 Tümülüsü seramiklerinin korunma durumu
The state of preservation of the pottery from the Gordion T52 Tumulus
- Tez No: 1014787
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KOZAN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Arkeometri, Güzel Sanatlar, Archeology, Archaeometry, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Anıt mezarlar, Arkeolojik eserler, Dünya Miras Listesi, Gordion, Konservasyon, Koruma, Kültürel miras, Tarihi koruma, Tümülüsler, Önleyici koruma, Monumental graves, Archaeological materials, World Heritage List, Gordion, Conservation, Cultural heritage, Historic preservation, Tumuluses, Preventive conservation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Ankara-Gordion'daki T52 tümülüs mezarda ele geçen 22 seramik kabın korunma durumunu ele almaktadır. Antik dönemde tahrip olan mezar odasında kırık ve dağınık halde bulunan eserlerin konservasyon süreçleri 2022–2025 yılları arasında tamamlanmıştır. Çalışmanın amacı, aynı gömü ortamında benzer malzeme özellikleri gösteren seramiklerdeki farklı bozulmaların nedenlerini ve mekanizmalarını ortaya koymaktır. Bu kapsamda petrografik ve mineralojik özellikler, gözeneklilik, makroskobik ve mikroskobik incelemeler ile XRF-XRD analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, bozulmalar ile malzeme özellikleri ve üretim süreçleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the state of preservation of 22 ceramic vessels recovered from the T52 tumulus tomb in Ankara-Gordion. The conservation processes of the artifacts, which were found broken and scattered in the burial chamber that had been destroyed in antiquity, were completed between 2022 and 2025. The study aims to reveal the causes and mechanisms of different deteriorations in ceramics exhibiting similar material properties within the same burial environment. Within this scope, petrographic and mineralogical characteristics, porosity, macroscopic and microscopic examinations, and XRF-XRD analyses were performed. The results indicate a significant relationship between the degradations, material properties, and manufacturing processes.